BERONISPEDIA

A BERONIS-trilógiában szereplő elnevezések rövid magyarázata, folyamatosan bővülő adatgyűjtemény ABC sorrendbe szedve.

WHITE NOISE SERVER ROOM & Binaural Beats 🎧 Stress Relief, Deep Sleep, Study, Tinnitus - ASMR

A

AcremCorp A meghaladottá vált országhatárokat helyettesítő, multinacionális kereskedelmi vállalatként kezdő óriáslény, mely gyakorlatilag az emberi élet fő szervezőerejévé vált az ismert Világegyetemben és a különböző világokban. Történetük egészen a Régi Földig nyúlik vissza, ahol is az Új Népvándorlás által kiváltott Harmadik Nagy Világégés utáni átrendeződés során (a korábban már bolygószinten megszilárdult fogyasztói társadalmi életforma) eluralkodásával hamar monopolhelyzetbe kerültek. Ezután a világűr következett, a Nap pusztulásakor (a gigantikus méretű T-Renys-7 becsapódása miatt előbb indult be a vörös óriássá alakulás folyamata) pedig már maga az Acremcorp felelt a Naprendszer telepeinek kiürítéséért. Hivatalos, közös nyelve az úgynevezett "egyezményes angol", pénzneme a galar (GALactic DollAR).

"...az üzlet pedig remekül ment, a vásárlók csak úgy jöttek és jöttek és költöttek, és mint a sáskák, mindent letaroltak, megállás nélkül ettek, ittak, vásároltak és fogyasztottak..."
BERONIS - Megapoliszi álmok

AcremCity Megapolisz egyik centrumkörzete, a "főváros". AcremCity volt az első városkolónia a Szerán bolygón, mielőtt Megapolisszá duzzadt volna a rengeteg beáramló telepesek miatt. Acremcorp szinte minden városkolóniáját AcremCity-nek nevezi el, számtalan AcremCity városkolónia létezik a különböző bolygókon (a Régi Földhöz hasonló, ismert élő bolygó egyedül a Szerán, legalábbis egyelőre).

Acrem Empire Irvin Barlow nagy vihart kavart műve, mely igen nagy felhördülést keltett az akkor még csak városkolónia vezetőinek körében (megapoliszi méreteit csak később érte el), jelentősen megosztva ezzel a közvéleményt. A mű jóval azután jelent meg, hogy Barlow otthagyta az ügyosztályt, és akkoriban már igen idős volt. A könyv kiadása után két héttel súlyos tüdőgyulladással és magas lázzal az Acrem-i Központi Kórház intenzív osztályára került. Állapota az elkövetkezendő hetekben nem javult, végül légzési és keringési elégtelenség következtében elhunyt.

Akremita, akremiták Megapoliszban élő állampolgár, fogyasztópolgár, Megapolisz lakója.

Arneti Rejtélyes, misztikus, humanoid lények. Erdőkben élnek, többnyire saját fajukon kívül nem szeretnek érintkezni másokkal, így az emberekkel sem, éppen ezért rendkívül keveset tudunk róluk. Eredetük is ismeretlen, de nem állhatnak túl messze az emberi fajtól. Ismertetőjegyük, szürkésbarna bőrszínük, és egészen fehér haj színűk, mely az éjszaka beálltával halvány fényű derengéssel ragyog. Születésüktől fogva rendkívül jó genetikával rendelkeznek, mely alkamassá teszi őket a harcra: a férfiak erősek és izmosak, a nők vékonyak, jó alakúak. Remekül bánnak a az íjjal és a nyílvesszővel, ez számít fő fegyverüknek, de közelharcban is eredményesek. Amennyire tudjuk, nem sok ember tudott harcban felülkerekedni rajtuk. Mivel igen zárkózottak, keveset tudunk a belső rendjükről, de talán a későbbiekben ez majd változni fog (erről bővebben a Beronis-trilógia második, illetve harmadik részében olvasható).

Athrems Club AcremCity-ben található egyik leglátogatottabb zenés, táncos szórakozóhely. A club Megapolisz egyik legmagasabb épületének legfelső emeleteit foglalja magában. Minden éjszaka leglátványosabb csúcspontja, mikor a legfelső szint tetőszerkezete szétnyílik, és az egész tánctér liftszerűen kiemelkedik a magasba, a sokszínűen ragyogó bolygók és csillagok, illetve a környező monumentális tornyok közé.

B

Blú A sikeres gyermekkönyv története egy súlyos betegségben elhunyt kisfiúról szól, akinek a lelke valamilyen megmagyarázhatatlan csoda folytán kedvenc kismackója, Blú testébe költözik át. Az önálló életre kelt játékmackó bár nem érti az egészet, szép lassan, fokozatosan elfelejti korábbi identitását, és elkezdi saját helyét keresni a létezésben. A cselekmény során a gyerekszoba biztonságából kijut az egyre hívogatóbb természetbe, a kezdeti nehézségek után barátokat szerez, ezzel együtt pedig fokozatosan valódi, élő medveboccsá alakul át. Ez a változás aztán újabb kihívásokhoz és bonyodalmakhoz vezet, mivel az ismeretlen, külső természet megismerése mellett a saját (szintén ismeretlen), személyes természetének megértésére is rá kell jönnie. Párhuzamosan Ginen Beronis életútjával Blú története is a világ megismeréséről szól, miközben folyamatosan elhagyják megszokott, gondtalan, paradicsomi otthonuknak hitt környezetüket.

E

Eznof Egy újabb misztikus faj, mely már szinte teljesen kihalt. Egy óriási méretű, kutyaszerű lény, fehér, selymes szőre lágyan világít a sötétben. Valamikor a "Glarkenlovagok paripájaként" is hívták őket. Nem tudni már, miért lettek olyan kevesen, ami aztán a kihalásukhoz is vezetett. Az utolsó ismert eznof Mortimasz hű társaként jelent meg a történelem színpadán. 

F

Faken [ejtsd: "féken"]   Humanoid gépek, robotok, az angol fake (hamis) szóból, főként a GSF (Gariven Security Force) használja őket rendészeti célokra. Legnagyobb faken-gyártó társaság a Miscren Társaság, mely szinte monopolhelyzetet ért el ezen a téren. Ők gyártják többek között (a GSF megbízásából) a Hagad, illetve a legújabbnak számító Kreeg modelleket is. A Hagad modelleket eredetileg a Mor-Wandu cég gyártotta, amíg ők is bele nem olvadtak a Miscren Társaságba.

Fénysólyom Szintén egy misztikus, letűnt faj képviselői, akikről már szinte minden tudás elveszett. Legutolsó ismert fénysólyom Ezrel Főparancsnok.

G

Galar Az ismert emberi világban használt közös pénznem, a "Galactic Dollar" elnevezés rövidített változata, mely aztán használatban maradt. Mivel Acremcorp rendszere lényegében angolszász eredetű (túlnyomórészt amerikai, hiszen az Egyesült Államok által fenntartott rendszer uralta a Régi Föld világát), így számos elnevezés is angol eredetű, ahogy Megapolisz közös nyelve is az úgynevezett "egyezményes angol" lett. A könyvben minden galarral kifejezett mennyiség értéke (az egyszerűség és az érthetőség kedvéért) a mai értelemben vett magyar forintösszeg értékével egyenlő. A Megapoliszi álmok című kötetben Ginen az indiai étteremben való konyhai kisegítő munkájáért 5 ezer galart kap, ami egyenlő 5 ezer forinttal. "Takarítani kellett, felmosni, WC-t pucolni, lábosokat és tányérokat mosogatni, és olykor, ha szóltak, zöldségeket és rákot pucolni. Természetesen minden feketén ment, s mindkét nap végén készhez kapta az 5 ezer galart."

GarivenCorp Főleg hadászati eszközök gyártásával foglalkozó óriáscég, több Régi Földön alakult cég fúziójából jött létre. Ők üzemeltetik a GSF (Gariven Security Force) rendvédelmi szervezetet is, mely az ismert emberi világ minden pontján felel a rend és a törvény betartatásáért.

Gariven Security Force Azaz: Gariven Rendvédelmi Erők, a Garivencorp által üzemeltetett és létrehozott erőszakszervezet. Röviden "gariveneknek" is nevezik őket. Csúcs modern fegyverekkel és technikával felszerelt harcra képzett katonáik mellett egyszerű, páncélzat nélküli járőrök is megtalálhatók soraikban. Központjaik a különböző körzetekben található Gariven Center-ek. Mióta faken-eket is bevetnek rendvédelmi célokra, igencsak megnőtt az ellenérzet a GSF iránt, mely ellen érzet egyre csak fokozódik az utcai szónokok megjelenésével és a szeranista terrorszervezetek folyamatos erősödésével.

Gariven-motor A GSF által használt egy személyes harci jármű. Igen gyors sebességre képes, mely a "nagyiram-mód"-ra váltáskor érhető el (üldözéshez, meneküléshez, helyszínre éréshez). A "nagyiram-mód"-ra kapcsoláskor a jármű külseje átalakul, áramvonalasabbá válik, vezetője előrehajolt, szinte hasi fekvő pózba kerül. Másik fokozat a jóval kisebb sebességet jelentő "járőr-mód", melynek során a vezető büszkén, kihúzott derékkal ül a nyeregben, akárcsak a törvény betartatására felesküdött seriffek a vadnyugaton. A vaskos hátsó kerék köré fegyvertároló rekeszeket szereltek, így könnyítve meg a fegyverek tárolását.

GarivenWar Nagy sikerű lövöldözős videojáték, mely a GSF és a szeranista terrorcsoportok harcát veszi alapul. Több része is készült, eleinte csak a garivenekkel, de a legújabbakban már a szeranistákkal is lehet lenni, mindkét félhez külön küldetések tartoznak, és számtalan világ számtalan helyszínein (bolygók, űrállomások) játszódik.

Glark Ritkán előforduló, de rendkívül fontos ásványkincs, elsősorban elektromos energia előállítására, űrhajók, űrállomások energiaellátására szolgál, de a glark képezi az alapját számos szintetikus anyagnak is, így a faken-gyártásnál is fontos alapanyag. Nem összetévesztendő a glarken nevű mitikus, mágikus kristályokkal.

Glarken Intelligens kristály. Egy letűnt, mítikus, mára már csak az arneti legendákban szereplő Ősök által használt "tárgyak". A legendák szerint ezek a kristályok saját gondolatokkal, saját lélekkel rendelkeznek, ezért egyenrangúak minden élő létformával az Univerzumban. Azt már senki sem tudja, hogy az Ősök hol bukkanhattak rá ezekre a rendkívüli kristályokra ("kristály-lényekre"), vagy esetleg saját maguk által készített technológia része lehetett e, mindenesetre a rendkívüli erővel bíró glarkenpengéket ezekből a glarkenekből készítették. Ezek a rejtélyes, élő varázskristályok természetfeletti erővel bírtak, és képesek voltak ráhangolódni az élőlények (így az Ősök) tudatára. A tökéletes ráhangolódás pillanatában a kristály erős fehér fénnyel kezd el lángolni. A glarkenpengét használó, azzal szinte eggyéváló harcos szinte isteni erővel bírt, és szinte legyőzhetetlen volt. Úgy tartották, ezt az erőt kontrollálni, szabályozni, tanulmányozni kell, ezért létrejött a Glarkenlovagok Testvériségek, hogy megőrizzék a glarken kristályok mágiájának titkát, és hogy e tudás ne kerülhessen illetéktelenek kezébe. Persze ez nem sikerült, így jött létre a Sötét Glarkenpapság (Erről a Beronis-trilógia második, illetve harmadik kötetében, A szeranizmus haragjában lesz majd bővebben szó). A legutolsó ismert Glarkenlovag Eyrah Khartis volt, aki a sok kalandot átélt, de végül mégiscsak Drenezhaar uralma alá kerülő Mortimasz lánya. "Az egyik legősibb kristályból készült, mely már akkor jelen volt, amikor még fiatalok voltak a hegyek, és születőben voltak az óceánok. Valaha rengeteg volt belőlük, azonban már mind eltűntek az idők viharában. Amennyire én tudom, ez az utolsó darab. Valaha az enyém volt...." (Arnon király szavai a BERONIS  Megapoliszi álmok című könyvből,)-

Gorateron Űrállomás A bolygókra telepített kolóniákon túl a semmi közepén lebegő gigantikus űrállomások jelentik az emberiség lakhelyéül szolgáló mesterséges helyszíneket. A Gorateron az egyik legnagyobb ilyen űrállomás, több millió lakossal, akiknek a többsége sosem hagyja el az Űrállomást az óriási csillagközi távolságok miatt. Az Űrállomásokban belső városok, transzportok találhatók, üzletekkel, szórakozóhelyekkel, így tényleg egy valódi város érzetét keltik.

< grabbál hiénák, illetve egy grebír harcos (fent).

Grabbálok A grabbál-hiénáknak is nevezett véglények erdők, barlangok mélyén élnek. Rendkívül buták, így a Sötét Oldal és Drenezhaar könnyedén tudja a saját céljaira használni őket. Csekély értelmi képességüket jól ellensúlyozza, hogy rendkívül gyorsan képesek szaporodni, így óriási csapatokban, falkákban állnak rendelkezésre, illetve hegyes tépőfogaik, éles karmaik igencsak alkalmasak fájdalmas veszteségek okozására a szemben álló fél soraiban. Eredetük igencsak rejtélyes, nem tudni pontosan, honnan származnak, és mikor is jelentek meg először.

Grebírek Akár "kiegyenesedett grebíreknek" is nevezhetnénk őket, valószínűleg ugyanahhoz a fajhoz tartoznak, de a grebírek már jó néhány lépcsőfokkal előrébb járnak az evolúciós fejlődés lépcsőfokain. Bár egy kicsit még mindig meghajolva, de már két lábon járnak, és eszközöket is használnak (többnyire kezdetleges kardokat, lándzsákat, páncélzatokat). Ők is rendkívül erősek, annak ellenére, hogy az egészen nagydarab testalkatútól az egészen vékony termetű lényekig is előfordulnak. Értelmi képességük szintén elhanyagolható. A testüket a grabbálokhoz hasonlóan itt-ott sűrű szőrzet borítja, mely a fejükön szinte már teljesen emberformájú hajzatot és dús szakállat formál. Eredetükről szintén nincsen adat.

H

Hírfal A centrumkörzetek különböző pontjaira (főként forgalmas terekre) kihelyezett óriási digitális óriáskivetítők, melyeket rendszerint megállás nélkül Megapolisz (illetve egyéb más világokban történő események) hírei, illetve reklámok mennek. Megapolisz centrumkörzetei felett folyamatosan lebegő és járőröző biztonsági (és hírközlő) drónok megállás nélkül pásztázzák a területet a magasból, és ha bármilyen esemény történik, a legkiválóbb felbontású képanyagokkal látják el a hírközlő állomások szintén megállás nélkül dolgozó munkatársait.

I

Idődilatációs progéria-szindróma Egy újabb betegség, mely a vész-kórral ellentétben nem annyira gyakori, viszont vannak időszakok, mikor rejtélyes módon valamiért igencsak elterjed. Azokon az egyéneken jelenik meg váratlanul, akik a hibernációs kamrákban mélyálomba merülve több évtizedes utat tesznek meg az űrben. A távoli űrállomásokról a Szerán bolygóra érkező számtalan telepesen jelent meg ez a szörnyű kórság: az átaludt évtizedek szép lassan gyorsított öregedés formájában jól láthatóan jelennek meg az egyéneken, mintha a természet és az idő haragos büntetése lenne, amiért megpróbálták becsapni őt. Egyelőre még e betegség okát sem ismerik, így pillanatnyilag a megelőzés sem lehetséges.

Iolwyn Megapolisz legnagyobb folyója, mely a peremkörzeteken túl ered, és végül a külső körzeteken majd a centrumkörzeteken is keresztülfolyva végül az óceánba torkollik.

Infogyűrű készülék Ez a Garivencorp által bevezetett újítás biztosította a garivenek számára az egyetlen megoldást a titkos információk szállítására, kezelésére a morasziri meteorkomplexum-támadás után. Az adatokat az úgynevezett info-gyűrűkre tették, melyek önmagukban teljesen haszontalanok voltak, egy bizonyos olvasó készülék kellett hozzá, hogy kinyerjék belőle a rajta lévő információkat. Ezek bármik lehettek, haditervek, konvoj-útvonalak, szoftverek, az ellenség számítógépes rendszerének megbénítására készített vírusok. Az info-gyűrűt belehelyezték a leolvasókészülékbe, mely így egy USB-kábelen keresztül bármilyen más készülékbe átvihette a sötét, fekete színű gyűrűnek álcázott adathordozó tartalmát. Ez egy teljesen titkos fejlesztés volt, és még a GSF-en belül és csak néhányan tudtak róla, ahogy az ilyen gyűrűket is csak nagyon kevesen érdemeltek ki. Nem bízhattak semmit sem a véletlenre, túl sok minden múlt most ezen.

Irvin Barlow AcremCity városkolónia Kolóniavédelim Tanácsának egykori ügyosztály-vezetője. Az ő idejében a Szeránon még egyedül AcremCity létezett. Megapolisz csak később alakult ki a csillagok közül folyamatosan a bolygóra érkező telepes-áradat miatt. Barlow remek érzékkel rengeteg folyamatot előre látott, melyet Acrem Empire című vaskos művében meg is fogalmazott.

K

Kivonulók "Még Megapolisz születésének kezdetén egy újfajta fogalom jelent meg a köznyelvben: a kivonulók. Konkrét adatok szerepeltek arról, hány és hány ember hagyta el a centrum- és külső-körzeteket, hogy aztán a peremen telepedjenek le, ahol bizonyos helyeken még mindig élt az önellátás. 

Nem kívántak részt venni az Acremcorp által diktált rendszerben, elhagyták Megapolisz megkreált szabályokkal és törvényekkel kialakított kereteit, és inkább a Szerán bolygót választották otthonukul, ahol minden ingyen volt és minden korlátlanul állhatott mindenki rendelkezésére. Föld, növények, állatok... adók, szabályzatok, állami függés és rendszeri beavatkozások nélkül. A számok évről évre egyre nagyobbak voltak, egyfajta új népvándorlás kezdődött meg." (BERONIS - Megapoliszi álmok, részlet)

M

Mara Harris-rejtély Az aprócska peremkörzeti falu, Vronsy nevezetességének számított ez a mára már szinte elfeledett, különös eset. Annak idején igen nagy sajtóvisszhangot kapott egész Megapoliszban a brutális gyilkosság. Egy helyi, fiatal kislány, Mara Harris megcsonkított holttestére a falu széli patak partján bukkantak rá. A kiérkező hatóságok eleinte egy környéken megbújó fosztogató bandára gyanakodtak, de a nyomozás során kiderült, hogy a gyilkosságot egy bizonyos AcremCity-ben élő, centrumkörzeti lakos, Brink Jones követte el. A hír ekkor robbant: a már réges-rég halottnak hitt fiú 132 éve nyomtalanul eltűnt, amikor is levetette magát a Szabadság-hídról, és beleveszett a Iolwyn-folyóba. Brink Jones vész-kórban szenvedett, meggyilkolta a szüleit, vérükkel a "SZABADSÁG"-szót írta az ágyuk fölé a falra. Ez után követte el tettét, mikor a megérkező GSF elől menekülve leugrott a hídról. Hogy hogyan bukkant fel 132 évvel később újra, sosem sikerült kinyomozni, és (mint kiderült: rejtett spirituális képességekkel rendelkező) Mara Harris meggyilkolásának esete így örök rejtély maradt azóta is. Egyes médiumok szerint a helyszín különlegességében fontos szerepet jelent többek között a víz jelenléte, mely (egyes hiedelmek szerint) univerzális közvetítő a különböző létsíkok között, illetve ehhez még hozzáadódik a különleges képességekkel rendelkező kislány halála, mely valamilyen nyomot hagyhatott térben és időben azon a helyen.

Megapolisz Két gigászi óriáscég, az Acremcorp és a Garivencorp által üzemeltetett óriáskolónia. A kezdetekkor még csak egy körzet, AcremCity létezett, mely elnevezés számtalan más különböző bolygókon lévő kolóniára is alkalmaztak (a cég előszeretettel nevez el saját magáról termékeket, helyszíneket, telepeket, ez még a régi, főként kereskedelemmel foglalkozó korszakból maradt meg: Acrem Bevásárlóközpont, Acrem Benzinkút, AcremRadio, AcremTv...). A Szerán bolygón lévő Megapolisz az első olyan óriáskolónia, ami a folyamatos beáramlás és betelepülés miatt "Megapolisszá" vált. Területi felépítését tekintve három fő zónára különül el, belülről egyre kifelé haladva: a központi, monumentális centrumkörzetekből, a még mindig városias, körülbelül a Régi Föld nagyvárosaira hajazó (mivel természetesen a Régi Föld településtípusainak mintájára alakultak ki) külső körzetekből, illetve a legszélső, falusias, természetközeli peremkörzetekből .

Megtisztulás A szélsőséges szeranista terrorcsoportok (például a Szerán Fiai) "dzsihádja", ideológiai vezérlőelvük, mely a mindent irányító Acremcorp ellen irányul. Acremcorp, a Birodalom "tenyésztette" ki ezt a társadalmat, mely minden élőt és élettelent saját tulajdonának tekint. A cél megdönteni ezt az önkényuralmat, e a szent cél eléréséhez Megtisztító Háborút hirdettek, mely különböző akciókban, merényletekben, úgynevezett "fogyasztó-irtásban" (tömegbe lövések, forgalmas területeken robbantás) nyilvánul meg.

Meteorkomplexum A GSF és AcremCorp árnyékában ügyködő Szerán Fiai terrorcsoport végül megmutatta foga fehérjét, amikor (egy hosszasan előkészített akció során) a Hynett Művek gigászi méretű morasziri glark-kitermelő gyárkomplexumát az ott dolgozó munkások egy csoportja egy zendülés keretében elfoglalták, és számtalan túszt ejtve beásták magukat a dübörgő gépek füsttel teli, pokoli labirintusába. 

Ekkor mindenki számára bizonyossá vált, hogy a szeranizmus mint eszme milyen mélyen beásta magát a társadalom különböző rétegeibe (és az emberek lelkébe), főleg a társadalom alsóbb rétegeiben és a munkások között nyert rendkívül termékeny táptalajra. A gyárkomplexumot a lázadók egy félelmetes fegyverré, egy halálos ostromgéppé alakították át, amely által az üzemben kitermelt glarkozott szikladarabokkal kezdték el bombázni a Szeránt, természeti katasztrófák egész sorát, óriási felfordulást és számtalan ártatlan akremita halálát okozva ezzel Megapolisz különböző körzeteiben. Így kezdődött el a Megtisztító Háború, amely a későbbiekben aztán a Szeráni Ellenállás kialakulásához vezetett a megállíthatatlanul (körzetekről körzetekre) elburjánzó polgárháború eszkalálódásával (főként ezek a történelmi események adják majd a BERONIS-trilógia második, Garivenháború című kötetének a cselekményét).

Miscren Társaság Rendvédelmi célokra előállított fakenek gyártása mellett gépjárművek, transzportok előállításával is foglalkozó óriásvállalat. A cég alapítója az angol származású amerikai iparmágnás Craig Miscren volt, a társaság története egészen a Régi Föld korszakáig nyúlik vissza, ahol a vállalatot megalapították, majd idővel egyre hatalmasabb cégbirodalommá vált.

Moraszir A Yhaars körül keringő egyik bolygó, a Grados parányi holdja, temérdek glark-készletekkel. Több gralk-kitermelő gyárkomplexum is épült a fontosabb lelőhelyeken, a leghíresebb a Hynett Industries által épített óriási gyárüzem, melynek később még nagyon fontos szerepe lesz. A bolygó légköre igen ritka, levegője nem alkalmas emberi belélegzésre, csak a különböző telepek körül légátalakító berendezések által lefedett helyeken található megfelelő, oxigéndús atmoszféra.

MySphere Közösségi hálózat, ahol emberek, cégek, közösségek megtalálhatják és bejelölhetik egymást, és chatelhetnek, üzeneteket is küldhetnek egymásnak, fotókat, videókat, vlogokat oszthatnak meg.

R

Rekolonizáció A szeranista terrorcsoportok által rengetegszer hangoztatott fogalom. Megapolisz még nem érte el a végleges méretét, a centrumkörzetek továbbra is terjeszkednek, egyre kijjebb szorítva, úgymond "rekolonizálva" a (területileg és népességszámban szintén növekvő) külső körzeteket és peremkörzeteket. 

A rekolonizáció folyamata lényegében a peremkörzetek bekebelezése, "elfoglalása", a Nagy Szeranista Mozgalmak véget érése után már többnyire nem fegyverekkel, hanem üzletekkel, boltokkal, "márkákkal", brandekkel... Silány, egyszer használatos tömegtermékekkel, szintetikus élelmiszerekkel, melyek a különböző centrumkörzeti gyárakból, laborokból kerülnek ki, szemben az önellátó életmód által a helyi, peremi földeken, kertekben termesztett/tenyésztett valódi élelemmel. 

S

Szerán A világűrben való terjeszkedés során felfedezett egyedüli élő bolygó, miután az emberiség elhagyta a Régi Földet. A hosszú-hosszú csillagközi bolyongás után valóságos őrület alakult ki a Szerán felfedezése után, ami később a "szeranizmus" megjelenéséhez vezetett. A több ezer éves, hosszú-hosszú űrutazás során a világűrben található rengeteg káros sugárzások miatt különös betegségek, járványok jelentek meg a különböző telepeken, űrállomásokon, mint újra és újra előkerülő bizonyítékok, hogy a sötét Világűr, ahova az emberiség kilökődött, nem e fajnak való élettér. A Szeránon az első felépített városkolónia AcremCity volt, mielőtt megindult volna a betelepítés. Létrejött AcremCity városkolónia, a telepesek nagy számban özönlöttek a kellemes klímával rendelkező gyönyörű bolygóra, mely az ismert földtörténeti korszakokat tekintve jóval az őskor előtt járt, ide nem jött el az a bizonyos halált és pusztítást hozó aszteroida, ami a kifejlődött helyi élővilág kihalását, és a humanoid, emberi faj megjelenését okozta volna.

Szeranizmus A kifejezés, melyet egy mára már elfeledett nevű blogger használt ironikus jelleggel, és amely kifejezés végül mégis megragadt, és mind a mai napig így jellemzik azt a különös, nem várt jelenséget, melyet akár "Új Népvándorlásként" is hívhattak volna. Hosszú, végtelennek tűnő, az űrben való bolyongás miatt a technológiának kiszolgáltatott idők után ez volt az ember első kísérlete arra, hogy ne egy felülről jövő irányítás szabályai szerint éljen. 

Az akkor még csak szimplán AcremCity városkolóniának nevezett telepről nagy számban vonultak ki az újonnan érkezők a külső kerületekre, hogy ott a rendszerből kiszakadva önellátó falvakat hozzanak létre. A GSF-fel való összecsapások során, és a városkolónia terjeszkedésével aztán ez a folyamat megszakadt, hogy aztán később (jóval mérsékeltebb formában) újrainduljon. Acrem már nem harci eszközökkel tiltja meg az általa erőltetett rendszerből való kiválást, hanem folyamatos terjeszkedéssel: üzleteket, gyárakat hoz létre a peremen, melyek aztán ellehetetlenítik a kisebb boltok működését. Az önellátás a legtöbb peremi körzetben megszűnt, a földek, a kertek leamortizálódtak. A szeranizmus jelensége azonban tovább él a centrumkörzeti tüntetéseken, az egyre-másra megjelenő utcai szónokok előadásaiban, és persze a hatalmas városok alatti végtelen csatornahálózatokban rejtőző ellenálló terrorszervezetek által hirdetett ideológiákban. Mint minden ideológiának, természetesen a szeranizmusnak is több fokozata van, a radikálisabb irányzatok hívei szerint maga Szerán, az Élő Bolygó döntött úgy, hogy "híveinek" ellenállniuk kell, és visszatéríteni az eltévedt emberiséget a helyes ösvényre. Az istentelen, materiális, hideg, üzleti világ árván maradt emberisége a Szeránt tette meg fő imádata tárgyának, hiszen nem volt más, aki a helyébe léphetett volna. Az embereknek mindig is szükségük volt egy felsőbb "entitásra", eszmerendszerre, ideológiára, ami betölti a látszólag érdektelen Isten után maradt űrt. "A szeranizmusnál kevésbé érdemes tanok is elégségesek lettek volna, hogy betöltsék a végtelen űrben céltalanul sodródó telepesek szívében keletkezett űrt, és kielégítsék a bennük gyúló szenvedélyt. Azok, akik hajlanak elfogadni ezt a véleményt, talán nem is azon ámuldoznak, hogy a szeranizmus milyen gyorsasággal terjedt, ellenben meglepőnek találhatják, hogy annak sikere nem volt még sebesebb és még egyetemesebb." (Irvin Barlow: Acrem Empire) / További információk: Egy új vallás születése: a szeranizmus
Forrás: https://www.beronis.hu/uj-vallas-szeranizmus/

Szerán Fiai A legismertebb és legnagyobb Birodalom-ellenes szélsőséges szeranista terrorszervezet, vezetőjük a kegyetlenségéről híres Eric Trayan. E csoport adja a később kialakuló Szeráni Ellenállás magját. Jelük a híres tökéletes, koncentrikus körből kilógó leegyszerűsített sarlórajz.

Szintközi folyosók, terek Megapolisz centrumkörzeteit behálózó (többnyire gyalogosan bejárható) átjárók, gyakorlatilag "aluljáróként" funkcionálnak a különböző magasságokban.

T

Transzportok Megapolisz centrumkörzeteiben és külső körzeteiben, az akremiták szállítására szolgáló, kijelölt hálózatokon mozgó tömegközlekedési járművek. A centrumkörzetekben óriási magasságokban lévő sínpályákon is haladnak.

V

Vész-kór (eredeti nyelvű elnevezése: Threat) Főként Megapolisz centrumkörzeteiben elterjedő ismeretlen, spirituális utakon terjedő betegség, melynek megelőzését és gyógymódját még mindig nem sikerült megtalálni. Egy időben "Zombi-kórnak" és "Veszettségnek" is nevezték, az ezt elkapó egyéneken az őrület és szinte állati szintű agresszió jelei mutatkoznak, bárkit megtámadnak. Többnyire az ismeretlen, láthatatlan csatornákon rájuk nehezedő természetfeletti erők okozzák a "megszálltak" végzetét is, miután egyszerűen képtelenek ezeket a földöntúli, "isteni eredetű" erőket kontrollálni. Miután a tudósok egyszerűen képtelenek megtalálni e szörnyű vírus eredetét (és ellenszerét), elterjedt az a nézet, hogy maga az Univerzum küldi az emberiségre ezt a halálos kórságot, hogy ezzel büntesse meg ezt a minden emberiességét elvesztő, a világűrben céltalanul bolyongó, és mindent saját tulajdonának tekintő és kiszipolyozó fajt. Úgy tartják, ez a "modern lepra", mint a régi görög és római tragédiákban, ahol ezek a szörnyű kórságok és betegségek jelezték az adott városállamok társadalmának erkölcsi hanyatlását... hogy aztán megelőlegezzék a bukásukat. A Szerán Fiai terrorcsoport kiszivárogtatott bizonyos infókat, miszerint bizonyos társaságok közel járnak a vész-kór megfejtéséhez, és már titkos kísérleteket is végeznek, de ezeket a kétes információkat sosem erősítette meg senki (Erről bővebben majd a harmadik kötetben, A szeranizmus harag-jában).

Y

Yhaars Óriási méretű és tömegű gázbolygó, többek között (Shayr, Kark, Voyris planéták mellett) a Szerán bolygó is a Yhaars körül kering. 

_________________________________________

További kiegészítések, jegyzetek:

Jegyzetek a Megapoliszi álmokhoz: A Szerán
https://www.beronis.hu/l/jegyzetek-a-megapoliszi-almokhoz-a-szeran/
Jegyzetek a Megapoliszi álmokhoz: AcremCity
https://www.beronis.hu/l/jegyzetek-a-beronis-megapoliszi-almokhoz/
Jegyzetek a Megapoliszi álmokhoz: A vész-kór
https://www.beronis.hu/l/jegyzetek-a-megapoliszi-almokhoz-a-vesz-kor/
Egy új vallás születése: a szeranizmus:
https://www.beronis.hu/uj-vallas-szeranizmus/
Ami a Megapoliszi álmokból kimaradt: Acrem, a Birodalom, és az eltitkolt történelem
https://www.beronis.hu/l/ami-a-megapoliszi-almokbol-kimaradt-acrem-a-birodalom/