Quinn H. Lennox
BERONIS - Megapoliszi álmok

Lépj be egy új világba!

Köszönt minden kedves látogatót, átutazót a BERONIS-trilógia hivatalos honlapja!

Hamarosan mozgókép formában is!

Üdvözlök mindenkit! Volentics András vagyok.

Mindig is író szerettem volna lenni, a BERONIS -Megapoliszi álmok az első (Quinn H. Lennox néven) megjelent regényem, a BERONIS-trilógia első darabja, melyet a tervek szerint további két kötet fog majd követni. 

Engedjétek meg, hogy bevezesselek titeket egy álom és valóság határán elhelyezkedő, különleges világba!

Tartsatok velem!

Egy ÚJ VILÁG... 

...ismerős elemekből!

A BERONIS-trilógia számos olyan ismerős motívumot tartalmaz, melyek az emberiség eddigi történelme során már valamilyen formában megtörténtek. Nagyon fontos számomra a valósághű ábrázolásmód, mert az ismerős környezet megteremtésével könnyebb azonosulni, együtt érezni a hősökkel, illetve így a feszültség, az izgalom is sokkal jobban fokozható. Egy távoli jövőben játszódó történetnél fennállhat a veszély, hogy ha minden túl idegen, az olvasó könnyen elveszhet a sorok között. 

Ugyanakkor hiszek a történelem ciklikus természetében is, így (kisebb-nagyobb módosulásokkal) valójában ugyanazok az események következnek be újra és újra. Számtalan velem valóban megtörtént esetet dolgoztam fel és tettem át ebbe a fiktív világba, amitől nagyon valóságosnak hat a történet, de természetesen vannak bizonyos pontok, ahol a tudományos-fantasztikum és a fantasy elemek dominálnak, mivel egy regény elsődleges célja mégiscsak a szórakoztatás, de véleményem szerint fontos, hogy ezen túl is átadjunk valamit. Reményeim szerint olyan példákat tudtam hozni, amelyekből minden ember tanulhat valamit, és összehasonlíthatja a saját tapasztalataival, a saját "kis világával".

Ebben a bevezető menüpontban szeretném összeszedni azokat a fő motívumokat, melyek nagyon ismerősek lehetnek  mindannyiunknak (hiszen már megtörténtek), és ezáltal könnyebben eligazodjunk egy ÚJ VILÁG, a Szerán bolygó, illetve Megapolisz izgalmas, lélegzetelállító díszletei között!

A képekhez tartozó idézetek legfőképpen a BERONIS-trilógia első kötetéből, a Megapoliszi álmokból származnak.


SZÁMTALAN TÖRTÉNET.
EGYETLEN VÉGKIFEJLET.
EGYETLEN TRILÓGIA.
Az első kötet, a Megapoliszi álmok 

MÁR KAPHATÓ!

Rendelés:

A jövőben játszódó, de a jelenről szóló új
sci-fi-fantasy trilógia!

A háttér

Zászlót kapott a nemrég megalakult United States Space Force! 

Az űr lesz a jövő, mind védelmi, mind támadási, mind sok más szempontból is. És, ahogy a különböző jelentésekből megtudtam, máris vezetők vagyunk ezen a fronton.

- jelentette ki Donald Trump, amerikai elnök.

Ahogy azt a Jegyzetek a Megapoliszi álmokhoz: Megapolisz című bejegyzésemben is megírtam, ha az űrutazás valóban a jövő (márpedig az kell hogy legyen, ha ez a faj fenn akar maradni), akkor az egységesítés letfontosságú. Az egységesítés sokkal fontosabb az űrutazásban, mint hogy itt a Földön egy egységes rendszer alakuljon ki.

Hogy saját magamat idézzem,

"...egy olyan rendkívül bonyolult és nagy figyelmet igénylő, fejlett technikát igénylő operációt, mint az űrutazás csak egy erős, központosított hatalommal a háttérben lehet véghezvinni, itt már nincs helye az idejétmúlt államok közötti idejétmúlt ellentéteknek."

...az üzlet pedig remekül ment, a vásárlók csak úgy jöttek és jöttek és költöttek, és mint a sáskák, mindent letaroltak, megállás nélkül ettek, ittak, vásároltak és fogyasztottak...

A meghaladottá vált országhatárokat helyettesítő, multinacionális kereskedelmi vállalatként kezdő óriáslény, mely gyakorlatilag az emberi élet fő szervezőerejévé vált az ismert Világegyetemben és a különböző világokban. Történetük egészen a Régi Földig nyúlik vissza, ahol is az Új Népvándorlás által kiváltott Harmadik Nagy Világégés utáni átrendeződés során (a korábban már  bolygószinten megszilárdult fogyasztói társadalmi életforma) eluralkodásával hamar monopolhelyzetbe kerültek. 

Aztán eljött az idő, és az AcremCorp. már saját márkákat dobott piacra. Saját benzinkutakat nyitott. Saját autókat kezdett gyártani. Nemzetek felett állt, állam volt az államban. Végül következett az űr meghódítása, űrhajók gyártása, űrkolóniák és űrállomások létrehozása és kiépítése, természetesen bennük Acrem márkájú termékekkel és tárgyakkal, Acrem boltokkal, üzletekkel. A történelem eme pontján az Acrem Társaság volt a megáradt, megduzzadt főfolyam, melynek vad sodrásába aztán egyre több és több cég és egyéb társaságok csatlakoztak és olvadtak be. 

Ezután, mint egy újabb piac, a világűr következett, a Nap pusztulásakor (a gigantikus méretű T-Renys-7 becsapódása miatt előbb indult be a vörös óriássá alakulás folyamata) pedig már maga az AcremCorp. felelt a Naprendszer telepeinek kiürítéséért. Hivatalos, közös nyelve az úgynevezett "egyezményes angol", pénzneme a galar (GALactic DollAR). Kedves Útitársam! Szeretnéd tudni, merre vezet az Út?

További érdekes idézetek, információk, háttéranyagok a BERONIS facebook oldalán!

Mindig is tudtuk, hogy egyszer ez a korszak is el fog jönni.

A Föld már nem létezik többé.

Az emberiség új otthon után kutava bolyong a végtelen világűrben.

A több ezer éves, hosszú-hosszú űrutazás során a világűrben található rengeteg káros sugárzások miatt különös betegségek, járványok jelentek meg a különböző telepeken, űrállomásokon, mint újra és újra előkerülő bizonyítékok, hogy a sötét Világűr, ahova az emberiség kilökődött, nem e fajnak való élettér.

Országok, országhatárok már rég nincsenek, csak egyetlen nagy, hatalmas multinacionális cég létezik, az AcremCorp., a Birodalom, amely a Garivencorp által létrehozott rendfenntartó szervezet, a Gariven Rendvédelmi Erők segítségével tartják fenn a rendet. 

A GSF a legmodernebb technológiák és fegyverek segítségével szolgálják és segítik az AcremCorp. által meghatározott és diktált rendszer hatékony működését.  

A Szerán bolygó. 

A réges-régóta tartó, világűrben való emberi bolyongás, terjeszkedés legújabb állomása. Az Ígéret Földje.

Hosszú-hosszú idő után a legelső élő bolygó, melynek felfedezésekor valóságos őrület alakult ki a már létező kolóniák, űrállomások lakói között.

Az embereknek mindig is szükségük volt egy felsőbb "entitásra", eszmerendszerre, ideológiára, ami betölti a látszólag érdektelen Isten után maradt űrt. A fennálló rendszer alternatívájának néhányak számára várva várt lehetősége csak a Szerán felfedezésével és betelepítésével jöhetett el. Egy új kezdet. A tiszta lap.

Egy új világ.

Az istentelen, materiális, hideg, üzleti világ árván maradt emberisége a Szeránt tette meg hódolatuk tárgyának, hiszen nem volt más, aki a helyébe léphetett volna. Az élő bolygó, mely egyfajta valláspótlékul szolgálhat a sötét világűr embertelen méreteiben elvesző, kallódó emberiség számára egy kiüresedett (mű)világban.

Végre egy élő bolygó a sok ezer éves céltalan, gépies terjeszkedés után.

Megindult a betelpítés.

Létrejött AcremCity városkolónia, AcremCorp. legújabb terméke. A telepesek nagy számban özönlöttek a kellemes klímával rendelkező gyönyörű bolygóra, mely az ismert földtörténeti korszakokat tekintve jóval az őskor előtt járt. Ide nem jött el az a bizonyos halált és pusztítást hozó aszteroida, ami a kifejlődött helyi élővilág kihalását, és a humanoid, emberi faj megjelenését okozta volna.

AcremCity városkolónia egyre csak növekedett, monumentális méretű centrumkörzetek épületek, mígnem...

...létre nem jött a gigászi méretű Megapolisz.

Az óriási piactér, ahol minden és mindenki eladó. Az óriási piactér, ahol minden és mindenki eladó. 

Rendszerelmélet: A tér és a torony...

Szeretnék idézni egy korábbi MySphere-bejegyzésemből is, melyet egy zseniális könyvről írtam, Niall Ferguson A tér és a torony című műve. Az idézetben Niall Ferguson elismert történész a jelen korunkban megfigyelhető tendenciákból próbál jóslatokba bocsátkozni fajunk jövőjére vonatkozóan, és arra kísérel választ adni, hogy az emberiség jövője vajon milyen szervezeti struktúrában képzelhető el:

"Ez már a második olyan kor, amikor a kivénhedt hierarchikus intézményeket [államszervezeteket] megkérdőjelezik a modern technológiával felvértezett újszerű hálózatok [cégek, társaságok]. A történelmi analógia alapján valószínűleg arra számíthatunk, hogy a megújulni képtelen hierarchiákat egyre jobban szétzilálják a hálózatok, de a hierarchikus rend restaurációjára is van esély, amennyiben világossá válik, hogy a hálózatok önmagukban képtelenek kiküszöbölni az anarchiába süllyedés kockázatát."

Teljes bejegyzés:

Egy embertelen, elborzasztóan gyönyörű kreatúra...

A hatalmas városállam, mely így kialakult, a maga nemében az első ilyen jellegű struktúra a modern emberiség történetében, és melynek monumentális külseje magában foglalja az üzentet: "Mi vagyunk az Univerzum Urai!"

Megapolisz, ez az óriási lény több körzetre osztódik, a központot a monumentális cetrumkörzetek adják, ahol AcremCity is található. Ez után jönnek a külső körzetek, melyek leginkább a Régi Földön létezett nagyvárosokra hasonlítanak, majd pedig a természetközeli, falusias peremkörzetek következnek.

Így épül fel ez a sokszínű szuperállam, melynek minden lakójának elnevezése elsődleges funkciójából adódik, így vált mindenkiből fogyasztópolgár akremita.

Történelmi háttér...

A Megapolisz egyébként "megalopolisz" (megalopolis) elnevezéssel ma is létező fogalom (magyar nyelven nem sok irodalom található erről a témáról sajnos), de kicsit más értelemben használják, mint ahogy egy feltételezett, lehetséges jövőben majd használni fogják. Megalopolisz, melyet olykor megarégió (angolul supercity, megaregion vagy megapolis) elnevezéssel is használnak, kettő vagy több egymással szomszédos nagyvárosi területet jelent, melyek egy hatalmasabb városi régióként folynak össze. Ilyen például Amerikában az úgynevezett Észak-keleti Megalopolisz (Northeast Megalopolis), melyben Boston, New York City, Philadelphia, Baltimore, Washington D.C. és Richmond városok megalopolisza. Ez egyébként a második legnépesebb megalopolisz a nyugati félgömbön, a Nagy Tavak Megalopolisza (Great Lakes Megalopolis) után. Ez az alábbi három nagyvárosokat foglalja magában: Chicago, Toronto (a három város közül a legnépesebb 2,8 millió lakossal) és Detroit. Összesen ez a megalopolisz több, mint 85 millió lakost foglal magában.

További érdekességek:

Megapoliszban...

Ginen Beronis az egyszerű, hétköznapi fiú Megapolisz egyik távoli peremkörzetének egy aprócska, eldugott szürke kis falujában, Vronsy-ban tengeti eseménytelen életét. 

A történet az ő életét követi nyomon, az ő szemén keresztül ismerjük meg Megapoliszt, a városállam felépítését, és azokat a gondokat, problémákat, melyek idővel egyre jobban repesztik szét az addig betonbiztosnak hitt rendet. 

A háttérben ugyanis egy óriási háború alakul majd ki a rendet fenntartó erők és azok között, akik ellenzik AcremCorp. hatalmát, és azt, hogy ez az önmagán is túlburjánzott hatalmas multivállalat mindent és mindenkit a saját tulajdonának tekintsen. A Szerán nem lehet az övék.

Ők az ellenállók, a szeranisták.

E szinte vallási dimenziókba emelkedő irányzat legismertebb (és legnagyobb) képviselője a Szerán Fiai hírhedt terrorszervezet, mely folyamatos véres akcióival tartja állandó készenlétben a GSF erőit.

A Város megastruktúrája rákos sejtként burjánzik a Zöld Bolygó testén. A Szerán Fiai tervbe vette, hogy leszámol az urakkal, a bolygó és az akremita telepesek feletti  hatalmukat megőrizni kívánó megapoliszi vezetőkkel.

A "rendszergazdákkal". 

Ez a háttérben meghúzódó világnézeti szembenállás az egyik alapellentéte a történetnek, mely fokozatosan az előtérbe fog kerülni, ahogy aztán ez az ellentét végül egy hatalmas, sosem látott, mindent elsöprő polgárháborúban teljesedjen majd ki.

A Szerán Fiai az emberiség első és egyetlen tiszta forradalmát szeretnék kirobbantani.

Vajon ez a háború lesz az, ami az egész emberiség történelmét megváltoztatja majd?

Úgy gondolom, hogy a világot fenyegető veszély nem más, mint a gyarmatokat fenyegető veszély - a kiapadás, mégpedig nem csak a készletek kiapadása, a levegő, a víz, a természeti kincsek kimerülése, hanem az emberi lények kimerülése is. És ebben az esetben nem lesznek kivételezettek, vagy csak nagyon kevesen, a világ urai, néhány holding, mint a Murdock-, Maxwell-, Bill Gates-, Time Warner- vagy Berlusconi-félék.

Ezredvégi beszélgetés Paul Virilio-val
A teljes beszélgetés:
https://www.beronis.hu/l/ezredvegi-beszelgetes-paul-virilio-val/

Az illusztrációs képanyagokról...

Illusztrációs képek Megapolisz három körzetéből, az óra járásával megegyező irányban: centrumkörzetek, külső-körzetek és peremkörzetek. A Szeránon a betelepítéskor a Régi Földön használt építészeti stílusok folytatódnak (az "átmentett" cégek és a már kialakult építészeti metódusok által), így nagy különbségek nem lesznek a BERONIS értelmezése szerint a mai állapotoktól, legalábbis a külső- és a peremkörzetek esetében. Ahogy haladunk a perem felé, az épületek mérete azzal arányosan csökken, míg már csak maga a szeráni vadvilág, a természet marad. A centrumkörzetek építészete viszont minden eddig látott építészeti formát meghaladva, a hatalom központjait jelképezve (a "főváros" AcremCity) monumentális méretű. A megapoliszi centrumkörzeteket illusztráló fotókat egyébként többnyire Szingapúrban készítettem, ami egy olyan város, ahol valóban elfogott a "Megapolisz-hangulat".


...és a történelmi előkép...

Az emberiség történelme a városok, majd a városállamok kialakulásával kezdődött. 

A végső háború pusztító tüze után Megapolisz városállama lesz az a végső állomás, mely keretes szerkezetet ad ennek az igen hosszú útnak?


A saját elmém fogja vagyok....

Megapolisz végtelen labirintusa vagy saját elménk végtelen útvesztője? Elveszve térben és időben... 

Erre a párhuzamra épül a BERONIS-trilógia cselekménye.

Az építészet, mint minden művészeti ág, nem csak művészet.

Fegyver is egyben.

A történelem ciklikus természete...

A hippikorszak idején, a '70-enes években az embereket újra közelebb hozta a természethez, az irányzat "hívői" újra felfedezték a belső, spirituális békét önmagunkban, elutasították a háborút, és az USA technokrata beállítottságú irányítási szemléletét. Ahogy ez az irányzat a semmiből jött, ugyanígy (a történelem ciklikus természete miatt) egy új, Földhöz hasonló bolygó felfedezésének hatására a szeranizmus felbukkanása is véleményem szerint teljesen elképzelhető a távoli jövőben, és a hippi-kultúra megjelenése (az iszlám fundamentalizmus mellett) igen erős inspirációt adott számomra.

Mint annak idején a Római Birodalom esetében, ahol a kereszténység kezdte szétfeszíteni a rendszer betonjának repedéseit, itt a szeranizmus eszméje az, ami egy újabb fordulatot hozhat el az emberiség és az Acrem-i Birodalom történelmében...

További érdekességek:

Az élet bárhol utat tör magának, és a természet előbb-utóbb visszaveszi, ami az övé...

"Az emberi természet rozsdája egyaránt marja a nyugati kultúra Csodáját és az emerikai kísérletet. (...) Ebben a korrupcióban nincs semmi új: a természet mindig is igyekezett visszakövetelni azt, ami az övé. Ám ez a korrupció a különböző korokban eltérő módon jelenkezik..." - írja Jonah Goldberg a zseniális A Nyugat öngyilkossága című nagy művében. Goldberg a "korrupció" szót abban az értelemben használja, amikor a természet erői kezdenek az emberen úrrá lenni, és amikor ez az erő szembe megy az általunk mesterségesen lefektetett rendszer elveivel, akkor jön létre a korrupció. A Szerán is egy ilyen korrupció a rendszer, azaz Acrem ellen.

A természet végül mindig visszaköveteli azt, ami az övé... 

Talán ugyanígy az embert is visszaköveteli végül.

Talán a háború pont ezért lesz majd elkerülhetetlen.

A főhős...

Mindent egy főhős nézőpontján keresztül látunk, a BERONIS-trilógia során az ő fejébe nyerhetünk bepillantást.

Miközben Megapolisz beton szilárdnak hitt rendje szép lassan felbomlani készül, addig Ginen Beronis megszokott élete is darabokra hullik. A paradicsomi gyermekkor elmúlása után a szentnek hitt család víziója is szertefoszlik.

AcremCorp. rontást hozó csápjai mindenhova elérnek.  

A kolonizáció megindult...

A peremkörzetek egy időben az önellátás hívei voltak, rengeteg űrből érkezett telepes hagyta ott az űrállomások illetve a centrumkörzetek embertelenül mű világát, hogy itt, a természettel összhangban új életet kezdhessenek.

A rekolonizáció hatására azonban szép lassan itt is megjelentek az acrem-i üzletek, boltok, és a helyi földek, farmok, kertek bomlásnak indultak.

A családok.

Ugyanez történt meg Vronsy-ban, Ginen peremkörzeti szülőfalujában is.

Ginen Beronis a saját bőrén tapasztalja meg, mikor a szülei viharos körülmények között elválnak, és a meghitt otthon illúziója egyszer csak semmivé válik.

"...a perem nem az AcremCorp volt, itt a természet mindent ingyen adott. Itt bárki boldogulni tudott, aki elhatározta magát, hogy más szabályok szerint éljen.

És természetesen az sem volt gyerekjáték.

Aztán később persze leépült minden, ahogy az első acremi üzletek és boltok megjelentek, és ahogy az újabb generációk egyre inkább elhagyták a régi szokásokat, és bizonyos értelemben "újra-modernizálódtak" (rekolonizáció). A földek parlagon maradtak, a kerteket elhanyagolták. Nagyjából mindenhol ez a folyamat ment végbe a perifériákon, nagyon kevés olyan peremkörzet létezett, ahova nem értek el az AcremCorp. nyúlós, rontást hozó csápjai. Nem fegyverrel vívták ezt a csatát, nem harci eszközökkel foglalták el a településeket és olvasztották a körzeteikbe, hanem üzletekkel, boltokkal, mindenféle szolgáltatásokkal, és így minden más szépen lassan elhanyagolódott, elfelejtődött, leépült, tönkre ment.

Acrem nem tűr meg versenytársat maga mellett."

A peremkörzeteken minden rohamos romlásnak indult, amint az első acremi üzletek megjelentek a faluvilágban. Ismerős a helyzet? Igen, a párhuzam nyilvánvaló: ez bizony Magyarország a rendszerváltás idején.

További érdekességek:

Család, rendszer, munka, önéletrajzi elemek...

Reményeim szerint a BERONIS-trilógiában olyan példákat tudtam hozni, amelyekből minden ember tanulhat valamit, és összehasonlíthatja a saját tapasztalataival, a saját "kis világával". Remélem, hogy sok fiatal tud majd erőt meríteni Ginen Beronis életéből is, hiszen ezek az események nagyrészt mind megtörténtek velem, tehát saját tapasztalatból írok mindent. 

"...az elmúlt időszak élményeit semmiért sem cserélte volna le, semmit sem csinált volna másképp, mégis időnként elementáris erővel csapott le rá a magány és a honvágy.

Mindenkinek volt otthona, mindenki megtalálja a helyét, csak ő nem.

Hol volt most az apja, hogy megjelenjen és jó alaposan elverje, mint régebben annyiszor, mikor rossz jegyeket hozott, feleselt az anyjával, vagy a húgát bántotta? Mindig is gyűlölte őt emiatt, gyerekként, most azonban ezt se bánta volna. Akkoriban legalább valaki foglalkozott vele, legalább valakit érdekeltek a dolgai, amikor még úgy érezte, hogy számít valamennyit, hogy számít valakinek az élete.

De most...?

Tényleg ennyire nem is érdekli őket, hogy ő életben van-e még, vagy nem?

Végigbolyongja az életét, remélve, hogy valahol valaki majd rátalál, valaki talán majd megmenti, kimenti, felszabadítja őt saját korlátainak fullasztó börtönéből, saját elcseszett életéből.

Vagy talán ő bukkan majd rá valamire...

...vagy valakire..."

BERONIS - Megapoliszi álmok (részlet)


Álmok és illúziók... vagy mégsem?

A problémák elől csak egy biztos helyre menekülhet: kedvenc történeteinek, képregényeinek, illetve saját maga alkotta karaktereinek fantáziavilágába.

A szemüveges, furcsa alakot Vakembernek hívták, és Ginen saját, kitalált karaktere volt, a fiú egyik rövid novellakezdeményének tervezett főszereplője, egy hajléktalan sorozatgyilkos, akinek a múltja teljesen homályos, ködbe vész, még az igazi nevére sem emlékszik (ha volt neki egyáltalán), és egyetlen társával, Vakarccsal, a csapzott kutyával járja a peremi szürkeségből a nyüzsgő centrumkörzetekbe vágyódó Ginen kedvenc városát, AcremCity-t. 

Miközben a rejtélyes alak ide-oda bolyong a centrumkörzetekben céltalanul, időnként embereket gyilkol, akiket csak úgy találomra választ ki, bármiféle megelőző tervezés nélkül. Emiatt adta Ginen a még félkész novellájának a "Vak halál" címet.

Ahogy a háború őrülete egyre jobban fokozódik, úgy az addig párhuzamos cselekményszálként futó, Ginen képzeletbeli menekülésére szolgáló, álomnak hitt fantáziavilág részletei is egyre jobban kezdenek összefolyni a szörnyű valóság eseményeivel... 

...hogy aztán kiderüljön, mégsem csak kitalált mesékről és történetekről van szó, mint ahogy azt addig hitte.  

A cselekményszálak...

Rejtélyes, brutális gyilkosság történik Vronsy-ban... Az áldozat egy fiatal kislány, a gyilkos, Brink Jones pedig egy emberöltővel ezelőtt nyomtalanul eltűnt, vész-kórral fertőzött centrumkörzeti fiú.

A gyilkosság helyszínén az eset után a falusi pletykák szerint továbbra is megmagyarázhatatlan események történnek.

Vajon igazak a rémhírek, vagy csak ártalmatlan szóbeszéd lenne? 

Szörnyű, velőtrázó sikolyok... a lehúzó kezek a bőrébe vájtak...

Miután az eddig otthonának hitt álomvilág szertefoszlott, Ginen Beronis elindul, hogy értelmetlen, felesleges, "létbe lökött" életének értelmet keressen. 

Az acrem-i gigászi piactér színterén azonban hamar kiderül, hogy ő csak egy értéktelen, peremi senkinek számít.

A szörnyű kilátástalanság elől a centrumkörzeti nagyvárosok nyüzsgő forgatagába menekül, és közben munkába is áll eladóként az egyik multinacionális kereskedőház üzletében, AcremCity-ben. 

A nagyvárosi lét csábító, hívogató fényei beszippantják, megismeri az italt, bulizni kezd, új kalandok, élmények érik, és közben új barátokat is szerez... 

Ginen Beronis gyermekkori barátja, a peremen ragadt Mikel Fornile fokozatosan a háttérbe kerül, de visszatérő rémálmaiban újra és újra felbukkan... vajon jelentenek valamit ezek az álmok? Vagy csak szimpla víziók lennének? Egy letűnt gyermekkori paradicsomból kizuhant társaság megmaradt tagjai, egymással párhuzamosan keresik értelmetlenné vált életük célját, mely útkeresést igen erősen befolyásolni fog a hamarosan kitörő szeranista háború is... 

A letűnt peremi gyermekkor szétsereglett társaságának egy másik tagja, aki Ginenhez hasonlóan szintén a nyüzsgő centrumkörzetek rabjaként céltalanul rója a gigászi nagyvárosok utcáit, egyik összemosódott napból a másikba zuhanva, Rae Anne Corzek. 

Csak idő kérdése, hogy Ginen és Rae összesodródjanak valamikor a centrumkörzeti éjszakákban,  és hosszú idő után újra találkozzanak... Ezúttal azonban más helyszínen, megváltozott körülmények között.

Ginen és Rae között egy olyan kapcsolat alakul ki, amely már réges-rég kiveszett ebből az "emberi" világból. Két elveszett emberi lény, akik önmaguknál hatalmasabb erők csapdájába estek. Vajon AcremCity ideológiája, vagy a soha véget nem érő átok lesz az erősebb?

Esetleg... a szerelem?

Ahogy nagyban...

A vész-kór egyértelműen az emberiség tomboló betegségéről, a RÁKRÓL lett mintázva, annak egy továbbfejlesztett, (fantasy-)változata. Mindkét esetben egyfajta spirituális betegségről is beszélhetünk, hiszen a ráknak is lehetnek belső lelki, szellemi előzményei. Egy hihetetlenül rejtélyes, pusztító betegség mindkettő. Ugyanakkor a rák az emberiség, pontosabban a modern fogyasztó ember működését is tökéletesen lemintázza. Erről már rengetegen beszéltek, és a magyar nyelv is tökéletesen leképezi ezt a valóságot: VÁROS-VÍRUS.

A természetben ugyanúgy leképeződik minden, amit önmagunkkal művelünk. 

A Szerán bolygó pedig (itt jön a képbe a Solaris című máig nagy hatású tudományos-fantasztikus mű hatása) talán még a Föld bolygónál is érzékenyebb "élőlény", így még hatásosabb erőkkel adja tudtunkra, hogy mit is művelünk magunkkal. A Szerán bolygón létesített városkolónia (rákos sejt), Megapolisz rejtélyes okokból sokkal több vész-kórságban szenvedő akremitát (Megapolisz-lakót, céges elnevezéssel) "termel ki", mint bármely más kolónia.

Aztán ott vannak a szeranisták és a kivonulók csoportjai is.

És a sors iróniája, a Megapoliszi álmok megjelenése utáni szűk egy éven belül (mintha csak megéreztem volna valamit) megjelent a koronavírus, és végigtombolt a világon.

Vajon mi lehet a vész-kór? Isten csapása az életének szabályos medrét elhagyó, az Univerzum bolygóit kiszipolyozó emberi faj számára, vagy a tudat szingularitásaként az emberi evolúció egy újabb lépése?

Vajon az emberiség nem egy ugyanilyen "vész-kór" a természet számára?

Kísért a múlt: Egy elfeledett, évszázados rejtély újraéledése. Vajon tovább lehet e lépni?

Ginen és Rae szerelmi története: vajon újra rátalálnak e egymásra a peremkörzeti, természetközeli, paradicsomi gyermekkorból kiszakadt fiatalok a monumentális nagyváros embertelen útvesztőjében?


Nincs már sok idő...

Egy elképzelhetetlen méretű katasztrófa árnyékában... 

A GSF és AcremCorp. árnyékában ügyködő Szerán Fiai terrorcsoport végül megmutatja foga fehérjét, mikor a Hynett Művek hatalmas méretű, morasziri gyárkomplexumát egy zendülés keretében elfoglalja az ott dolgozó munkások egy csoportja, és számtalan túszt ejtve beássák magukat a dübörgő gépek füsttel teli, pokoli labirintusába. 

A Megtisztító Hadművelet kezdetét veszi.

A gyárkomplexumot egy félelmetes fegyverré, úgynevezett Meteorkomplexummá alakítják át, és a Szerán távoli bombázásával megindítják a szörnyű természeti katasztrófákkal és számtalan áldozatokkal járó támadást Megapolisz ellen...  

A paradicsomi gyermekkort együtt átélő jóbarát, Ginen Beronis, Rae Anne Corzek és Mikel Fornile a háború káoszában különböző oldalakra sodródnak...  

...miközben az emberi történelem egyetlen igaz forradalma háborúvá eszkalálódik.

A  www.beronis.hu  oldalon...

...a fejlécen látható "A trilógia" menüpont elvezet minket a Beronispedia lexikonához, mely a BERONIS-trilógiában szereplő elnevezések rövid magyarázata, folyamatosan bővülő adatgyűjtemény ABC sorrendbe szedve.

Az arnetik, a Gorateron Űrálomás, a vész-kór... minden lényeges  történet-elemről megtudhatjuk a legfontosabb információkat.

...a BeronisVerzum menüpontot azért hoztam létre, hogy így megoszthassam veletek azokat a bizonyos cselekmény- illetve történetszálakat, melyek a regényírás során felmerültek, de végül valamilyen oknál fogva nem kerültek be az elkészült műbe (túl hosszú lett volna, vagy egyszerűen csak nem illett bele az egészbe), viszont tartottam őket annyira érdekesnek, hogy ne váljak meg tőlük, és jobban kidolgozzam őket.

...a MySphere menüpont alatt blog-szerű bejegyzésekben megosztani veletek a BeronisVerzum legújabb fejleményeit, tájékoztató jellegű infókat, eseményeket, érdekességeket, az általam nagyra tartott írók, filozófusok, művészek számomra fontos és értékes sorait, értekezéseit, vagy csak szimplán a saját gondolataimat.

Itt megtalálhatóak jegyzetek és elemzések is a BERONIS-trilógia köteteiben található karakterekről, cselekményszálakról, motívumokról, illetve egyéb érdekességek is, mint például egy Rae Anne Corzek-ről írt korai rövidfilm-forgatókönyvem különdíjáról értesítő levél is. A forgatókönyv cselekményét aztán később beleszőttem a BERONIS-trilógia történetébe is. 

A vicces, kreatív fan-videókon túl rólam szóló, személyesebb jellegű írások is megtalálhatóak itt, például édesanyámról is írok, viharos családi veszekedésekről, súlyos, fájdalmas, soha meg nem gyógyuló sebekről, olyan valóban megtörtént eseményekről, melyek aztán később táptalajul szolgálhattak a könyvek megírásakor... tapasztalataimat átadva reménykedem abban, hogy mások talán majd tanulhatnak az elkövetett hibákból. Ha így lesz, nem dolgoztam hiába.

...és végül, a BeronisVerzum menüpont alatt, többek között......valódi megapoliszi stílusú viseletek széles választéka található.


Minden útitársnak, 

akik szintén ott haladnak, 

                     végig az útszélen...


Találd meg a saját világod!

Egyéb linkek...

További érdekességek várnak még rátok az alábbi oldalakon:

Facebook

Instagram

YouTube

Szélesítsük ki közösen a BeronisVerzum határait!

Légy részese a kalandnak! 

A háború a Szeránért elkezdődött!