BERONISPEDIA

A Beronis-trilógiában szereplő elnevezések rövid magyarázata, folyamatosan bővülő adatgyűjtemény ABC sorrendbe szedve.

WHITE NOISE SERVER ROOM & Binaural Beats 🎧 Stress Relief, Deep Sleep, Study, Tinnitus - ASMR

A

Acremcorp A meghaladottá vált országhatárokat helyettesítő, multinacionális kereskedelmi vállalatként kezdő óriáslény, mely gyakorlatilag az emberi élet fő szervezőerejévé vált az ismert Világegyetemben és a különböző világokban. Történetük egészen a Régi Földig nyúlik vissza, aholis a Harmadik Nagy Világégés után a bolygószinten megszilárdult fogyasztói társadalom eluralkodásával hamar monopolhelyzetbe kerültek. Ezután a világűr következett, a Nap pusztulásakor (vörös óriássá alakulás) pedig már maga az Acremcorp felelt a Naprendszer telepeinek kiürítéséért. Közös nyelve az úgynevezett "egyezményes angol", pénzeme a galar.

Acrem Empire A könyv, mely igen nagy felhördülést keltve a város vezetőinek körében, jelentősen megosztva ezzel a közvéleményt. A mű jóval azután jelent meg, hogy Barlow otthagyta az ügyosztályt, és akkoriban már igen idős volt. A könyv kiadása után két héttel súlyos tüdőgyulladással és magas lázzal az Acrem-i Központi Kórház intenzív osztályára került. Állapota az elkövetkezendő hetekben nem javult, végül légzési és keringési elégtelenség következtében elhunyt.

Arnetik Rejtélyes, misztikus, humanoid lények. Erdőkben élnek, többnyire saját fajukon kívül nem szeretnek érintkezni másokkal, így az emberekkel sem, éppen ezért rendkívül keveset tudunk róluk. Eredetük is ismeretlen, de nem állhatnak túl messze az emberi fajtól. Ismertetőjegyük, szürkésbarna bőrszínük, és egészen fehér hajszínűk, mely az éjszaka beáltával halvány fényű derengéssel ragyog. Születésüktől fogva rendkívül jó genetikával rendelkeznek, mely aklamassá teszi őket a harcra: a férfiak erősek és izmosak, a nők vékonyak, jó alakúak. Remekül bánnak a az íjjal és a nyílvesszővel, ez számít fő fegyverüknek, de közelharcban is eredményesek. Amennyire tudjuk, nem sok ember tudott harcban felülkerekedni rajtuk. Mivel igen zárkózottak, keveset tudunk a belső rendjükről, de talán a későbbiekben ez majd változni fog (erről bővebben a Beronis-trilógia második, illetve harmadik részében olvasható).

Athrems Club AcremCity-ben található egyik leglátogatottabb zenés, táncos szórakozóhely. A club Megapolisz egyik legmagasabb épületének legfelső emeleteit foglalja magában. Minden éjszaka leglátványosabb csúcspontja, mikor a legfelső szint tetőszerkezete szétnyílik, és az egész tánctér liftszerűen kiemelkedik a magasba, a sokszínűen ragyogó bolygók és csillagok, illetve a környező monumentális tornyok közé.

E

Eznofok Egy újabb misztikus faj, mely már szinte teljesen kihalt. Egy óriási méretű, kutyaszerű lény, fehér, selmyes szőre lágyan világít a sötétben. Valamikor a "Glarkenlovagok paripájaként" is hívták őket. Nem tudni már, miért lettek olyan kevesen, ami aztán a kihalásukhoz is vezetett. Az utolsó ismert eznof Mortimasz hű társaként jelent meg a történelem színpadán. 

F

Faken [ejtsd: "féken"]   Humanoid gépek, robotok, az angol fake (hamis) szóból, főként a GSF (Gariven Security Force) használja őket rendészeti célokra. Legnagyobb faken-gyártó társaság a Miscren Társaság, mely szinte monopolhelyzetet ért el ezen a téren. Ők gyártják többek között (a GSF megbízásából) a Hagad, illetve a legújabbnak számító Kreeg modelleket is. A Hagad modelleket eredetileg a Mor-Wandu cég gyártotta, amíg ők is bele nem olvadtak a Miscren Társaságba.

Fénysolymok Szintén egy misztikus, letűnt faj képviselői, akikről már szinte minden tudás elveszett. Legutolsó ismert fénysólyom Ezrel Főparancsnok.

G

Galar Az ismert emberi világban használt közös pénznem, a "Galactic Dollar" elnevezés rövídített változata, mely aztán használatban maradt. Mivel Acremcorp rendszere lényegében angolszász eredetű (túlnyomórészt amerikai, hiszen ők uralták lényegében a Régi Föld világát), így számos elnevezés is angol eredetű, ahogy Megapolisz közös nyelve is az úgynevezett "egyezményes angol" lett.

Garivencorp Főleg hadászati eszközök gyártásával foglalkozó óriáscég, több Régi Földön alakult cég fúziójából jött létre. Ők üzemeltetik a GSF (Gariven Security Force) rendvédelmi szervezetet is, mely az ismert emberi világ minden pontján felel a rend és a törvény betartatásáért.

Gariven Security Force Azaz: Gariven Rendvédelmi Erők, a Garivencorp által üzemeltetett és létrehozott erőszakszervezet. Röviden "gariveneknek" is nevezik őket. Csúcsmodern fegyverekkel és technikával felszerelt harcra képzett katonáik mellett egyszerű, páncélzat nélküli járőrök is megtalálhatók soraikban. Központjaik a különböző körzetekben található Gariven Center-ek. Mióta faken-eket is bevetnek rendvédelmi célokra, igencsak megnőtt az ellenérzet a GSF iránt, mely ellenérzet egyre csak fokozódik az utcai szónokok megjelenésével és a szeranista terrorszervezetek folyamatos erősödésével.

Gariven-motor A GSF által használt egyszermélyes harci jármű. Igen gyors sebességre képes, mely a "nagyiram-mód"-ra váltáskor érhető el (üldözéshez, meneküléshez, helyszínre éréshez). A "nagyiram-mód"-ra kapcsoláskor a jármű külseje átalakul, áramvonalasabbá válik, vezetője előrehajolt, szinte hasi fekvő pózba kerül. Másik fokozat a jóval kisebb sebességet jelentő "járőr-mód", melynek során a vezető büszkén, kihúzott derékkal ül a nyeregben, akárcsak a törvény betartatására felesküdött seriffek a vadnyugaton. A vaskos hátsó kerék köré fegyvertároló rekeszeket szereltek, így könnyítve meg a fegyverek tárolását.

GarivenWar Nagy sikerű lövöldözős videojáték, mely a GSF és a szeranista terrorcsoportok harcát veszi alapul. Több része is készült, eleinte csak a garivenekkel, de a legújabbakban már a szeranistákkal is lehet lenni, mindkét félhez külön küldetések tartoznak, és számtalan világ számtalan helyszínein (bolygók, űrállomások) játszódik.

Glark Ritkán előfordulő, de rendkívül fontos ásványkincs, elsősorban elektromos energia előállítására, űrhajók, űrállomások energiaellátására szolgál, de a glark képezi az alapját számos szintetikus anyagnak is, így a faken-gyártásnál is fontos alapanyag. 

Glarkenpenge Egy letűnt legenda képviselői, melyekből már alig-alig maradt fenn, réges-rég eltűntek mind a történelem kavargó sodrásában. Pengéjük a valaha létezett, mágikus kristálynak tartott glarkenből készültek. Ezek a rejtélyes, élő varázskristályok természetfeletti erővel bírtak, és képesek voltak ráhangolódni az emberek tudatára. A glarkenpengét használó harcos szinte legyőzhetetlen. Úgy tarották, ezt az erőt kontrollálni kell, ezért létrejött a Glarkenlovagok Testvériségek, hogy megőrizzék a glarkenek titkát, hogy a tudás ne kerülhessen illektétlenek kezébe. Persze ez nem sikerült, így jött létre a Sötét Glarkenpapság (Erről a Beronis-trilógia második, illetve harmadik kötetében, A szeranizmus haragjában lesz majd bővebben szó).

Gorateron Űrállomás A bolygókra telepített kolóniákon túl a semmi közepén lebegő gigantikus űrállomások jelentik az emberiség lakhelyéül szolgáló mesterséges helyszíneket. A Gorateron az egyik legnagyobb ilyen űrállomás, több millió lakossal, akiknek a többsége sosem hagyja el az Űrállomást az óriási csillagközi távolságok miatt. Az Űrállomásokban belső városok, transzportok találhatók, üzletekkel, szórakozóhelyekkel, így tényleg egy valódi város érzetét keltik.

Grabbálok A grabbál-hiénáknak is nevezett véglények erdők, barlangok mélyén élnek. Rendkívül buták, így a Sötét Oldal és Drenezhaar könnyedén tudja a saját céljaira használni őket. Csekély értelmi képességüket jól ellensúlyozza, hogy rendkívül gyorsan képesek szaporodni, így óriási csapatokban, falkákban állnak rendelkezésre, illetve hegyes tépőfogaik, éles karmaik igencsak alkalmasak fájdalmas veszteségek okozására a szembenálló fél soraiban. Eredetük igencsak rejtélyes, nem tudni pontosan, honnan származnak, és mikor is jelentek meg először.

Grebírek Akár "kiegyenesedett grebíreknek" is nevezhetnénk őket, valószínűleg ugyanahhoz a fajhoz tartoznak, de a grebírek már jó néhány lépcsőfokkal előrébb járnak az evolúciós fejlődés lépcsőfokain. Bár egy kicsit még mindig meghajolva, de már két lábon járnak, és eszközöket is használnak (többnyire kezdetleges kardokat, lándzsákat, páncélzatokat). Ők is rendkívül erősek, annak ellenére, hogy az egészen nagydarab testalkatútól az egészen vékony termetű lényekig is előfordulnak. Értelmi képességük szintén elhanyagolható. A testüket a grabbálokhoz hasonlóan itt-ott sűrű szörzet borítja, mely a fejükön szinte már teljesen emberformájú hajzatot és dús szakállat formál. Eredetükről szintén nincsen adat.

H

Hírfalak A centrumkörzetek különböző pontjaira (főként forgalmas terekre) kihelyezett óriási digitális óriáskivetítők, melyekent rendszerint megállás nélkül Megapolisz (illetve egyéb más világokban történő események) hírei, illetve reklámok mennek.

I

Idődilatációs progéria-szindróma Egy újabb betegség, mely a vész-kórral ellentétben nem annyira gyakori, viszont vannak időszakok, mikor rejtélyes módon valamiért igencsak elterjed. Azokon az egyéneken jelenik meg váratlanul, akik a hibernációs kamrákban mélyálomba merülve több évtizedes utat tesznek meg az űrben. A távoli űrállomásokról a Szerán bolygóra érkező számtalan telepesen jelent meg ez a szörnyű kórság: az átaludt évtizedek szép lassan gyorsított öregedés formájában jól láthatóan jelennek meg az egyéneken, mintha a természet és az idő haragos büntetése lenne, amiért megpróbálták becsapni őt. Egyelőre még e betegség okát sem ismerik, így pillanatnyilag a megelőzés sem lehetséges.

Infogyűrű készülék Ez a Garivencorp által bevezetett újítás biztosította a garivenek számára az egyetlen megoldást a titkos információk szállítására, kezelésére a morasziri meteorkomplexum-támadás után. Az adatokat az úgynevezett info-gyűrűkre tették, melyek önmagukban teljesen haszontalanok voltak, egy bizonyos olvasó készülék kellett hozzá, hogy kinyerjék belőle a rajta lévő információkat. Ezek bármik lehettek, haditervek, konvoj-útvonalak, szoftverek, az ellenség számítógépes rendszerének megbénítására készített vírusok. Az info-gyűrűt belehelyezték a leolvasókészülékbe, mely így egy USB-kábelen keresztül bármilyen más készülékbe átvihette a sötét, fekete színű gyűrűnek álcázott adathordozó tartalmát. Ez egy teljesen titkos fejlesztés volt, és még a GSF-en belül és csak néhányan tudtak róla, ahogy az ilyen gyűrűket is csak nagyon kevesen érdemeltek ki. Nem bízhattak semmit sem a véletlenre, túl sok minden múlt most ezen.

Irvin Barlow AcremCity városkolónia Kolóniavédelim Tanácsának egykori ügyosztály-vezetője. Az ő idejében a Szeránon még egyedül AcremCity létezett. Megapolisz csak később alakult ki a csillagok közül folyamatosan a bolygóra érkező telepes-áradat miatt. Barlow remek érzékkel rengeteg folyamatot előre látott, melyet Acrem Empire című vaskos művében meg is fogalmazott.

M

Mara Harris-rejtély rrr

Megapolisz Két gigászi óriáscég, az Acremcorp és a Garivencorp által üzemeltetett óriáskolónia. A kezdetekkor még csak egy körzet, AcremCity létezett, mely elnevezés számtalan más különböző bolygókon lévő kolóniára is alkalmaztak (a cég előszeretettel nevez el saját magáról termékeket, helyszíneket, telepeket, ez még a régi, főként kereskedelemmel foglalkozó korszakból maradt meg: Acrem Bevásárlóközpont, Acrem Benzinkút, AcremRadio, AcremTv...). A Szerán bolygón lévő Megapolisz az első olyan óriáskolónia, ami a folyamatos beáramlás és betelepülés miatt "Megapolisszá" vált. Területi felépítését tekintve három fő zónára különül el, belülről egyre kifelé haladva: a központi, monumentális centrumkörzetekből, a még mindig városias külső körzetekből, illetve a legszélső, falusias, természetközeli peremköreztekből.

Meteorkomplexum A GSF és Acremcorp árnyékában ügyködő Szerán Fiai terrorcsoport végül megmutatta foga fehérjét, mikor (egy minden bizonnyal hosszasan előkészített akció során) a Hynett Művek morasziri gyárát egy zendülés keretében elfoglalták az ott dolgozó munkások egy csoportja, és számtalan túszt ejtve beásták magukat. Ekkor bizonyossá vált, hogy a szeranizmus mint eszem milyen mélyen beásta magát a társadalom különböző rétegeibe, főleg a munkások között nyert rendkívül termékeny táptalajra. A gyárkomplexumot egy félelmetes fegyverré alakították át, amely által mesterségesen létrehozott, glarkozott szikladarabokkal kezdték bombázni a Szeránt, természeti katasztrófákat, óriási felfordulást és számtalan ártatlan halálát okozva Megapoliszban. Így kezdődött el a Megtísztító Háború, mely a Szeráni Ellenállás kialakulásához vezetett (Erről a Beronis-trilógia második kötetében, a Garivenháborúban lesz bővebben szó).

Miscren Társaság Rendvédelmi célokra előállított fakenek gyártása mellett gépjárművek, transzportok előállításával is foglalkozó óriásvállalat.

Moraszir A Yhaars körül keringő egyik bolygó, a Grados parányi holdja, temérdek glark-készletekkel. Több gralk-kitermelő gyárkomplexum is épült a fontosabb lelőhelyeken, a leghíresebb a Hynett Industries által épített óriási gyárüzem, melynek később még nagyon fontos szerepe lesz. A bolygó légköre igen ritka, levegője nem alkalmas emberi belélegzésre, csak a különböző telepek körül légátalakító berendezések által lefedett helyeken található megfelelő, oxigéndús atmoszféra.

R

Rekolonizáció A szeranista terrorcsoportok által rengetegszer hangoztatott fogalom. A rekolonizáció folyamata lényegében a peremkörzetek bekebelezése, "elfoglalása", a Nagy Szeranista Mozgalmak véget érése után már többnyire nem fegyverekkel, hanem üzletekkel, boltokkal, "márkákkal"... Silány, egyszer használatos termékekkel, szintetikus élelmiszerekkel, melyek a különböző centrumkörzeti gyárakból, laborokból kerülnek ki, szemben az önellátó életmód által a helyi, peremi földeken, kertekben termesztett/tenyésztett valódi élelemmel.

S

Szeranizmus Senki sem emlékszik már, ki használhatta először a "szeranizmus" kifejezést, de Megapolisz vezetői így jellemezték azt a különös jelenséget, melyet akár "Új Népvándorlásként" is hívhattak volna. Az akkor még csak szimplán AcremCity városkolóniának nevezett telepről nagy számban vonultak ki az újonnan érkezők a külső kerületekre, hogy ott a rendszerből kiszakadva önellátó falvakat hozzanak létre. A GSF-fel való összecsapások során, és a városkolónia terjeszkedésével aztán ez a folyamat megszakadt, hogy aztán később (jóval mérsékeltebb formában) újrainduljon. Acrem már nem harci eszközökkel tiltja meg az általa erőltetett rendszerből való kiválást, hanem folyamatos terjeszkedéssel: üzleteket, gyárakat hoz létre a peremen, melyek aztán ellehetetlenítik a kisebb boltok működését. Az önellátás a legtöbb peremi körzetben megszűnt, a földek, a kertek leamortizálódtak. A szeranizmus jelensége azonban tovább él a centrumkörzeti tüntetéseken, az egyre-másra megjelenő utcai szónokok előadásaiban, és persze a hatalmas városok alatti végtelen csatornahálózatokban rejtőző ellenálló terrorszervezetek által hirdetett ideológiákban. /További információk: Egy új vallás születése: a szeranizmus (https://www.beronis.hu/uj-vallas-szeranizmus/)

Szerán Fiai A legismertebb és legnagyobb szeranista terrorszervezet, vezetőjük a kegyetlenségéről híres Eric Trayan. E csoport adja a később kialakuló Szeráni Ellenállás magját. Jelük a híres tökéletes, koncentrikus körből kilógó leegyszerűsített sarlórajz.

Szintközi folyosók, terek Megapolisz centrumkörzeteit behálózó (többnyire gyalogosan bejárható) átjárók, gyakorlatilag "aluljáróként" funkcionálnak a különböző magasságokban.


T

Transzportok Megapolisz centrumkörzeteiben és külső körzeteiben, az akremiták szállítására szolgáló, kijelölt hálózatokon mozgó tömegközlekedési járművek. A centrumkörzetekben óriási magasságokban lévő sínpályákon is haladnak.

V

Vész-kór Főként Megapolisz centrumkörzeteiben elterjedő ismeretlen, spirituális utakon terjedő betegség, melynek megelőzését és gyógymódját még mindig nem sikerült megtalálni. Egy időben "zombi-kórnak" és "veszettségnek" is nevezték, az ezt elkapó egyéneken az őrület és az agresszió jelei mutatkoznak, bárkit megtámadnak. Többnyire az ismeretlen, láthatatlan csatornákon rájuk nehezedő természetfeletti erők okozzák a végzetüket is, miután egyszerűen képtelenek ezeket a földöntúli, "isteni eredetű" erőket kontrollálni. 

Y

Yhaars Óriási méretű és tömegű gázbolygó, többek között (Shayr, Kark, Voyris planéták mellett) a Szerán bolygó is a Yhaars körül kering. 

További kiegészítések, jegyzetek:

Jegyzetek a Megapoliszi álmokhoz: A Szerán
https://www.beronis.hu/l/jegyzetek-a-megapoliszi-almokhoz-a-szeran/
Jegyzetek a Megapoliszi álmokhoz: AcremCity
https://www.beronis.hu/l/jegyzetek-a-beronis-megapoliszi-almokhoz/
Jegyzetek a Megapoliszi álmokhoz: A vész-kór
https://www.beronis.hu/l/jegyzetek-a-megapoliszi-almokhoz-a-vesz-kor/
Egy új vallás születése: a szeranizmus: https://www.beronis.hu/uj-vallas-szeranizmus/
Ami a Megapoliszi álmokból kimaradt: Acrem, a Birodalom, és az eltitkolt történelem
https://www.beronis.hu/l/ami-a-megapoliszi-almokbol-kimaradt-acrem-a-birodalom/