Hagad.742

Írta: Szekeres András

"És ha háború lesz, dacára a gépek futószalagon történő gyártó mennyiségének, az ember ekőbb-utóbb túlnövi ezt a mennyiséget, még ha évekbe telik is, míg az újszülött fegyvert ragad és neki indul a csatának."

"Az egész olyan volt, mint egy megigéző illúzió, egy csodálatos bűvölet. Imádta AcremCityt, de ha nem volt semmi pénzed, egy kegyetlen szuka volt... bár felfedte a bájait, nem engedett közel magához, és nem vehettél részt az általuk nyújtott örömökben.

Lassan ott kell hagynia Tükörország látszatvilágát, hogy visszatérjen a saját valóságába.

Indul az időgép vissza a peremre.

Ginen megfordult, és elindult kifelé a térről, a kivilágított, a távolban tekintélyesen magasodó, hatalmas méretű pályaudvar irányába. Az emberek még mindig a padokon ücsörögtek, még mindig nagy volt a forgalom kifelé és befelé a plázába. Fenn a magasban a hírfal még mindig az Arnens Hills-i üldözésről áradozott. Pontosabban az utána történtekről. A képernyő alján egymást követték a nagybetűs szalagcímek. A SZERÁN FIAI TÁMADÁSA ARNENS HILLSBEN! ÖSSZECSAPTAK A GARIVENEK ÉS A SZERANISTÁK!

A még nappal, helikopterrel készült felvételen a hatalmas, soksávos autópálya látszott. Egy fehér furgon cikázott hajmeresztő gyorsasággal a járművek között, vadul előzgetve, egyik sávból a másikba ugrálva. Mögötte, "nagyirammód"-ban a gariven-motorral egy magányos harcos követte. Az egész olyan volt, mintha egy filmből kivágott jelenet lett volna. A híreket kommentáló szaktudósító olyan beleéléssel adta át az eseményeket, mintha valóban egy sporteseményt vagy egy lóversenyt közvetítene.

- ...a felvételen jól láthatjuk, ahogy a furgon sofőrje hajmeresztő előzgetésbe kezd, de a nyomában lévő Hagad-modell továbbra is a nyomában marad, sőt egyre inkább felzárkózik.

Látszott, hogy a furgon anyósülés felőli ablakból valaki kihajol, egy gépfegyverrel a kezében, és tüzet nyitva a gariven-motor utasára.

A Hagad ügyesen kitért a lövések elől, ide-oda cikázva a járművével. Mások kevésbé voltak szerencsések, ahogy több körülötte haladó autóba golyók csapódnak. Az egyik kocsi lefékezett, kifarolt, a mögötte lévő pedig egyenesen nekihajtott, majd így összecsókolózva elmaradtak az úttesten. Ezt azonban már nem volt idő tovább közvetíteni, mert az üldözés tovább folyt. A Hagad kissé lemaradt, a szeranista fegyveres a furgonban visszabújt az autóba, ami éppen egy hatalmas méretű, tizennyolc kerekes tartálygépkocsi mellett haladt el.

A Hagad kitartóan a nyomukban maradt.

A faken jól láthatóan a gázba taposott, és a motor meglódult, a préda után vetette magát, készülve megkerülni a tartálykocsit. Azonban az óriási kamion hirtelen sávot váltott, kissé kifarolva elzárta az utat a motor előtt, amely így újra vesztett sebességéből. Az embergép visszaváltott "járőrmód"-ra. A Hagad ezután a másik irányból próbált előzni, de a kamion ismételten elé állt. Ginen csodálkozva nézte. Sok ilyen közvetítést látott már, de ehhez hasonlót még soha. Vajon a fickó is része volt az akciónak? Az elég valószínűtlennek tűnt, hiszen azt szinte lehetetlen előre eltervezni, hogy egy spontán autós üldözés merrefelé fog kialakulni, hacsak nem volt megbeszélt menekülési útvonal a terroristák részéről. Esetleg a kamion sofőrje rádióban hallgatta a híreket, és amikor kiderült, hogy az üldözés éppen felé tart, valamilyen oknál fogva úgy gondolta, ő is beleszól az események alakulásába. Valószínűleg a fickó azóta már munkanélküli. A másik oldalról nézve a szeranisták viszont bátor hős polgárként tarthatják ezért.

A csőrös, masszív kamion elhaladt két jármű között, mögötte a faken továbbra is a nyomában volt, közben visszaváltott járőrmódra, és már egyenesen ült nagy teljesítményű vasparipája nyeregében. A terroristákkal teli, menekülő furgon már nem is volt a képen. A Hagad hirtelen váltott, miután kiértek az autók szorításából, és bal felől kerülte meg az óriási vontatós kamiont. Ezúttal a tartálykocsi nem állt be újra elé. A Hagad lassan beállt mellé, jól láthatóan oldalra pillantott, és benézett a kamion fülkéjébe. Azt már Ginen nem láthatta, kit láthatott odabenn. Látta, ahogy a két sofőr minden bizonnyal összenézett az elmosódó útburkolat fölötti távolságban. Ginen nem tudhatta, hogy egy egyszerű, sovány, középkorú férfi ült odabenn, cserzett arcú, cowboykalappal a fején, vékony karjaival szorította a széles kormányt, ahogy visszanézett a mellette suhanó Hagadra.

Nem tudhatta azt sem, hogy a fickónak semmi köze nem volt az akcióhoz, de azt jól sejtette, hogy a rádióból értesült a terrorcselekmény és a menekülő szeranisták útvonaláról, amelyen ő teljesen véletlenül tartózkodott.

A Hagad modellek külsejét úgy tervezték, hogy több emberi vonást tartalmazott, mint a legtöbb fakentársainak. Két lesötétített üvegű szempár mögül a letakart, vörösen ragyogó kameralencsék rögzítették a kamion vezetőjét. A jól látható műszemek körül, a kiborg arcán fakó, fehér műbőr feszült, és szőkés-sárga katonásan lenyírt rövid haja volt. Nyakán nem folytatódott a szövetborítás, mindenféle acél fémcsövek és kábelek szövevényén keresztül csatlakozott páncélos, gariven-egyenruhába bujtatott testéhez. A végtagjai is jól látható szervomechanikus testrészek voltak, melyek sötét, kesztyűs ujjú kezekben és a garivenekre jellemző fémcsatos, nehéz fekete csizmákban végződtek. A faken néhány másodperc múlva elfordította a fejét üldözői irányába, és a motorja visszaváltott "nagyirammód"-ra. A Hagad gázt adott, és a motorja máris meglódult, könnyűszerrel hagyta maga mögött a dübörgő tartálykocsit."

Quinn H. Lennox: BERONIS: Megapoliszi álmok

Hagad.742 érkezett először a helyszínre, a társa megkerülte az egész bevásárlóközpont épületét. A Szerán Fiai  tagjai minden bizonnyal gyanút fogtak, a garivenek már több hete dolgoztak az ügyön, hogy a két legjobb emberüket beépítsék a terrorszervezet tagjai közé.

De valami mégsem stimmelt. 

A két civil ruhás kém, Jason és Burke fellépkedtek a pláza lépcsőin, és a mosdó felé vették az irányt. Észre sem vették a két tagba szakadt, nagydarab férfit, akik néhány méterrel lemaradva követték őket a sokszínű tömegben... ahogy a két szeranistának sem volt halvány fogalma, hogy egy faken járőr jár a nyomukban, pedig ha hátranéztek volna, láthatták volna gépies, szögletes mozgását, GSF viseletét, és a vöröslő gépszemeit elfedő átláthatatlan, törhetetlen szemfedőit.

- Túl gyorsan haladsz, maradj le egy kicsit - hallatszott a fülében társa, Sean Beand Hangja, ezért a gép alig észrevehetpen lassított a léptein. Egyszerű utcai járókelők csapódtak neki széles vállainak, halkan szitkozódtak, de a faken ügyet sem vetett rájuk.

Hagad csakis a célra koncentrált. Futószalagon gyártott faken volt, beprogramozott parancsokkal, minden intelligenciájával a rendszert és Acremet szolgálta.

Egyetlen "barátjával" és társával, "Sean Brand-dal gyakran vetemedtek nagy filozófiai kérdések megvitatására, habár a faken korlátolt képességű mesterséges intelligenciája ezekből nem sokat értett meg.

Vajon az emberiség megérett e már a pusztulásra?

Hagad természetesen nem tudta a választ. Őt arra programozták, hogy véghezvigye a küldetését bármi áron, ha kell, a saját életét is feláldozva a cél érdekében. Viszont az utóbbi időben különös, furcsa szikrák villantak az elméjében. Talán ez a faj nem erre a rendszerre lett "beállítva", amit most Acrem megpróbál ráerőltetni.

És ha háború lesz, dacára a gépek futószalagon történő gyártó mennyiségének, az ember ekőbb-utóbb túlnövi ezt a mennyiséget, még ha évekbe telik is, míg az újszülött fegyvert ragad és neki indul a csatának.

A gépeknek nem sok esélye volt.

Lövöldözés hangja hallatszott. Valaki a pláza belsejében tüzet nyitott. 

Átvágták őket. Rossz embereket követtek.

- Szeranista támadás - hallatszott Hagad fejében Sean Brand hangja - Akremitákra lőttek, a három szeranista a főbejáraton keresztül menekülnek, azonnal utánuk!

Ez már a sokadik ilyen támadás volt, amit a szeranisták csak "fogyasztóírtásnak" hívtak.

Hagad máris megfordult, akremita járókelők tértek ki a döngő léptű gép útjából. Ahogy a bejárathoz ért, kilökte a méretes üvegajtót, és a garivenbike-ja felé vette az irányt. Beült a nyeregbe, és egyik csizmás lábát a földön tartva körbepördült, és megindult a belső képmezején megjelenő térkép átlal jelzett szeranista menekülők felé.

Nem telt el sok idő, hogy utolérje őket. Egy hatalmas csőrös kamion próbálta az útját állni, de végül sikerült megelőzni őt. Hagad elraktározta a kamion rendszámát, hogy később utánanézhessenek a sofőr kilétének.

A nagyiram-módban haladó garivenbike teljes gázzal haladt tovább, ide-oda cikázva a hozzá képest csak vánszorgó járművek között.

A furgon, amelyet üldözött idegesen farolgatott, egyik sávból a másikba ugrálva, akárki is vezette a járművet, nem volt profi sofőr, ezt a faken hamar leszűrte. A Szerán Fiai nem válogatott, bárkit felvettek tagnak, akikben égett a gyűlölet tüze a rendszer iránt, és ezek az emberek rendszerint nem féltek a haláltól sem, a garivenektől pedig még annyira sem tartottak.

Ezek az elkövetők minden bizonnyal még kezdők voltak. 

És ez a tény nemsokára be is igazolódott.

A hatalmas csattanásra a Hagad felpillantott. Oldalról egy másik furgon hajtott be a főútra, és a menekülő szeranistákat telibe kapta.

Hagad tisztes távolban állt meg, és leszállt hatalamas motorja nyergéből. Pisztolytáskájából előhúzta méretes revolverét. Gőz szállt szanaszét a gépkocsi behorpadt motorházteteje körül.

Hirtelen a sofőroldali ajtó kivágódott, és egy férfi bukkant ki rajta, gépfegyverét máris a Hagad felé irányítva. 

A gép oldalra vetette magát, ki a tűzvonalból.

Hosszas tűzropogás, majd a fegyver elhallgatott.

- A picsába, kifogytam! - szirkozódott a férfi.

- Mondtam, hogy hagyj valamennyi tárat a visszaútra is - hallatszott egy másik férfi hangja az utóból.

A távoli szirénák hangjának hatására hangos csattanás hallatszott, ahogy a szeranista kiürült gépkarabélya az aszfalton csattant.

- Mocskost acremi férgek! - szirtkozódott a férfi, majd a kezeit a feje fölé emelve kilépett a kocsiból.

A garivenjárművek lefékeztek, és máris bilincsbe verték a földön fekvő szeranista terrorcsoport tagjait.

- Már nem örülhettek sokáig - mondta a vezért vészjóslóan - Ezt jól jegyezzétek meg!

A garivenek gyakran hallottak ehhez hasonló üres fenyegetéseket, de a férfi hangjából kihallatszott, hogy ezt most  egyáltalán nem viccnek szánta.

A fickó tudott valamit.

Vége....?