A Teljesítmény Akadémiája

02/17/2020

Nem hiszem, hogy lenne bárki, aki úgy lett sikeres, hogy ne ismerte volna fel mennyire fontos, hogy egy közösség része legyen, hogy más embereknek segítsünk és visszaadjunk valamit. És ez nem olyasmi, amit akkor kezdesz el, amikor már befutottál és sikeres vagy, hanem amikor még a létra legalsóbb fokán vagy és szenvedsz. 

Amikor a filmes iskolába jártukn, nagyon szegények voltunk. Szenvedtünk. Kétségbeesetten szükségünk volt munkára. Ha egyikünk nem tudott megszerezni egy kiszemelt munkát, elküldtük egy másik barátunkat az interjúra, abban a reményben, hogy valamelyikük megszerzi a munkát. Tehát ezt a módszert már rögtön a kezdetekkor elkezdtük. (...) Amint sikerült valamilyen munkát szereznem, segítettem másoknak is munkát szerezni. Ha valaki sikeresebb lett, mint én, az részben az én sikerem is."

George Lucas
1999. június 19.
Academy of Achievement interjú

Az https://www.achievement.org/ , azaz "az élő történelem múzeuma" egy olyan oldal, amelyet már nagyon régóta ismerek, és most szeretnék mindenki figyelmébe ajánlani. A Teljesítmény Akadémiája, hivatalosan az Amerikai Teljesítmény Akadémiáját 1961-ben alapították azzal a céllal, hogy különböző területek (művészek, tudosók, üzletemberek, sportolók) sikeres és hírneves képviselőivel elbeszélgetve, tapasztalataikat összegezve inspirációt nyújtsanak az újabb, fiatalabb generációk számára.

Mindig is nagyon szerettem az Academy of Achievement által készített interjúkat hallgatni, és rendkívül behatóan foglalkozik egy-egy személy életútjával, a rögös életút során szerzett leckék összegzésével. Mivel én mindig is a filmek nagy rajongója voltam, ezért főleg filmrendezőkkel készített portrékat kerestem az adatbázisban, és vannak is szép számmal nagy nevek: Francis Ford Coppola, George Lucas, Robert Zemeckis, James Cameron, Peter Jackson, hogy csak néhányat említsek, de mindenki találhat a felsorolt nevek közül a maga érdeklődési körébe tartozó, inspiráló életutat, mert motivációra bizonyos időközönként (olykor állandóan) mindannyiunknak szüksége lehet a mindennapok során, és jó olyan emberek szavait hallgatni, akik tényleg megjárták az adott pályát, nem csak beszélnek róla.

James Cameron életútja is igen nehézkes volt a kezdetekben. Egy saját maga által összerakott rövid bemutatófilmmel nyert munkát Roger Corman filmes cégébe, aki az alacsony költségvetésű horrorfilmek királya volt a maga idejében. Az alacsony költségvetés és a pénzhiány az átlagosnál nagyobb szintű kreativitásra ösztönözte a projekteken dolgozó filmeseket. Cameron eleinte díszlettervező volt, az effektekért felelős munkákat végzett, majd mikor eljött az ideje az első rendezésének, ami a Piranha című B kategóriási horrorfilm második része volt, néhány hét után kirúgták az állásából. A filmet támogató olasz producer gyakran használt metódusa szerint amerikai rendezőkkel érte el, hogy finanszírozzák a filmterveit, akiket aztán rendre kirúgott, és másokat tett a pozícióba.

Az akkor még tapasztalatlan Cameron is így járt. Ahogy a mondás tartja, amikor még egy filmet sem rendeztél, mindenki téged akkar, mert potenciálisan látják benned a lehetőséget - de amint rendeztél egy filmet, már megmutattad, hogy mit tudsz, és sok esetben már nem leszel annyira kelendő, mint előtte.

Cameron is így járt, ezért szüksége volt egy olyan projektre, amit senki sem vehet el tőle. Tudta, ezt saját magának kell létrehoznia, mert egy ilyen bukás után senki sem fogja őt felkérni egy újabb film megrendezésére. Cameron a saját kezébe vette a sorsát

Így jött létre a Terimnator (1984).

Végül eléred azt a pozicíót, amikor az emberek majd alkalmazni fognak, mert megvan benned az erő. Más emberek víziónak nevezik, én inkább nem. Szerintem ez nem a leghelyesebb szó, mert ez nem olyasmi, ami egy éjszaka hasít beléd. 

Ez egy nagyon szigorú, napi szintű  mentális munka eredménye, és a lehetőségek felismerése, hogy mit lehet és mit nem, és hogy milyen lehet olyan szituációba kerülni, amelyben senki sem tudja a választ. Még akkor is, ha lesznek olyanok, akik azt hiszik, tudják mi a válasz, vagy csak azt mondják, hogy tudják, aztán végül mégis te leszel az, aki a helyes metódussal előáll. És ha minél többször te jössz ki gyöztesen ezekből a csatákból, a végén "ők" egyre jobban fognak megbízni benned.

Akárki is legyen ez az "ők". Az én szakmámban az "ők" a studió, akik összeszedik a produkcióra a pénzt, bankárok, üzletemberek. Olyan emberek, akik nem igazán értik, miről is szól a vérrel-verítékkel járó, mindennapos kemény munka."

James Cameron
1999. június 19.
Academy of Achievement interjú


Aki gondolja, és egy kis inspirációra vágyik, nézzen körül az oldalon, jó böngészést kivánok mindenkinek!

A tehetség nem állandó dolog, az az érzésem. Mint a barlangi patak, bújik, előtör, eltűnik, kanyarog, jön-megy, sok minden befolyásolja, aztán vagy kiér a napra vagy sem.

Eperjes Károly