Volentics András

"...a BERONIS-trilógia megtörtént, személyes élményeimen is alapul, így félig-meddig önéletrajzi elemeket is tartalmaz."

1986. november 11-én születtem Vácon, Volentics András néven (hatodikként a sorban), és (Ginen Beronis-hoz hasonlóan) egy közelben lévő, apró falucskában nőttem fel. Egészen a kezdetektől, gyermekkorom óta kedvenc foglalkozásom az írás és az álmodozás. E ténykedéseim gyümölcse lett végül a Quinn H. Lennox néven megírt BERONIS - Megapoliszi álmok, mely az első megjelent regényem, és a BERONIS-trilógia legelső felvonása.

A BERONIS-trilógia megtörtént, személyes élményeimen is alapul, így félig-meddig önéletrajzi elemeket is tartalmaz. 

Már-már a valóság...

Rengeteg mindent csináltam eddigi életem során: dolgoztam banki ügyfélszolgálaton, voltam konyhai kisegítő egy indiai étteremben (akárcsak Ginen Beronis), eladó-árufeltöltő-raktáros, dolgoztam a postán, gyorskajálda konyháján, még utcai szórólapoztam is egy budapesti C-vitamin üzlet előtt... ezek az életszakaszok mind olyan élmények voltak, melyek hozzáadtak valamit az írói, művészi fejlődésemhez. Én valóban megéltem azokat az élményeket, amelyekről írok, és nem valami fennkölt magaslatról, a valóságtól elrugaszkodott elefántcsonttoronyból, szellemi magaslatról lepillantva szónokolok az írásaimban, és ugyanolyan rajongó vagyok én is, mint bárki más (ahogy ez majd lejjebb görgetve láthatóvá is válik).

Ezt bizonyítandó egy rövid videó, melyet én készítettem és fel is bukkanok benne:

A Terminator 2: Az Ítélet Napja talán az a film, amelyet a legtöbbször láttam életemben, és a mai napig inspirál. James Cameron mesterműve, a filmtörténet (engem a mai napig inspiráló) legjobb sci-fi akciófilmje előtt tisztelegve készítettem el ezt az összefoglaló előzetest, melynek a "Terminator: A gépek diadala" címet adtam, és amely amellett, hogy meghajol a nagy előd előtt, egy kicsit kedvcsináló is egyben, néhány rövid másodpercbe sűrítve a készülőfélben lévő második kötet, a BERONIS - GarivenHáború hangulatát.

Sosem volt büdös számomra a munka, az álmaimat a BERONIS-trilógia munkálatai jelentik, ezen kívül jelenleg egy autóalkatrészeket gyártó gyárban dolgozom. Bár nem lett belőlem filmrendező, hobbiszinten továbbra is foglalkoztat engem a dolog, és amíg az írók és művészek nagy többsége íróasztalok fölött és unalmas interjúkban beszélnek önmagukról, addig én (a MySphere-en található rengeteg jegyzet és írás mellett) inkább kimegyek a terepre, leforgatom és megmutatom.

A Quinn H. Lennox nevet (a tervek szerint ideiglenesen) figyelemfelkeltés céljából, illetve a jó hangzása miatt választottam, mivel ezek fontos követelmények ebben a folyamatosan különböző ingerekkel bombázó, fogyasztásközpontú "mátrix" világban. 

Kedvenc műfajaim (természetesen) a horror és a tudományos-fantasztikum, legkedvesebb íróim a régi nagy mesterek képviselői, mint például Howard Phillips Lovecraft, Ambrose Bierce, Ray Bradbury, J. R. R. Tolkien, Rejtő Jenő (P. Howard) akiknek halhatatlan művei nagyon nagy hatással voltak rám. A science-fiction-t azért szeretem annyira, mert (hasonlóan a fantasy vagy a horror műfajához) általuk egy sokkal egyetemesebb nézőpontból vizsgálhatjuk meg saját világunkat, vagy akár saját életünket, bizonyos esetekben pedig ráeszmélhetünk, mennyivel jobb helyzetben is vagyunk, mint e történetek szörnyűséges kalandokat megjáró főhősei.

Imádom a filmeket, és az eddig leírtakból nem lehet nehéz kitalálni, mely műfajokat követek nagyobb figyelemmel. Kedvenc rendezőim szintén főként a legnagyobb mesterek, Stanley Kubrick, Alfred Hitchcock, James Cameron, Ridley Scott, Sam Raimi, Robert Zemeckis, David Lynch.

Pont Alfred Hitchcock-tól származik az alábbi idézet: ".... a legfontosabb az, hogy a közönség figyelmét fenntartsuk... a vetítővásznak érzelmekkel kell megtölteni." Kicsit átírva, ugyanez jelenti az én írói hitvallásomat is: "... a legfontosabb az, hogy az olvasók figyelmét fenntartsuk... a sorokat érzelmekkel kell megtölteni."

A tudományos-fantasztikus műfaj többek között azért is volt mindig is izgalmas a számomra, mert a fantasztikumon keresztül a többi műfajnál sokkal jobban láttathatók és bemutathatók a jelenkor problémái, a különböző társadalmi kérdések, a kollektív emberiség előtt álló legizgalmasabb feladatok, ugyanakkor ha valaki csak kikapcsolódni szeretne egy rövid időre a valóságból, ez a műfaj arra is tökéletesen alkalmas. A populáris, szórakoztató irodalom legalább annyira tartozik a kedvenceim közé, mint a szépirodalmi művek, a saját írásaimban pedig mindkét "műfaj" értékeinek, erényeinek ötvözésére törekszem.

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy rengeteg helyen jártam a világban, két évig Indiában éltem, és a számtalan helyről összegyűjtött új élmények, tapasztalatok egy színesebb világkép megtapasztalásához segítettek hozzá, mely élményeket reményeim szerint a BERONIS-trilógia köteteiben is sikerül majd átadnom minden olvasónak.

Reményeim szerint írásaimmal én is példaképeim nyomdokaiba léphetek, illetve talán sikerül létrehoznom egy olyan önálló, saját szabályokkal rendelkező, teljesen új nézőpontból elénk táruló Univerzumot, amely mindenkié, és amely a három könyv megjelenése során remélhetőleg sikeresen tud egy kis örömet csempészni minden érdeklődő olvasó életébe.


Reménykedem benne,
hogy ez az álmom egyszer tényleg valósággá válik!Az oldalon felhasznált képek forrásai (természetesen a saját készítésű képek mellett), alkotók: 

Max Hay, Cosmosdrone, inwardsound, Ken Fairclough, Waqas Malik, cyberpunkrealms, scifi.cyber.art, Sam Yang, Marc Simonetti, Matt Hubel, David Durá, Hauptmann, Darren Bacon, Stefan Koidl, Fuad Elhasan Irfani, Tudorpopa, Kekai Kotaki, conceptkingdom, Yann-S, Jongmin Ahn, Eve Venture, Nicolas Bouvier, fantasy.daily, Abrar Khan, Alex_Zedra.

Zseniális munkáikat minden sci-fi-fantasy rajongó figyelmébe ajánlom!

Üzenj nekem!

Minden véleményt, építő jellegű kritikát, véleményeket szívesen fogadok!

Utak, helyek, dolgok...

Helyek, ahol eddig volt szerencsém megfordulni a világban, képek, emlékek...

Annyira abszurd dolog, ha az embernek el kell mennie onnan, ahol van, ahol bele van gyökerezve mindenbe. Aztán meg hiába tér haza valaki öt vagy tíz év múlva, már nem ugyanaz az ember jön vissza.


Oravecz Imre

A kitörölhetetlen gyermekkori élmények...

Óvodásként

Mindig ügyködtem valamit...

Húgommal, és saját készítésű Flintstones-járgányommal. A Flintstones-film az idő tájt jött ki (1994), és nagy rajongója lettem az őskori történetnek... ha pedig valaminek nagy rajongója lettem, szinte csak abban a világban éltem, és muszáj volt reprodukálnom valahogy az ott látottakat.


Saját készítésű Batman és Robin-jelmezben. Nem egy álarcként funkcionáló sapkát szétvagdostam, aminek a szüleim nem igazán örültek :)

Gotham-feeling:
https://www.beronis.hu/l/batman-animated/


< Nem, ez nem egy Garivenmotor: egy kép azokból az időkből, amikor még nem annyira az írással, hanem többek között tricikliszereléssel foglalkoztam :)

Már gyermekkoromban is imádtam olvasni... persze sosem a kötelező olvasmányokat. Ahhoz még sok-sok évnek kellett eltelnie, hogy e műveket is értékelni tudjam. >

Pózolás Trabanttal... bizony, én már ennyire öreg vagyok :) Egy jótanács szülőknek: nyári melegben ne ültessük gyerekeinket autónk motorháztetőjére Egy kérdés, ami csak utólag merült fel bennem: vajon miért volt fontosabb lefotózni a szenvedésemet (pedig akkoriban hol volt még a facebook), mint levenni engem onnan? xD

Soha ne akarj felnőni... :)

Mindig hagyd meg az éned egy kicsinyke szegletét annak a kisgyermeknek, aki ugyanúgy rácsodálkozik a világra, mint annak idején...

A cél az, hogy minél fiatalabban halj meg... Olyan későn amennyire csak lehetséges. 

Ashley Montagu
(brit-amerikai antropológus)

Kicsit se vagyok filmőrült... xD

Alul: Aladdinként még általános iskolában az iskolai farsangon különdíjat értem el... egy kellemes élmény.

Walt Disney-klasszikus: A kicsike ház (1952)

...avagy a BERONIS történetének lényege néhány percbe sűrítve.

Walt Disney 1952-es örök klasszikus magyar felirattal látható. A rövid filmecske gyermeki bájjal meséli el egy magányos kis vidéki házikó mindennapjait, miközben maró kritikával illeti a nagyvárosi, túltechnicizált világ határokat nem ismerő fejlődését... mely egy napon a BERONIS-trilógiából megismert MEGAPOLISZhoz vezethet. 

Örök kedvenc. 

Nagy örömöt jelentett, mikor sikerült rábukkannom újra erre a gyöngyszemre, hiszen hihetetlenül jól mutatja be 8 percben a BERONIS-trilógia e témára vonatkozó mondanivalóját, a város-vidék ellentétét, a jövő-múlt viszonyát. Város vagy falu, a civilizált jövő vagy az eredeti, természetközeli állapotba visszavezető múlt? Valahol már most mindannyian Megapoliszban élünk. 

AZ 1952-ES KLASSZIKUS MAGYAR FELIRATTAL LÁTHATÓ!

Alul: Büszkén pózolok a szülinapomra kapott Gargoyles-figurával (mellettem a húgom), mely sorozat gyermekkorom egyik kedvenc mesesorozata volt, és az egyik német nyelvű parabolacsatornán állandóan néztem. Mai napig imádom. Elképesztő élmény volt, mikor 2 csatornánál több tévéadás is elérhetővé vált az országban, és hirtelenjében több száz kis apró ablak nyílt ki a világra. Egyszeriben a világ elképesztően nagynak, és elképesztően izgalmasnak tűnt. Bevallom, hiányoznak azok az évek, és azok az érzések, és igen erős nosztalgiával gondolok azokra az időkre. Akkoriban még nem volt internet, sem Netflix, és nem voltak meg azok az "előnyök" és szolgáltatások, melyek a mai fiatalok már teljesen természetesnek vesznek. De ha valamire ez jó volt, az az, hogy sokkal jobban rá voltunk hagyatkozva a képzelőerőnkre, és én már ekkor saját írásokkal, (kedvenc filmjeim, játékaim vagy meséim által inspirált) saját készítésű képregényfüzetekkel szórakoztattam magam szabadidőmben.

További érdekességek:

Hatások és fejhajtások bejegyzés a képre kattintva! Filmek, sorozatok, játékok, ÉLMÉNYEK, melyek a mai napig inspirálnak, és a BERONIS-szal egyik célom, hogy ugyanezeket az érzéseket adjam át másoknak is.

Sajnos a Xanatos-figura azóta már nincs meg...

Bal oldalon Donatello látható, de én még egy ovis farsangon Leonardónak öltöztem... Ő volt a kedvenc Tini nindzsa karakterem. Abban az időben minden gyermek imádta a teknőcöket, termesztésen én is közéjük tartoztam... még Tini nindzsás gumicsizmám is volt! :)

Gargoyles, Tini Nindzsák, Batman... a számkivetett hősök-motívum visszatérő téma a BERONIS-trilógiában is.

EZ SZINTE ELKÉPZELHETETLEN a mai fiataloknak: Gyermekkoromban az iskolában, (majd később odahaza is, amikor saját diavetítőt vettünk), imádtam a diafilmeket. Bármilyen sztorikat néztem, a mesés képek, és a történetmesélés személyes jellege mindig beszippantottak. Ebből szinte teljesen természetesen jön az írás, hiszen mi írók is képekben gondolkodunk, ha valaki az én könyveimet elolvassa, "láthatja", hogy minden egyes bekezdés olyan, mintha egy-egy diaképet írnék le, és adnék át, ami a fejemben szerepel. 

Kár, hogy ez a régi szokás ennyire elavult és letűnt (nemhogy ez, már a mozik is válságban vannak)... Minden bizonnyal az én generációm volt az utolsó, akik ezt még (szerencsére) megtapasztalhatták.

A BEROIS-történetekből ismerős motívumok talán innen eredeztethetők... Felhővár, Ezrel, a napmadár, Vego El-Thor a gonosz mágus, Mortimasz, a sárkánybarát... a BERONIS-trilógia szereplői ott voltak már a magyar népmesék és Benedek Elek könyveinek lapjain is.

Mondanom sem kell, Christopher Reeve Supermanje számomra az egyetlen igazi Superman, és Batman és Pókember mellett szintén a kedvenc képregény-karaktereim közé tartozott... még Superman ruhám is volt, mellyel egy iskolai farsangban is felléptem.

Azt hiszem, a legfontosabb, hogy ne veszítsük el az emberiességünket. Superman legfontosabb jellemzője, hogy ő egy barát. Ez az érték, ami olyan fontos a számomra, nem Superman, mint egy izomember, hanem Superman, mint egy BARÁT. Egy nagyon jó szomszéd. Ez az ország a "jószomszédság" elvére épült, annak idején öt mérföldet gyalogoltak az emberek, hogy barátaiknak élelmet adjanak, vagy kölcsönadjanak valamit. 

Pont ez az, ami hiányzik, ebben a fejlett városi rémálom civilizációban, ahol az emberek elszigetelve és egyedül érzik magukat - nem ismerik már a szomszédjaikat, sem azt, ki áll mellettük az utcán, és mindenki fél a másiktól - ez a fajta élet nagyon megterhelő mindenki számára.

Ez az elv - ez a korai amerikai értékrend, hogy egy barát mindig ott van, amikor szükséged van rá - a legfontosabb kulcs Superman karakterének megértéséhez."

Christopher Reeve
(1952-2004)

A kitartás... meghozza gyümölcsét.

Jobb oldalon: ...a poszter, amely gyermekkoromban ott volt a szobám falán: talán az idősebbek emlékeznek még a 90-es években nagyon menő Popcorn tinimagazinra, amely aztán később BRAVO magazinná alakult, de azóta már az is megszűnt. Ezekben a lapokban mindig az aktuálisan menő zenekarok és filmek szerepeltek rengeteg fotóval, interjúkkal, cikkekkel, illetve a BRAVO Sportban foci- és egyéb sportérdekességek is voltak, aktuális meccsek eredményeivel, a legmenőbb csapatok bemutatásával.

E lapok közepén mindig kihajthatós poszterek szerepeltek, amelyek minden 90-es években felnőtt gyermek szobájában falain ott virítottak. 1991 nagyon izgalmas év volt, hiszen akkor jött ki az addig készült legmenőbb sci-fi akciófilm, a Terminator 2: Az Ítélet Napja. Akkoriban még a Popcorn újság volt kapható, melynek a közepén ott volt ez a T2 plakát, amely nagyon a szívemhez nőtt, és nagyon szerettem. Sajnos az apám valamilyen oknál fogva (ki tudja már, miért) letépte a falról, és összetépte. Azóta próbáltam minden módon újra megszerezni, nem sok sikerrel. Ez a fotó furcsa módon annyira ritka, hogy még az interneten sem lehet nagyon rábukkanni, ugyanis természetesen arra is gondoltam, hogy letöltöm, és kinyomtatom, de ez sem jött össze. 30 évnek kellett eltelnie, hogy végre rábukkanjak az eBay-en, és egy licitverseny során sikerült elhappolnom egy másik vásárló elől.


Már csak abban kellett reménykednem, hogy a kiszállítás során sem fog a plakát elkeveredni, és épségben megérkezik... ez szerencsére meg is történt, és a kép bekeretezve, újra ott van (igaz, most már egy másik helyszínen egy másik szobában) a szobám falán.

Sokan talán nevetnek ezen, de ez a plakát az egyike azon emlékeknek, amelyek a gyermekkoromat jelképezik, és ezzel együtt a T2 egy olyan egyedi filmalkotás, amely manapság már nem készül, és amely mind a mai napig inspirál. 

Ez a kis személyes jellegű történet is azt bizonyítja, hogy SOSE ADD FEL, ha elég kitartó vagy, bármi sikerülhet! :)

Inspirációk mindenfelé...

Egy csomag a jövőből!

Végre megérkezett a hírneves PURE A R T S által készített, "Harci sérült Terminator-fej", mellyel a Terminator-kollekcióm egy újabb, nem akármilyen termékkel bővült. A termék két állapotban is kiállítható, vízszintes felületre, valamint a falra is felszerelhető. A fej hátsó részén egy gomb lenyomásával az egyik szem kialszik, pislákol, valamint sistergő, elektromos sercegés hangot is ad, ez a három mód választható. Én a falra szereltem, már volt egy előre kialakított hely a termék számára.

Tovább a bejegyzésre:
https://www.beronis.hu/l/nem-akarmilyen-csomag/


< Jurassic drink! :) A DeLorean-nel hoztam a múltból! xD

Gyermekkorom kedvenc figurái még mindig ott vannak a könyvespolcomon, hogy tovább inspiráljanak, és sose felejtsem el, milyen érzés is volt gyermekként rajongani valamiért... Remélhetőleg nekem is sikerül majd alkotnom valami olyasmit, ami hasonló érzéssel tölti el az embereket.

Vissza a jövőbe!-trilógia kibővített vizuális útmutató könyv rajongóknak: természetesen az én kollekciómból sem hiányozhat!

Képek a könyvből a képre kattintva!

Gyermekkoromban a falunkban a mi családunk volt az elsők között, akiknek parabola-antennájuk volt, és így külföldi adók garmadájához juthattunk hozzá... ezzel pedig olyan érzésünk volt, mintha egy kicsit kinyílt volna a világ (még gyermekfejjel is jól éreztem ezt az érzést). A Cartoon Network volt a kedvenc csatornám, egész napokat eltöltöttem a tévé előtt, imádtam minden egyes percét. Régi és új rajzfilmsorozatok pörögtek egész nap, nem volt olyan, amelyet ne imádtam volna: Spaceghost, Thundarr, Johnny Quest, Hanna-Barbera sorozatai, Gargoyles, Batman Animated Series, Dexter Laboratóriuma, és még sorolhatnám... ehhez hozzáadódtak természetesen a magyar adón menő Disney-délután meséi is, melyeket szintén sosem hagytam ki, és a mai napig őrzöm őket. 

Ezek az emléktárgyak emlékeztetnek arra, kinek is készítem a BERONIS-trilógiát: annak a kisgyermeknek, akire egy vidéki kis faluban egy kis ablak formájában kinyílt a világ, és mesés kalandok, csodálatos karakterek várták nap mint nap a fantázia színes birodalmában. Meg akarom magamban tartani ezt a kisgyermeket, és sosem fogom hagyni, hogy kiöljék belőlem.

Nem én készítettem, de nem bírtam kihagyni... Közös fotó gyermekkorom egyik legnagyobb sztárjával. > 

Vigyázz Son Goku... Dexternek elég egy gombnyomás, és neked annyi... xD

Minden sci-fi rajongó számára kihagyhatatlan bejegyzés a képre kattintva:

BERONIS:

NAGY ELŐDÖK NYOMÁBAN...

Úgy érzem, tökéletes védelem alatt állok, amikor a könyveimet egy TERMINATOR...

...az éjszakai álmaimat pedig maga BATMAN őrzi!

(...és ROBIN. Tim Drake karaktere mindig is az egyik kedvencem volt a Batman-szériában)

Mikor épp nincs más teendője a fullasztó metropoliszban, néha egy másik szuperhős is beugrik olvasgatni...

Én vagyok a terror, ami az éjszakában oson. Én vagyok a görkori a meredek lépcső fokain. Én vagyok a Sötét Tollas!

Sötét Tollas

A legjobb magyar fordításban talán "Sötétköpenyes Kacsa" (vagy "Sötétszárnyú Kacsa") néven forgalmazhatták volna Magyarországon a sorozatot, ha forgalmazták volna. A Kacsamesék zseniális, 2017-es újraélesztésében is felbukkan a karakter, ott a magyar szinkronban szimplán Sötét Tollasnak nevezték el.

Számomra csak jóval később derült ki, hogy gyermekkorom legkedvesebb televíziós programja a 90-es években, a Disney-délután valójában sokkal több mesesorozatot tartalmazott, mint amennyit a magyar televízióban leadtak. Persze gyerekként nem volt hiányérzetünk így sem, a Kacsamesék, a Gumimacik, Balu kapitány, a Csipet csapat és a többi zseniális mesevilág mind kellőképpen elvarázsolt minket.

Azonban ott volt még többek között Darkwing Duck is, aki szintén a Disney-délután program része volt. A Disney-délután egy olyan vállalkozása volt a Disney stúdiónak, mellyel a (főként kelet-európai) piacok felé kívántak terjeszkedni, melyek éppen akkoriban szabadultak ki a szovjet rendszerből. Akkoriban nem volt még olyan széles választék mesékben, mint manapság, így nem csoda, hogy a varázslat egészen újszerű volt, ablak nyílt egy másik világra, és mi mindig ott ültünk a televízió előtt, mely akkor afféle dimenziókapuként szolgált. Néha még ma is visszanézem a régi meséket, ha erős nosztalgikus állapotba kerülök, ami egyáltalán nem tekinthető furcsának, lévén, mikor ezek a mesék először megjelentek a mi generációnk számára, igazából már mi is túl idősek voltunk a célcsoport tekintetében (még akkor is, ha persze ezek a mesék 0-99 éves korig készülnek, és az idősebbek is találhatnak bennük tartalmas, nekik szóló mondanivalókat), mégse tudtunk kihagyni egyetlen részt sem, hogy aztán később mindent megtárgyaljunk az általános iskola padsoraiban ülve a szünetekben. 

Ki gondolta volna akkor, hogy ez az izgalmas korszak egyszer majd véget ér? Ma már persze tudom, hogy semmi sem az, ami és hogy az USA egyfajta kulturális imperializmust hajt végre, amikor szellemi termékeit rázúdítja más országokra, de gyermekként még ki gondolkodik ilyenekről?

A Disney egyértelműen Batman és Sherlock Holmes paródiájaként készítette fel a szórakozott, ügyefogyott, de a jó ügyért való harcot soha fel nem adó kacsahőst. A 313 epizódból álló sorozat tele van humorral, kreatív ellenségekkel, jelenetekkel, kalandokkal, aki nem látta, mindenképp pótolja! Számomra a mai napig megunhatatlan (és nem titok, már a külsőségekben is jól láthatóan Vakember karakterét is inspirálta, ráadásul  Darkwing is egy Megapolisz-szerű megavárosban tevékenykedik), és a kedvenc részeimet számtalan alkalommal nézem újra.

Egy bővebb ismertetőt (illetve egy képes élménybeszámolót arról, amikor eljutottam Gotham City-be) találsz majd a fenti fotóra kattintva!

Egy kis ízelítő a sorozat rendkívül hangulatos, magával ragadó képi világából!

A legenda szerint a Sötét Urak írták. Necronomicon Ex Mortes. Szabad fordításban: a Holtak könyve. A könyv afféle átjáróként szolgált a gonoszság világába. Nagyon régen készült, mikor vértől vöröslöttek a tengerek. Ez a vér lett a tinta, mellyel a könyv íródott. Krisztus után 1300-ban a könyvnek nyoma veszett.

Gonosz halott 2. - Halott vagy hajnalra
1982

Sam Raimi filmtrilógiája (főleg az első és a második rész) a mai napig nagy kedvenc, és az egyik legfontosabb inspirációs forrás. 

Bővebb rajongói írás a könyvre kattintva:

..."Varázstárgyak" gyűjteményem a legkedvesebb filmjeimből... filmek ikonikus "tárgyai", amelyek a BERONIS cselekményét is inspirálták, többek között a megszállt peremkörzeti zuhogó, a glarkenpenge, és hasonló elemek formájában...

"A filmtörténet legikonikusabb varázstárgyai" gyűjteményem: A Holtak könyvei, a Maszk, a Szent Grál, a Játék...

...mindezekből jött az inspiráció, amely elvezetett a BERONIS-trilógia (egyik) legfontosabb "varázstárgyához", a megszállt peremi zuhogóhoz:

Ginen már egészen közel járt. Az odú már csak pár lépésnyire volt tőle, de még mindig nem látott semmit, csak valami fekete színű folyadék csordogált le az odú pereméről.

Akkor hallotta meg a hangot. Valami próbált előtörni onnan.

Már jött is.

Ginen megrettenve torpant meg, és felordított, egy pillanattal azelőtt, hogy a fa üregéből előtört a hihetetlen erejű vérsugár. Egyenesen az arcába kapta a vérözönt, ami egyre és egyre jött ki onnan, az üreg csak köpte ki véget nem érő folyamban a vörös színű, fémízű folyadékot. A fa gyökerei magukba szívták az összes vért a földből, ami felgyülemlett az idők során, mióta emberek éltek ezen a területen.

És most, mintha mindenért Ginen Beronis lenne a felelős, a lény az ő arcába fújta Vronsy bűneit."

BERONIS - Megapoliszi álmok

Ha már könyvek...

...íme egy KIHAGYHATATLAN KÖNYV:

A kalandjátékok művészete

Ősz volt Párizsban, az év utolsó hónapjai az ezredforduló végén. A város rengeteg emléket hordoz bennem zenéről, kávézókról, szerelemről... és a halálról.

Broken Sword - A templomosok árnya

Óriási gamer voltam valamikor, és az MS-DOS korszakban készült point-and-click kalandjátékok voltak mindig is a kedvenceim (Broken Sword, Simon the Sorcerer, Kyrandia). A 90-es években felnőve, mikor az egész számítógépes játék-őrület behömpölygött hazánkba, természetesen én sem szabadulhattam tőle. Mint a filmek vagy egy jó könyv esetében, a játékoknál is mindig a jó történet, a hangulat és a karakterek voltak azok az elemek, amelyek megfogtak. Ilyen volt a Mortal Kombat is, amely akkoriban nagyon nagyot ütött (hahaha), és mondjon bárki bármit, az én szívemhez még mindig azok a régi 2D-s (sok esetben még kézzel rajzolt) régi játékok állnak közel. 

Bár ma már nem sokat játszom, jobban szeretem ma már inkább a végigjátszásokat nézni. Minden műfajt imádok végülis, de amit mai napig vallok, hogy a legjobb műfajok mind a régi hőskorban, a 90-es években készültek. Amikor még nem volt minden szuper 3D-s grafikával elkészítve (ez ellent mond a 3D-s filmekkel kapcsolatban érzett rajongásomnak), és akkoriban valahogy több lélek volt ezekben a játékokban (mint szinte minden művészeti ágazatban).

Remélem a BERONIS-trilógiával meg tudok őrizni (és feléleszteni) valamit ebből a halványuló lélekből.

KI NE HAGYD!

BROKEN SWORD - A TEMPLOMOSOK ÁRNYA ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ

A játék, amely megelőzte a korát, és a mai napig elképesztően egyedi, rendkívül hangulatos élményt nyújt mindenkinek, nem csak gamereknek! Varázslatos helyszínek, varázslatos karakterek, egyedi atmoszféra, elképesztően jó zene. A játék, amelyhez fogható sosem készült sem azelőtt, sem pedig azóta.


A Bitmap Books kiadó igen vaskos, minden részletekig kiterjedő remekműve minden kalandjáték rajongónak kötelező darab. A kötet 1984-től veszi szemügyre az összes valaha készült kalandjátékot napjainkig.

Képek a könyvből az első képre kattintva!

"Ki az ott?! Csak nem a nagy előd, Indiana Jones???"

...megszereztem Indiana Jones naplóját!

Az Indiana Jones-könyvek a kedvenceim közé tartoznak, és remek inspirációs forrásként szolgálnak a számomra.

A kedvenc filmjeimből készült fan-fiction műfaja mindig is nagyon közel állt hozzám, ugyanennyire szeretem a Terminator-filmekből készült regényeket, köztük a magyarok által írt Halálosztó-sorozat is nagyon jól sikerült.

A fan-fiction-ön túl minden kedvenc filmem "Making of" ("Így készült") albumait is gyűjtöm, már egész szép gyűjteményem van többek között Terminator, Indy Jones, Batman: The Animated Series, Disney Animation Art és egyéb albumokból.

Kedvenc Indiana Jones regény-részlet:

BalatonAliga

A Taj Mahal, Agra, India 

Bangalore, utcáin. India harmadik legnagyobb városa, ahol két évig éltem. Valahol otthonomnak is tekintettem, és hiányzik is ez a különleges, minden káosza ellenére is varázslatos világ...

Szingapúr, a Mandala Bay Sands épületével a háttérben >

 

Ausztrália

Sydney Tower (Westfield Tower), Ausztrália

Kilátás a Sydney Tower-ből.
<  Sétahajózás, Sydney, Ausztrália

A (természetesen fiktív) Biocyte Társaság épülete az egyik kedvenc filmemből, a John Woo által rendezett Mission: Impossible 2-ből (2000), Tom Cruise-zal a főszerepben, Sydney, Ausztrália. Mindig is vonzottak a filmes (és a történelmi) helyszínek, szeretek olyan helyeken járni, ahol tudvalevőleg valami nagy, monumentális esemény történt...

Blue Mountains, Ausztrália

Néha-néha egy kis buli is belefér... :)
Fava - Mediterranean Bar & Restaurant, Bangalore, India

Arnold Schwarzenegger Múzeum, Thal, Ausztria. Arnold Schwarzenegger volt gyermekkorom egyik nagy hőse, és a mai napig az egyik legnagyobb példaképem. A hajdani szülői ház, ahol a volt testépítő/színész/üzletember/kormányzó felnőtt, ma már múzeumként funkcionál, bal oldalon Arnold szobra látható, fenn pedig az eredeti Harley Davidson motorbicikli a Terminator 2: Az Ítélet Napja című filmből.

Arnold most már nem csak az erőt és a motivációt adja, de a konyhám falán az időt is mutatja (a megörökített jelenet természetesen az Eraser - Végképp eltörölni című filmből származik, magát az órát az eBay-en vásároltam). 

Ahogy a Bajnok mondani szokta:

Egy remek hobbi: nincs semmi, ami úgy kikapcsolna, mint a lakberendezés, és azon agyalni, mi nézne ki jól a szobában vagy a falon. Remek elfoglaltság, amit elég későn vettem észre magamban, hogy ez érdekelhet. Salvador Dalí híres festményéből származó ikonikus elfolyó óra is ott van a polcomon... egy remek szimbólum.

Alul: "Life is a ROCKY road..."


Csak végig az útszélen...

London

Az ehhez hasonló képeket mindig el kell készíteni, amikor az ember Londonban jár...

A Colosseum, Róma, Olaszország

< Egy újabb hős és példakép, Sherlock Holmes szobránál, London, Anglia.
< Rovinj, Horvátország 

"Hol van az a régi nyár..."

Maldív-szigetek

Maldív-szigetek. Maga a paradicsom.

Maldív-szigeti élmények: óceáni szigetvilág feletti repülés, éjszakai cápaetetés, delfinugrás!


Részletek a Maldív-szigeteken készült Útifilmemből. Repülés a szigetvilág felett a megérkezéskor, cápaetetés, delfinnéző sétahajókázás.

Az igazság átokként nehezedik az emberre. Útra keltem egy a hazugságokkal teli bőrönddel, hogy megleljem az igazságot, de már nem tudtam, melyik a nehezebb, melyik cipeléséhez kell több erő. Nem mintha számítana, hiszen ha az ember megtudja az igazságot, már nem mehet vissza a hazugságokkal teli bőröndért. Akár nehezebb, akár könnyebb, az igazságot kell cipelnie tovább.

Sue Monk Kidd


Csak egy kis kötelező pózolás, és az elmaradhatatlan szelfi... :)

Szeretni fogják vagy sem, sikeres lesz vagy nem, a BERONIS az a projekt, amit tényleg szívből csinálok. >


A mesés India

A Gangesz-folyónál, Váránászi, India

Indiát beutazni csodálatos, olykor igencsak megerőltető

de felejthetetlen élmény volt. 

Még ha az adott pillanatban nem is tűnt mindig annak...

A híres Jama Masjid mecset, Új-Delhi, India

A Mysore-i Palota kertjében, Mysore, India

< A Dudhsagar vízesés.

Goa gyönyörű tengerpartja. Goa valamikor portugál gyarmat volt, és India egyik legszebb része, örök élmény marad.

Anna a Nagyvárosban

A KatapultFilm 2005-ös forgatókönyvíró Szinopszis Pályázaton elért különdíjas helyezésemről értesítő levél.

Gyermekként (és még nagyon sokáig később is) az mellet hogy író legyek, másik nagy álmom a filmrendezés volt, mivel mindig is imádtam a filmeket.

A szinopszisom címe "Anna a Nagyvárosban" volt, amelyet sok évvel később a BERONIS-trilógia írásakor beépítettem Rae Anne Corzek karakterének történetszálába.

Az egyik rövidfilmem, a Bolyongás (mely a BERONIS-trilógia első kötetében, a Megapoliszi álmokban az első könyv címe is lett) melyet még a Novus Művészeti Iskolák mozgókép szakának vizsgafilmjeként készítettem 2010-ben (konzultációs tanáraim Xantus János és Bélafalvy Balázs voltak), az alábbi link alatt található:

A Bolyongás sztoriját később átdolgoztam és áthelyeztem a BeronisVerzum világába is, a novella az alábbi link alatt olvasható:

MARA 

A színfalak mögött: A BERONIS-trilógia jegyzetek formájában. Az ötletek, feljegyzések kiszortírozása nem kis feladat, rengeteg naplóbejegyzésem szintén bekerült a trilógia köteteibe.

Bal oldalon Vakember karakterének egyik első megjelenése látható: egy saját készítésű rajz fénymásolata, mely még az egyik gimnáziumi füzetemben készült, a kockás lapból ítélve valószínűleg egy unalmas matek vagy fizika órán...

Az íróasztalom fölötti fal egy részlete :) Hősök, példaképek, inspirációk:


Igen kalandos életem során sikerült eljutnom Yoda mesterhez is, a Dagobah mocsaras bolygójára.

Példaképeim a sport világából... 

...vagyis számomra inkább művészek, akiket a sport emelt fel a halhatatlanságba.

A "Tölgy", a "Főnök", és "Őlégisége". Azt hiszem, egyik karaktert se kell bemutatni, gyermekkorom meghatározó ikonjai voltak mind a hárman. Arnold Schwarzeneggeren filmjein nőttem fel, ő és Stallone ketten olyan személyiségek voltak, akik mindketten a kemény munka és az akarat diadalát hirdették... utánuk egy olyan űr maradt, amelyet egyetlen későbbi akciósztár-ikon sem tudott már betölteni. Sir Alex Ferguson, aki egy nagy múltú angol középcsapatból, a Manchester Unitedből világhíres brandet formált, maga is gyári munkásként kezdte, legutóbb róla készült dokumentumfilm, a "Sose add fel" már címében is jól jelképezi a skót menedzser ars poetica-ját. Michael Jordan szintén egy olyan legenda, aki gyermekkorunkban megismertette velünk a kosárlabdát és az NBA világát, mindannyian gyűjtöttük a kosaras kártyákat (bár attól függetlenül a gyakorlatban mindannyian továbbra is a labdát rúgtuk), de sosem hagytunk ki egyetlen Bulls-meccset sem, a szüleink mindig felvették nekünk VHS-re, hiszen éjfélkor már aludni kellett.

Mi a közös mindhármukban? Karrierjük legelején mindhármukat próbálták lebeszélni az álmukról, Arnoldot a saját apja is próbálta eltiltani a testépítéstől, Michael Jordan a középiskolai kosárcsapatból is kikerült. Sir Alex Ferguson-t mindenki bolondnak nézte, mikor az 1992-es fiatal generációt (többek között David Beckham, Paul Scholes, Ryan Giggs képviseletében) beépítette a Manchester United csapatába, hiszen "fiatalokkal semmit sem lehet nyerni."

Sose add fel, sose hallgass a fanyalgókra, az erő, a kitartás, a munka értékrendjét hordozza ez a három karakter, mindig felállni ha elbuktál, és menni, menni tovább előre. Erre tanítanak, és ezt az értékrendet szeretném én is tovább vinni mindaddig, amíg csak hiszek az álmaimban...

Imádom a focit! Az olasz Juventus csapata mellett nagy Manchester United rajongó vagyok. Gyermekkorom egyik nagy szenzációja volt a híres, 99-es Bajnokok Ligája döntő, amikor a United az utolsó másodpercekben fordított a Bayern München ellen. Akkoriban (és főleg ez után) szinte minden gyermek Manchester United-rajongó volt, mindenkin ott feszült a vörös mezpóló, a reklámokból és az utcákra kihelyezett hirdetményekből David Beckham nézett vissza., így abban az időben könnyű volt United-drukkernek lenni. Kedvenc játékosom azonban a Juventus játékosa, Alessandro Del Piero volt. Amikor fociztam, mindig őt próbáltam meg utánozni, minden trükkjét próbáltam én is eltanulni, több-kevesebb sikerrel. Gyakorlatilag Juventus-drukker is miattam lettem. Imádtam a stílusát, a mentalitását, sosem reklamált semmiért, nem voltak csúnya szabálytalanságai, nem voltak vele nagy bulvársztorik, egyszerűen csak csinálta a dolgát, ami nagyon szimpatikus volt a számomra.

2018-ban, mikor még Bangalore-ban éltem, a Manchester United és az UBER által rendezett rendezvényen sikerült egy kvíz-játékban megnyernem a világbajnok francia labdarúgó, Paul Pogba dedikált mezét. Rendkívül jó rendezvény volt, mely a bangalore-i Orion Mall bevásárlóközpont mellett kapott helyet, és számtalan relikviát kiállítottak, mint például David Beckham eredeti cipőit, amivel azt a híres, félpályás gólt lőtte a Wimbledon ellen 1996-ban. Ez volt az a gól, ami elindította a fiatal angol középpályást a sztárság felé.

2018, Bangalore, India. Két United legenda, Roy Keane és Ryan Giggs mezei előtt pózolva, illetve a világbajnok francia Paul Pogba dedikált mezével, melyet  a rendezvényen megtartott kvízjátékon nyertem meg.

Sajnos Sir Alex Ferguson leköszönése után nem megy túl jól a csapatnak, de bízzunk a jövőben...

A cipők, melyekkel David Beckham a világhírnévhez vezető, híres gólt szerezte  a félpályáról 1996-ban, a Wimbledon ellen (mellette, felül a "dán óriás", Peter Schmeichel kesztyűi):

...de az elsődleges szerelmem mégiscsak a filmművészet. :)

Universal Theme Park, Szingapúr >

A Jurassic Park óriási kapuja, illetve egy American Graffiti-stílusú étterem:

Üvegtigris: Az egyik kedvenc filmem helyszínén, Tinnye.

Mindig különös érzéssel tölt el, amikor kedvenc filmjeim helyszínein járhatok (lásd például a MI:2 egyik épülete Sydney-ben feljebb). Tervbe van véve, hogy gyermekkorom kedvenc filmjeinek helyszínére is talán eljuthatok... Ha rengeteg pénzem és szabadidőm lenne, biztos hogy én is sok időt töltenék azzal, hogy kedvenc filmjeim helyszínére ellátogatok (egyelőre főként virtuálisan, a Google Earth-ön teszem mindezt), és egy "Akkor és most" összehasonlító posztokat gyártanék. 

Az biztos, hogy nem lenne újdonság, mert ma már számtalan tartalomgyártó foglalkozik ilyesmivel... de mit számít?

Az irodám... a szentélyem :) Ahol az álmok születnek...


26-odik Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, 2019

Új kezdetek: A BERONIS-trilógia első kötetének hivatalos megjelenési napja. A Megapoliszi álmok megjelenésével egy új világ nyitotta meg kapuit.

A 26-odik Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, barátok és olvasók körében, Millenáris Park, 2019. április 25.

Nagy élmény volt végre nyomtatott formában látni a könyvemet, melyen annyi éven át dolgoztam... Nagyon köszönöm mindenkinek, akik eljöttek, hogy osztozzanak az örömömben!

Első interjúm a Megapoliszi álmok megjelenése alkalmából

Az írás megszabadít a belső démonoktól...

Az interjú megtalálható az alábbi link alatt:

< Mondanom sem kell, egészen elképesztő érzés volt sok évi munkám gyümölcsét a Libri könyvesbolt polcain viszont látni...Egész életemben erre vágytam, és mindez most végre valóra vált! :)"Ez egy hosszú-hosszú álom.

Már-már a valóság."

BERONIS: Megapoliszi álmok könyv dedikálás.

A KönyvGuru.hu oldalról...

"...egy tudományos-fantasztikus (sci-fi) regényhez kell spiritusz! Szerintem sokkal nagyobb fantáziára, kreativitásra van ehhez szükség, mint mondjuk egy szerelmes regényhez.

Több tervezést, átgondolást némely esetben pedig nagyobb tehetséget is igényel egy ilyen könyv, mint bármely más, ami valami általános témát dolgoz fel. Persze ezt a műfajt is lehet jól s kevésbé jól csinálni, ám ha igazán jó akar lenni benne az író - úgy képzelem - hogy a fantasy és sci-fi elemek mellett a szerzőnek kutyakötelessége valós szereplőkkel és egyéb realitásokkal is megtűzdelnie a könyvét. Ettől lehet az egész hiteles, megkapó és nem csak egy elrugaszkodott fantáziavilág papírra való kivetülése.Ha ezek az elemek is benne vannak egy tudományos-fantasztikus regényben, nagyobb valószínűséggel tud majd az olvasó is belehelyezkedni a sztoriba. Örömmel nyugtáztam, hogy a Quinn H. Lennox álnéven író Volentics András a tudományos-fantasztikus műfaj képviselőjeként egy ilyen szerző. Olyan, aki már elsőkönyvesként is tudja, hogy a fantáziavilág mellett igenis megférnek a való élet eseményei is."

Forrás: https://preview.mailerlite.com/x1o0z4

Találd meg a saját világod!

BERONIS-kötetek a Duna Pláza Libri könyvesboltjában, illetve az első visszajelzések...

Az álmok IGENIS valóra válhatnak! :)

Köszönöm a segítséget, Kuhár Bence!

Kuhár Bence, a népszerű vlogger nagy szívességet tett, amikor mondott néhány szót a saját YouTube-csatornáján a BERONIS első kötetéről:

Egyik kedvenc városom: 
a gyönyörű Ister-gam (Esztergom).

Többek között Esztegom és Vác adták az inspirációt a BERONIS-trilógiában szereplő Megapolisz külső körzetében elhelyezkedő Nangiren városának felépítéséhez, ábrázolásához.

Egy új családtag: 

A kis Maxi :)

avagy MiniMaxi! xD

Egy igazi selyemfiú... Már csak azért is, mert fajtáját tekintve ő egy máltai selyemkutya!

Maxi-mánia :)

2019. XI. 11. Harmincharmadik születésnapomra nem akármilyen ajándékot kaptam!

Izgalmas, sodró erejű részlet a készülőfélben lévő, GarivenHÁBORÚ című második kötetből!

Nem tudom mi van ott, a dombok mögött...

____________________________________________

"Csak menj tovább...
Végig az útszélen..."

(BERONIS)