911: Emlékek a történelmi napról (ritka fotók)

09/10/2020

2001. szeptember 11-ének 19-edik évfordulója alkalmából összegyűjtöttem néhány igen ritka fotót, melyek aznap készültek, mikor a történelem (vagy inkább, ahogy én szeretem használni: történetírás) menete új fordulatot vett.

Ez a szekció (mint szinte mindegyik bejegyzés az oldalon), folyamatosan bővülni fog további képekkel, mivel igen nagy kutatója vagyok a 911 történelmi eseményének, melyben igen sok kérdés és rejtély vár még megoldásra.

Több könyvet is elolvastam, illetve több dokumentumfilmet is megnéztem már a témában (mint minden nagyobb amerikai történelmi eseménynél (Pearl Harbor, a Kennedy-merénylet, stb), az összeesküvés elméletek ebben a témában is képviseltetik magukat, és véleményem szerint nem is alaptalanul... talán majd írok is a gondolataimról egy külön bejegyzést), így minden bizonnyal ez a szekció (mint minden más az oldalon) a későbbiek folyamán bővülni fog majd további ritka képekkel, melyekre időközben rábukkanok.

911 akár egy belső kormányzati összeesküvés volt, akár nem, ezen a napon emberek haltak meg, olyan körülmények között, amely körülmények között embernek nem szabadna meghalnia, és ezzel a ténnyel nem lehet vitába szállni (még ha vannak olyan elborult elméletek is, hogy maga a becsapódó gép, illetve az ablakból kizuhanó emberek is csak oda vetített számítógépes hologrammok voltak, az utcákon felvett szörnyülködő emberek pedig fizetett színészek).

Szomorú mementók ezek egy szomorú napról, melyről sajnos még mindig, a mai napig nem tudunk eleget, és talán soha nem is fogunk...


Születés és pusztulás egyetlen képen: egy terhes nő az előtérben, a háttérben pedig a lángokban álló Világkereskedelmi Központ.
_________________________________________


Honnan számíthatunk a veszély közeledtére? Tán valamiféle transzatlanti katonai óriás lép majd a földünkre és zúz össze bennünket? Kizárt. Európa és Ázsia teljes hadereje ezer év alatt sem lenne képes rákényszeríteni, hogy igyunk az Ohio folyóból, vagy hogy ösvényt vájjunk a Blue Ridge-on keresztül. Nem, amennyiben a sorsunk valóban a megsemmisülés, úgy mi magunk leszünk annak szerzői és bevégzői. Szabad emberekből álló nemzetként vagy örökké fennmaradunk, vagy önmagunk elpusztítói leszünk. 

Abraham Lincoln

Mohamed Atta, a szeptember 11-ei terrortámadás vezetője, aki kamikaze-akciót végrehajtva gépével az északi toronyba csapódott. Atta két végrendeletet is hagyott maga után, az egyikben a következőket írja: "A temetésemen nem akarok tisztátalan lényeket. Vagyis sem állatokat, sem asszonyokat." A másik végrendeletében az alábbi olvasható: "Még a sírom körül sem akarok tisztátalan lényeket. Kiváltképp a legtisztátalanabbat: terhes asszonyokat nem." Atta egyetlen ismert barátnője egy amerikai sztriptíztáncosnő volt. Miután megcsalta a férfit, Atta bosszúból a nő mind a hat macskáját kivégezte, és az állatok maradványait szétszórta a lány lakásában.
________________________________________


A lángoló északi torony.

A tornyok ledőlése után még további haláleseteket (és megbetegedéseket) okozott a fél várost beterítő káros és mérgező füstfelhő. E tényről csak elvétve számoltak be a hivatalos hírcsatornák.

...ennek a látomásnak a varázsa a világ minden tájáról emberek millióit vonzotta magához, akik szerettek volna megszabadulni az óhazájukban uralkodó osztály- és kasztrendszer jelentette történelmi tehertől. Nagyszerű barátom, a néhai Peter Schramm, előszeretettel mesélte el újra és újra a családja történetét, akik a kommunista rezsim elleni forradalom leverése következtében menekültek el Magyyarországról:

- De hová megyünk? - kérdeztem.

- Amerikába - felelte az apám.

- Miért pont Amerikába? - faggattam tovább. 

- Mert csak, fiam. Amerikaiaknak születtünk, csak rossz helyre - válaszolta.

Jonah Goldberg: A Nyugat öngyilkossága

A század első éveinek meghatározó eseménye az Egyesült Államok pénzügyi és közlekedési hálózata ellen intézett támadás volt, amelyet egy antiszociális hálózatként jellemezhető iszlám csoport hajtott végre. Bár az al-Káida nevében cselekedtek, a szeptember 11-i összeesküvés tagjai csak lazán kapcsolódtak a politikai értelemben vett iszlám nagyobb hálózatához, ami segít megmagyarázni, hogy maradhattak észrevétlenek. A 2001. szeptember 11-i támadók sötét démonok voltak. Lényegében Amerika egyre inkább behálózott társadalmának főbb csomópontjait célozták meg, kihasználva a biztonsági réseket, amelyek lehetővé tették, hogy primitív fegyvereket (amolyan bicskákat) csempésszenek négy, az amerikai pénzügyi és politikai rendszer központi csomópontjába, azaz New Yorkba és Washingtonba tartó utasszállító repülőgépekre. Azzal, hogy eltérítették a gépeket, átvették felettük az irányítást, és aztán egyenesen nekirepültek a Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) és a Pentagon épületének, az al-Káida végrehajtotta a terrorizmus történetének legnagyobb támadását. Nemcsak hónapokig tartó félelemmel teli légkört okoztak az Egyesült Államokban, hanem, ami még fontosabb, a George W. Bush-kormány aszimmetrikus válasza az elkövetkező években inkább erősítette, mintsem gyengítette a szalafista iszlámot.

Niall Ferguson: A tér és a torony

Egy rendkívül híres fotó, mely a "Falling Man" ("Zuhanó ember") nevet kapta. A férfi egyike volt a sok száz, a fenti szörnyű meleg elől a saját halálába zuhanó ártatlan áldozatnak. Készültek olyan fotók is, ahol a leugrók egymás kezét fogva zuhantak bele a biztos halálba. Talán az egész emberiség, illetve a nyugati társadalom szimbóluma is lehetne ez az egy, igen erős kép. Amerikában egy külön műsor is készült erről a fotóról, melyben azt próbálták meg kinyomozni, hogy ki is lehet vajon a névtelen, saját halálába zuhanó férfi... Ajánlom mindenkinek!
___________________________________

Egy kép, amelyet a valóság inspirált... Részlet a BERONIS-trilógia készülőfélben lévő második, Garivenháború című kötetéből:

 Épp az egyik transzporton zötykölődött a tömegben, és lassan már kezdett úrrá lenni rajta a tömegiszony. Többször érezte már ezt munka közben is, ahogy pakolászás közben körbevették a vásárlók, és sokszor moccanni sem bírt tőlük. Ha ezt túléli, egy ideig biztos nem megy majd sehova a melón kívül.

Álmos, karikás szemeivel a transzportba szerelt kis képernyőt bámulta, melyek élőben közvetítették az éppen zajló mentéseket. A helikopterekkel készült felvételen két égő tornyot látott, a szétrobbantott lyukakból füstölgő ruhás emberek integettek kifelé a magasban, a hajnalodó ég előterében. Egészen kimerészkedtek az épület legszélére, és a romokba kapaszkodva integettek, várták a segítséget. A becsapódás eléggé fenn történt ahhoz, hogy attól kelljen félni, hogy a tornyok összedőljenek. Csak valahogy ki kellene húzniuk, amíg megmentik őket.

Néhányan nem bírták tovább, és a füstölgő emeletekről a mélybe vetették magukat. A kamerafelvételeken jól látszódtak az emberalakok, végtagjaik ide-oda csapódtak, ahogy a szél ide-oda dobálta őket, mintha eldobott játékbabák lennének.

 - ... a támadás főként a centrumkörzeteket érte, a legtöbb kilőtt meteor azonban főként az óceánba zuhant...

"A helyzet az, hogy Amerika nagyon is különleges ország, kedveseim. Olyan ország, amit irigyelni lehet, igen, olyan ország, amire tényleg lehet irigykedni. Mégpedig olyan okokból, amiknek semmi köze a gazdaságához, az elképesztő hatalmához, a katonai fölényéhez. Tudják miért? Mert Amerika olyan nemzet, amely egy szívbéli szükségletből nőzz ki, a haza iránti szükségből, a legfennköltebb eszményből, ami valaha is született Nyugaton: a Szabadság és Egyenlőség eszményének nászából. Azért is különleges ország, mert mindez akkor történt, amikor a Szabadság eszménye nem volt éppen divatos. Az Egyenlőség talán még kevésbé. Mindössze bizonyos filozófusok, akiket Felvilágosultaknak neveztek, beszéltek akkoriban ezekről a dolgokról. (...) De mindenekelőtt Amerika azért különleges ország, mert a Szabadság eszményét, összekapcsolva az Egyenlőség eszményével, olyan földművesek értették meg, akik többségében írástudatlanok, vagy legalábbis műveletlenek voltak. A tizenhárom amerikai gyarmat művelői. És mert fantasztikus vezetők révén jött létre, rendkívül kulturált, értékes és nagy képzelőerejű férfiak révén: az Alapító Atyák révén."

Oriana Fallaci: Harag és büszkeség
(2002)

Hihetetlen, mennyi az el nem mondott rejtély, mennyi a felbukkanó érdekesség...

2010 júliusában a World Trade Center épületkomplexum romjai alatt egy 18. századi hajót találtak. A régészek kiderítették, hogy a hajó többnyire 1773-ban kivágott fákból készült, vagyis három évvel azelőtt, hogy az Egyesült Államokban aláírták a függetlenségi nyilatkozatot.

A fagerendák évgyűrűinek elemzésével kiderült, hogy a felhasznált fák közt százévesek is voltak, és hogy egy kis philadelphiai gyárból származhat a hajó. Az ásatáson kerámiák, állati csontok és egy tucat pár cipő is előkerült, de egyik sem volt olyan szenzációs, mint a 240 éves hajótest.

A hajó származása nem lepte meg a régészeket, mert akkoriban Philadelphia volt az USA hajógyártási központja. Azt azonban nem tudni, hogy a hajó balesetben süllyedt-e el, vagy szándékosan hagyták ott, amikor elkezdték feltölteni a mai Manhattan partvonalát.

További érdekességek:
https://index.hu/tudomany/2014/07/30/rejtelyes_hajoroncs_volt_a_wtc_alatt/