Adam Lanza hangja!

05/22/2021

A 20 éves Adam Lanza 2012. december 14-én először a saját, alvó édesanyját végezte ki négy lövéssel, majd a Sandy Hook Általános Iskolába hajtott, ahol 26 ember életével végzett (köztük 20 még csak gyermek volt), majd a Columbine-ban történt vérengzést elkövető Eric-hez és Dylan-hez hasonlóan saját maga ellen fordította a fegyverét.

Az egyik legutóbb kiszivárgott információ, hogy szörnyű tettéhez mindössze 5 perc kellett: eddig tartott a véres ámokfutás. A fiú később megtalált feljegyzései alapján nagy "rajongója" volt a Columbine-ban történt eseményeknek.

Egy nevének elhallgatását kérő nyomozó szerint Lanza Asperger-szindrómában szenvedett, ami az autizmus enyhébb formája. A betegség egyik jellemzője a szociális válaszkészség hiánya, de a beteg ugyanakkor magas fokú intelligenciával rendelkezhet. Elizabeth Laugeson pszichológus, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem munkatársa szerint ha Lanza Asperger-szindrómában szenvedett, érzéketlensége ezzel a betegséggel állhat összefüggésben. Az ebben a kórban szenvedők vagy túlságosan érzékenyek az érintésre, a zajra vagy a fájdalomra, időnként pedig az általánosnál érzéketlenebbek.

Richard Novia, aki 2008 előtt a körzeti iskolák biztonsági vezetője és műszaki tanácsadója volt, emlékeztetett arra, hogy több ízben találkozott az iskola vezetőivel és a fiú anyjával, Nancy Lanzával, hogy szavatolni tudja Adam Lanza biztonságát, a fiú azonban olyan válságokat is átélt, amelyeken csak az anyja segíthetett. Gyakran előfordult, hogy behívatták az anyját az iskolába, mert a fia néha teljesen kivonta magát a feladatok alól, csak ült az osztályteremben, vagy olvasott. 

A támadás napja előtt Adam Lanza minden internetes fórumról, közösségi oldalról letörölte magát, a szakértők szerint "virtuális öngyilkosságot" követve el ezzel. Ekkora már minden bizonnyal elhatározta magát, hogy elkövesse a saját "Travis tombolását".

Számomra ezek az iskolai lövöldözéssel kapcsolatos esetek mindig is nagyon érdekesek voltak. Egyfelől valami mély szomorúság is van bennük, hogy mi vezethet egy ember (vagy kettőt, ha Columbine-t nézzük), hogy ilyet tegyen... másfelől számomra az elkövetők ugyanolyan áldozatok, mint akik a vérengzések tényleges áldozatai. A híresebb esetek közül a legikonikusabb, a Columbine-ban elkövetett mészárlás, valamint Adam Lanza esete keltette fel leginkább az érdeklődésemet (aki szintén nagy "rajongója" volt a Columbine-esetnek, egy chat fórumban például a következőket írta: "Mindenki tudja, hogy a sorozatgyilkosok unalmasak... az iskolai lövöldözők a jó arcok..."), és mindkét tragédiáról rengeteget olvastam és nagyon sok videóanyagot megnéztem. 

Egy külön bejegyzést is írtam a Columbine-effektusról az alábbi link alatt:

https://www.beronis.hu/l/columbine/

Egy nagyon különös videóanyag (pontosabban szólva inkább hanganyag) azonban csak pár éve került felszínre, ami több szempontból is hideglelős, mivel Travis, a majom történetével Adam szimbolikusan voltaképpen saját későbbi szörnyű tragédiáját vetítette elő. Adam Lanza-ról egyébként sincs túl sok infó, így igencsak meglepő, hogy ezt nyilvánosságra hozták.

Adam Lanza hangját.

Olyannyira kevés az infó, hogy Amerikában többen "hoax"-nak, a kormány által kitalált kamueseménynek tartják a Newtown-ban történt esetet. Az mindenesetre biztos, hogy valami nagyon bűzlik az ügy körül: Sabrina Phillips amerikai újságírónő (Making a Killing című könyv szerzője, amelyet erről a témáról írt), az ügy közbeni nyomozásai közben több fenyegetést is kapott, hogy hagyjon fel a nyomozással, majd 2015. február 17-én egy alkalommal durva balesetet is szenvedett a kocsijával, mely akár az életébe is kerülhetett volna. Vajon tényleg rejteget valamit a kormány? 

Vagy ez is csak összeesküvés elmélet?

Lanza egy évvel szörnyű tettének elkövetése előtt, 2011. december 20-án felhívta az amerikai AnarchyRadio rádiócsatorna egyik beszélgetős műsorát. 

A műsort John Zerzan író vezeti, aki a híres amerikai Atlantic magazin szerint az "anarcho-primitivista" mozgalom szellemi vezetője. Az "anarcho-primitivizmus" egy ideológia, amely azt vallja, hogy a technológia az emberi közösségek legfőbb ellensége és lerombolója.

És itt van a kapcsolat a BERONIS-szal is, és többek között ez vezetett engem arra, hogy megírjam ezt a bejegyzést, mert e témában magam is sokat kutatok, és a későbbi BERONIS-kötetek még inkább erre a témára fognak építeni, a természet és civilizáció, technológia és ember viszonyára, örök harcára. Ez a téma nem csak a BERONIS-trilógia, de az emberiség számára is örök dilemma, és valószínűleg az is marad, amíg létezik ez a faj.

Ez a történet akaratlanul is Blú maci történetét is felidézte bennem (csimpánz helyett plüssmedve), amely szintén része a BERONIS-trilógiának, és afféle szimbolikus mellékszálként szerepel benne. Blú története, hogy egy beteg kisfiú lelke valamilyen csoda folytán saját kedvenc játékmackójába költözik. Blú új életének első napjait még csak előző életét jelképező kisfiú szobájában tölti, de egyre inkább vonzza őt az ablakon beáradó napfény fénye, a kinti világ, a természet... és végül sikeresen kimászva az ablakon megindul a közeli természet felé, ahol új életet kezd... új barátokra lel.

De aztán idővel különös változáson megy át: elkezd éhes lenni, és elkezd olyan érzéseket, érzelmeket érezni, amelyet egy élettelen játékmackóként nem szabadna... és szép lassan egy valódi, élő medveboccsá alakul át, rátámadva barátaira, majd eddigi megszokott életterét elhagyva egy igazi természeti lényként még beljebb megy az erdőbe... tovább, a vadonba, hogy megtalálja fajának valódi életterét.

Ez Blú maci története.

Lehet, hogy Adam Lanza-nak is tetszett volna, ha tud róla.

A természetbe való visszatérés át- és átszövi a BERONIS-trilógia történetszálát. A Megapolisz kivonulói is a természet felé igyekeznek a mesterséges körzetekből, hogy egy új világot hozzanak létre. Blú-t is a természet vonzza, ahogy Mortimasz sem akar elszakadni ettől a világtól. A vész-kórban szenvedő Brink Jones is "eggyé válik" a természettel, hogy aztán Onnan kísértsen minket tovább. Vakember, a névtelen antihős pedig a maga elhanyagolt, bűzlő, természetes mivoltában maga a megtestesült természetesség, teljesen ellentétben áll egy minden természetességet inkább eltakarni igyekvő, virtuális művilág "elvárásaival".

További érdekességek a Jegyzetek a Megapoliszi álmokhoz: A Szerán című bejegyzésben.

Uramisten! Letépte az arcát! 

Ez a téma magát Adam Lanza-t is érdekelte, különben nem hívta volna fel ezt a műsort. Lanza is olvasója volt John Zerzan író műveinek, és az ok, amiért betelefonált, nagyon is kapcsolódik a témához: Adam Lanza hosszan és meglehetősen összeszedetten mesélte el gondolatait Travis-ről, a csimpánzról, mely annak idején igencsak híres eset volt, és bejárta a világot, többek között a magyar sajtót is.

Travis egy háziasított csimpánz volt, akinek az agya 2009-ben "elpattant", és elképesztő őrülettel támadt gazdájára, és főleg annak barátnőjére, az 55 éves Carla Nash-ra. Utóbbinak úgy letépték az arcát, hogy a kiérkező rendőrök (akikre az állat szintén rátámadt) azonosítani sem tudták.

A kis állat egy elképesztő erejű tombolást mutatott be, melynek csak kis híja volt, hogy nem történt még ennél is nagyobb tragédia, és nem került emberi életekbe.

Az alábbi linken magyar nyelven rendkívül összeszedett cikket olvashatunk az esetről:

https://velvet.hu/sztori/travis090219/

"Travis kölyökkorától élt Herolddal, pohárból ivott, a családi asztalnál evett, fogat mosott, addig kapcsolgatta a tévét a távirányítóval, míg nem talált magának baseball-meccset, és képes volt bekapcsolni a számítógépet, hogy képeket nézegessen az interneten. Travis több Old Navy- és Coca Cola-reklámban is szerepelt, valamint a Maury Povich Showban is fellépett.

Sandra Herold, a 100 kilós, 15 éves Travis nevű csimpánz tulajdonosa azért hívta át barátnőjét, az 55 éves Charla Nasht stamfordi tanyájára, mert Travis kiszökött, neki pedig segítségre volt szüksége a befogásához. A csimpánz, aki kölyökkorától családtagként élt Herolddal, azonban hirtelen minden ok nélkül rátámadt Nashre, súlyosan megsebesítette, végül pedig a kiérkező rendőröknek kellett lelőniük. A rendőrség most nyilvánosságra hozta a hangfelvételt, melyen Herold kétségbeesetten sikoltozva kéri a diszpécsert, azonnal küldjenek valakit, mert az állat rátámadt a barátnőjére; eközben a háttérből hallatszik a megvadult csimpánz rikoltozása. "Uramisten! Letépte az arcát" - sikítja az idegösszeomlás szélén álló Herold a telefonban, a diszpécser pedig próbálja kiszedni belőle, hol és mi történik pontosan. A zokogó nő pár másodperccel később úgy fogalmaz, az áldozat most már egész biztosan halott, mert a csimpánz "széttépte", és könyörög, hogy azonnal jöjjenek ki és lőjék le az állatot - hallatszik a FOX News által nyilvánosságra hozott felvételen.

Travis, a csimpánz tombolásának eredménye: Charla Nash a saját magáról, a támadás előtt készült képet tartja a kezében. Egy hajszálon múlt, hogy Charla túlélte Travis, a csimpánz támadását. Nash Herold-ék járművontató cégénél dolgozott, és Travis-szel is jó barátságot kötött. Nash a Szezám utca gyermeksorozatból ismert Elmo plüssfigurájával jelent meg, remélve, hogy ezzel lenyugtathatja a feldühödött állatot... de nem így történt, és majdnem az életével fizetett azon a szörnyűséges napon.

Alul: Adam Lanza tombolásának eredménye a Sandy Hook Általános Iskolánál, miután a fiú 4 lövést adott le saját alvó édesanyjára. A nő egyébként tanár volt... a civilizáció-természet kérdéskörében talán ez a szakma szimbolizálja leginkább a civilizációt, amely ellen Adam Lanza is fellépett. A néhány éve nyilvánosságra hozott adatok szerint Adam Lanza mindössze 5 percig tartó tombolása alatt 154 töltényt lőtt ki, 20 (hat és hét év közötti) gyermeket és 6 tanárt végzett ki a szörnyűséges mészárlás alatt.

Herold próbálta megmenteni barátnőjét, akit a csimpánz azonnal megtámadott, amint kiszállt az autójából. Hiába ütötte azonban egy lapáttal, az állat nem reagált. Herold ekkor rohant be a házba felhívni a 911-et, majd magához vett egy kést, és azzal megpróbálta leszúrni a bevadult állatot. Travist azonban nem tudta megállítani: annyira szétmarcangolta a nő arcát, hogy a hamarosan kiérkező rendőrök nem tudták megállapítani az áldozat nemét. "Egy férfi fekszik a földön. Nem néz ki túl jól. Ki kell hozzuk onnan. Nincs arca" - tudósított rádión az egyik kiszálló rendőr. A csimpánz ezek után a rendőrök ellen fordult, akiknek vissza kellett menekülniük az autójukba. A csimpánzt végül akkor lőtték le, amikor letépte az egyik rendőrautó tükrét, majd kinyitotta az ajtaját és be akart mászni utánuk. A sebesült Travis ezután visszakúszott a házba, be a szobájába, és ott halt meg."

A Columbine-effektus elkövetők rendszerint a könyvtárat választják, amikor vérengzésük végén saját maguk ellen fordítják a fegyverüket.

"Bár Herold teljesen kétségbe van esve a barátnője állapota miatt, kiadós lelkifurdalást érez azért is, ami Travisszel történt: [Amikor megszúrtam] rám nézett azzal az "Anya, mit csinálsz?" - tekintettel Borzalmas, ami történt, és nem tehettem mást, mint amit tettem, de életem végéig hiányozni fog"."

- áll a cikkben.

Lanza hosszas, meglehetősen intelligensen előadott monológjából kiderül, hogy a fiú úgy gondolja, hogy a csimpánz erőszakos epizódja azzal magyarázható, hogy emberként próbálták felnevelni Travis-t a civilizációban. Szerinte az volt a baj, hogy emberként viszonyultak hozza. Nem a civilizáció hibája volt, hanem hogy egy nem oda tartozó "lényt" próbáltak civilizáltnak tekinteni.

Ami érdekes, hogy Adam nem is a saját nevén, hanem valami oknál fogva "Greg" álnéven jelentkezik be a műsorba. Azt is érdemes megfigyelni, mennyire nyugodtan és értelmesen beszél ez a kölyök, akit sokan szörnyetegnek állítanak be. Az összességében megállapítható, hogy ezeket a tragédiákat 90 százalékban mindig az átlagnál jóval intelligensebb elkövetők követik el... talán ez az intelligencia igazából az ő tragédiájuk.

Adam azt is kiemeli a hívásban, amikor a történetet vázolja fel, hogy a csimpánz 14 éves volt, ami emberi "viszonyokra" lefordítva 20 évesnek tekinthető... ez is különös előjel, lévén, hogy Adam Lanza is 20 éves korában fogja elkövetni tettét. Az interneten megtalálható egyik cikk szerint Lanza-nak egyetlen barátja volt, és vele is sokat beszélgettek  Travis esetéről, melyet Adam sokszor felhozott. Ez a téma tehát nagyon foglalkoztathatta őt, és ez az érdeklődés egy újabb  "vörös zászló" volt, melyet a környezete mulasztott észre venni.

Adam kiemeli, hogy Travis-t igen magas szinten civilizálták, és igazából a kis csimpánz léte semmiben sem különbözött egy mentálisan kissé elmaradott emberi egyed állapotától. 

Aztán 2009-ben megtörtént a tragédia, Travis elragadta gazdája autójának kulcsát, kocsiba szállt, és elkezdett az úton elmenő autóknak dudálgatni, mintha azt akarná, hogy vigyék el innen. Amikor aztán az állat gazdája kihívta a barátnőjét, akkor fordult minden rosszabbra, Adam szerint azért, mert benne felismerte azt, hogy valószínűleg vissza akarják újra vinni őt a civilizációba... a domesztikált életvitelhez.

Adam szerint semmi sem történt volna, ha Travis egy emberi lény, és így kap civilizált nevelést, a tragédia abból származott, hogy egy természetbe való állatot próbáltak emberi életmódra átnevelni.

És itt Adam megjegyzi:

Rendkívül érdekel Travis története, mert ez az egész eset a gyermeknevelés folyamatát állítja előtérbe.

Travis, a csimpánz. Az utolsó éveiben készült képeken valóban jól látszik az a tény, amit Adam Lanza is kiemelt, hogy a civilizált életmódnak megfelelően Travis igencsak túlsúlyossá vált. Travis korábban csimpánz-színészként is dolgozott, és számos amerikai tv-showműsorban is megjelent.
________________________________________


És itt egy lényeges ponthoz érünk, mert Lanza így folytatja kicsivel később:

...de nézze meg, hogy a civilizáció mit tett vele: ugyanazt a hatást hozta ki belőle, mint bármelyik emberből. Lebetegedett, a szó minden értelmében, és olyan szokásokat kellett felvennie, mint a baseball nézése, a számítógép használata, amelyen képes volt képeket nézni, illetve Xanax-ot szedett. Egy teljes káosz lett az élete.

Majd így folytatja:

...és a támadása nem csak valami szimpla vadságból, érzéketlenségből fakadt. Nem azért, mert egy impulzív csimpánz volt, ahogy sokan állítják róla. A támadása előtt kétségbeesetten próbálta meggyőzni a gazdáját, hogy menjenek el valahova, és szerintem mindezt azért tette, mert minden bizonnyal tapasztalt valamit, ami az utolsó csepp volt nála a pohárban, és teljesen elege lett már az életéből. Ki akart mászni a gödörből úgy, hogy megváltoztatja a környezetét, és ezt a legjobb tudása szerint úgy tudta volna megoldani, ha ráveszi a gazdáját, hogy menjenek el valahova máshova.

Adam szerint pont ez volt az oka, hogy Travis első útja a gazdája kocsijába vezetett, amellyel rengetegszer furikáztak korábban a városban, és minden ismerősük nagyon kedvelte a kis csimpánzt. A tragédia hírére mindenki rendkívül meglepődött, mert senki sem tudta volna elképzelni Travis-ről, hogy ilyet tegyen. Az iskolai lövöldözések, és számtalan tragédia alkalmával is rengetegszer halljuk ezt az elkövetőkről, mikor a közeli hozzátartozókat, rokonokat, barátokat kérdezik meg.

Mint például Dylan Klebold (elkövetőtársára, Eric Harris-re ez már nem teljesen igaz), vagy Adam Lanza esetében is, akit a legártatlanabb (és ártalmatlanabb) gyereknek hittek, akit csak ismertek.

Adam Lanza szerint egy csak vágyálom úgy beállítani Travis horrorfilmekbe illő, szörnyű támadását, mint szimpla érzéketlen, vad kirohanás. Ez egy olyan tett volt, amelyet nagyon is mély érzelmek motiváltak.

Ez a támadás úgy tűnik, teljesen párhuzamba állítható azokkal az erőszakos cselekedetekkel, amelyekkel te is foglalkozol a műsorodban minden héten, amelyeket emberek követnek el, amelyekre aztán nem mindig találunk válaszokat, és szerintem nem túlzok, ha azt állítom, hogy Travis esete megegyezhetne fiatalkorúak által elkövetett lövöldözésekkel is.

Ez az a pont, ahol (érdekes módon) Zerzan mintha feléledne, és a műsorvezető elkezdi a vendégét mondandójának befejezéséhez vezetni. Pedig a felvételen jól hallatszik, hogy azért Adam-nek még lenne mit mondania, de (talán a véges műsoridő miatt is), Zerzan búcsút mond a fiúnak, aki nem akadékoskodik, hanem elköszön, és itt a felvétel is véget ér.

De előtte még John Zerzan megjegyzi a hallgatóinak, jól hallhatóan őszinte érzelmektől hajtva:

Wow. Nagyon összeszedetten beszélt. Ez igen...

Íme a teljes, 7 és fél perces hanganyag:

_____________________________
További érdekességek:

Columbine-effektus: Amikor a gyermeki ártatlanság örökre elveszett
https://www.beronis.hu/l/columbine/