Ami a Megapoliszi álmokból kimaradt: Acrem, a Birodalom, és az eltitkolt történelem

05/09/2019

Az oldal külseje, tartalma folyamatosan újul, változik, ezért érdemes többször is visszatérni!

(Ha esetleg okostelefon böngészőjéről néznéd az oldalt, a jobb élvezhetőség kedvéért kérlek fordítsd el a készüléket! A megfelelő hang, felbontás, képarány és az oldal alján található beépített háttérvideó megjelenítéséhez MINDENKÉPP laptop vagy pc használata javasolt.)
____________________________________

Az alábbi szövegrészlet a Beronis: Megapoliszi álmok korábbi verziójában szerepelt, de később mégis kivettem belőle, legfőképpen terjedelmi okok miatt, és mert a mű mégiscsak inkább szórakoztató jellegű, még akkor is, ha több komolyabb témát is érint. A részlet a kötet legutolsó (hatodik), Acrem, a Birodalom című fejezetében szerepelt.

Most azonban szeretném megosztani veletek ezt a részletet, mert szerintem több érdekes, gondolatébresztő felvetést tartalmaz a világ valódi működéséről, a háttérhatalmak eredetéről, a történelemről, és rólunk, a teljes és átfogó képet csak sejtő (és nagy valószínűség szerint ezeket a háttérbéli titkokat soha meg nem tudó) átlagemberekről is.

Remélem sokan elgondolkodtok majd rajta. Természetesen semmit sem kell készpénznek venni, ami a szövegben szerepel, de ahogy a régi jó mondás tartja: 

"Aki nem hiszi, járjon utána..."

A Beronis: Megapoliszi álmok borítója és a könyvelőzetes:

________________

" - A pénz, a galar is csak a rabság egyik eszköze, az egyik fémkarika a rabláncon. Ha neki álltok velük harcolni, úgyis ők nyernek. Ez az ő terepük. Ha harcba bocsátkoztok, lementek a szintjükre, és ők megvernek a rutinjukkal - halk kacarászás, de a férfi arca komoly maradt - Ez fog történni. Higgyétek el nekem. A rendszer egyre bonyolultabbá vált, egyre kifinomultabbá, de a lényege ugyanaz maradt. Uralkodás. Hatalom. Elnyomás. Uralkodnak, mert félnek. Féltik a hatalmukat, a pozícióikat. A félelemre egyetlen gyógyszer van: az uralkodás. Az az ember, aki nem fél, az sosem akar uralkodni.

Ginen megfordult, és az emberek között elindult kifelé a tömegben.

Lehet, hogy a fickónak igaza volt, de nem igazán hitt abban, a jelek ellenére, hogy itt bármi is változni fog. A történelem során már számtalan kataklizmát jósoltak meg előre, és egyik sem jött be soha. Az emberek birkák, inkább választják a viszonylagos elnyomást, minthogy háborúzni menjenek. Főleg, ha még családjuk is van, akkor senki nem fog leállni háborúzni. A rendszer már annyira szerteágazó, annyira bonyolult, hogy nem is érnének el vele semmit. Ide tényleg egy újfajta szerveződés kellene, alulról, ahogy a fickó mondja, hiszen szerveződés ellen csak ellenszerveződéssel lehet harcolni. De a szerveződés már belefektetett munkát igényel, és az embereket így is lefoglalják eléggé a saját gondjaik, legyenek azok meglévő, vagy saját maguk által teremtett gondok. Ez hosszú évek kitartó munkája során jöhet létre, és akkor sem biztos, hogy sikerül. És ha mégis sikerül, mi a garancia arra, az embereket ismerve, hogy az az új világ nem fog belecsúszni ugyanebbe az állapotba? Ahhoz valami nagyon nagy pálfordulásnak kéne történnie az emberi természetben.

Rendszer ellen csak rendszerrel lehet harcolni. De ki merne itt szervezkedni? A hatalmas monolitok között hangyaként iszkoló, apró emberkék? A hatalmas méretek mind azt sugallják, hogy eszedbe se jusson lázadni, mert esélyed sincsen, el fogsz bukni. De eszedbe sem juthat ilyen gondolat a hírfalakból áradó töménytelen színes-szagos képfolyam miatt.

Ide utazz, oda utazz, ezt vedd meg, azt vedd meg.

"...a nép a fejlődése során eljutott oda, hogy már megköveteli saját elnyomóját"
Irvin Barlow

_______________________________________________

Túl vagyunk már azon a ponton, hogy egy lázadás bármit is megoldana. Addig nem lesz változás, amíg az emberek a hülyeségekkel vannak elfoglalva, lényegtelen problémákkal meg a videójátékaikkal, a telefonjaikba bújva, meg hogy melyik focicsapat nyeri a bajnokságot és ki ellen.

Az emberek inkább élnek elnyomásban, másokra mutogatva, semmint hogy felelősséget vállalnának a tetteikért. Erre épül minden, ezt Irvin Barlow is megírta, aki szintén szkeptikus volt. Ez a rendszer csak tényleg úgy változhat meg, ahogy Barlow írja, ha elbukik, ugyanis megváltoztathatatlan. Ezen alapszik rengeteg félreértés is az emberekben. Olyan dolgokon háborodnak fel, olyan jogokat követelnek, amik sosem voltak az övék. Mint például annak idején, még a Régi Föld idején a különböző államok és országok. Már a legelejétől kezdve, az államok sosem voltak az embereké. Az államokat, az országhatárokat, a különböző intézményeket az emberek köré húzták fel (természetesen más emberek húzták fel, akik már előbbre jártak), akik akkor még vadászgattak és állattartó, önfenntartó életmód szerint éltek, majd beterelték oda őket. Igazából bementek ők maguktól is, mivel reklámok és hitegetések már akkor is voltak, a maguk szintjén. Ahol mégsem mentek be, ott erővel terelgették be őket. Amint ez megvolt, onnantól már ment minden magától. Az emberek végül beleszülettek ebbe az állapotba, már nem is tudtak a rendszer határain túl gondolkodni, már meg sem kérdőjelezték végül a jogosságát és az értelmét. Volt, van és lesz, kész.

Ennyi.

Az államok mesterségesen létrehozott karámok, ahova a megkérdezésük nélkül terelgették be az embereket, itt-ott rávezetéssel, és ha kellett, itt-ott erőszakkal.

Az államhatároknak ugyanaz volt a szerepe, mint a különböző cégeknél és társaságoknál a különböző osztályok megléte: a könnyebb irányíthatóság. Nem az emberekért jöttek létre, még ha ezt is kommunikálják. Mást mégsem mondhattak. Így is sok volt az ellenállás, így is hosszú időbe telt mindezt kiépíteni.

A szabályok, a törvények, a vallások, a munkahelyek célja csak az ellenőrzés, az irányítás... az uralkodás. Volt idejük kiépülni bőven, és amikor elbuktak, onnan folytatták, ahol abbahagyták, mert folyamatosan tanultak.

Barlow szerint a kereskedelmi társaságok és a cégek már az állam előtt kialakultak. Az államokat ezek a társaságok hozták létre később, hogy aztán a saját cégeik sikeresen terjeszkedni tudjanak. A sikerhez pedig hatékonyság kellett. Hatékonyan pedig csak rendszerrel lehet terjeszkedni, nem erővel. Az erő már csak a legutolsó eszköz, ha már tényleg semmi más nem működik. Az állami szerveződés azért kellett, hogy megágyazzon a társaságoknak, ezáltal pedig még jobb, még biztosabb talajon virágozhassanak, fejlődhessenek.

Hogy mik voltak ezek a társaságok, korai cégformák? Néhány család által létrehozott kereskedelmi érdekszövetségek. Egyszerű halárusok, fűszertermesztők, selymet meg mindenféle kelméket terjesztők. Családok űzték, mivel a családokból álltak a nagyobb törzsek, a család volt a legbiztosabb munkatársi kapcsolat, hiszen egymásban megbízhattak, egymást (általában) nem verték át. Ezek a családok aztán összefogtak, mert rájöttek, hogy így sokkal kifizetődőbb, sokkal jobban tudják az érdekeiket érvényesíteni, mint külön-külön. Már akkor globálisan működtek, mikor az egyszerű halandó még azt sem tudta a Régi Földön, mit is jelent az a szó, hogy globalizmus. Rájöttek, együtt többre vihetik, ugyanakkor nem is tehettek mást: ahogy egyre nagyobbak lettek, az érdekük azt diktálta, nem pedig azt, hogy egymás ellen háborúzzanak, és elbukjanak, bár a versenyhelyzet természetesen megvolt köztük. A piac imádja a versenyt. A verseny hajtja a piacot.

Globálisak voltak, nemzetek és államok felett álltak, mivel ők hozták létre ezeket az államokat.

A verseny hajtja a piacot, a piac pedig az életet. A mindennapokat. Így lesz az embereknek jobb ruhája, jobb öltönye, jobb kocsija, jobb cipője, jobb autója, ki mit tud megfizetni. Akkoriban még saját seregeik, saját gariven-jeik sem voltak, hogy háborúzzanak a többi, más világkép szerint élőkkel (pogányokkal, mert minden, ami más, az csak pogány lehet), a családtagjaikat meg csak nem öletik meg egymással. Később persze ezt is kiépítették mindenhol, minden államban, mely államokat saját maguk, saját társaságuk mintájára hoztak létre. Persze mindegyik az adott államot védte, de valójában őket védte. A társaságokat, a családokat, akik mélyen az állami gépezet mögött, a háttérből irányítottak. Irányítani sem kellett, hiszen már ment minden magától ezen a ponton.

Birodalmak jöttek-mentek, de ők végig ott voltak, ők a háttérben végig megmaradtak. Végig tökéletesedtek, végig tanultak a múlt hibáiból, hogy aztán a következő rendszer majd még jobb legyen, még szilárdabb, még kevésbé megbuktatható. Új reklámszövegeket találtak ki, mint az "Amerikai Álom", és társaik. Újabb és újabb remények hazugságaival törnek meg mindenkit, a hírfalak óriási képernyőivel ezt mára már a tökéletességig vitték. Az emberek végig azt hitték, maguknak építik fel országaikat, pedig nem így volt. Sokan nem is sejtették, akik meg igen, azok inkább nem akarták tudni az igazat, és beálltak a sorba. Az államok végül kitenyésztették az újkori állampolgárokat, átkonvertálva mindenkit és mindent az "Ő" szájízük szerint. Oktatást, vallást, családokat. Minden az ő mintájukat követte, mindent ennek a szolgálatába állított. A hamis tudás még veszélyesebb a tudatlanságnál is. Egy tudatlan embert meg tudsz győzni, de akinek van már valamilyen tudása, egyre nehezebb. Így az iskolákban sok felesleges információkkal telepakolták a gyerekek fejét, ami ma sem változott. Az igazat mégsem mondhatják el, akkor nem lenne mit tanulni, és senki sem járna iskolába. Ha elmondanák, hogy valójában semmi esélyed sincsen semmire, hogy bármin is változtathatsz, hogy csak annyi mozgástered van, amennyit ők hagynak neked, hiszen nem bíznak, nem bízhatnak semmit sem a véletlenre.

Lehet, hogy a körítés más, de a kezdetek kezdete óta lényegében semmi sem változott.

Ha szükséges volt, gazdasági válságokat vagy háborúkat robbantottak ki. A módszerek is egyre finomabbá váltak. Az állam behívja az állampolgárt, akinek az egészhez abszolút semmi köze, és háborúba küldi, majd mikor a háborúnak vége, megbünteti őt háborús bűnökért. Már ha túlélte. Ezek a folyamatok mind annak a játszmának voltak a részei, hogy a kitenyésztett embereket, akik még néhol lázadozni akartak, megtörjék őket, és belerázzák őket a rendszerbe. Persze mindig ügyeltek a látszatra, és nem szívesen pusztítottak ki egyetlen népcsoportot sem, ha nem volt muszáj. A puskáknál és a tankoknál sokkal hatásosabb fegyverek is vannak.

Ginen akkor jött rá, hogy nincs értelme a szülőkre haragudni, bármilyen szemét vétkeket is okoztak. Nem ők tették, hanem a rendszer, mert a rendszer termelte ki őket is, és csak a rendszer mintájára cselekedtek, nem saját emberi mivoltjuk szerint. Az a rengeteg énünk is ezért alakul ki. Van egy munkahelyi énünk, van egy otthoni énünk amit csak a családunk lát, van egy a szórakozóhelyeken, és még ki tudja hol... de a valódi énünket csak mi láthatjuk. És mi is csak akkor, ha valahogy kizökkenünk, akár csak egy pillanatra is a rendszer béklyói közül, minden hozott, ránk rakódott terhet lelökve magunkról.

Egy pillanat is elég. De kapunk egyáltalán egy pillanatnyi szünetet is? Ha igen, mit csinálunk? Beülünk a tévé elé, játszunk a telefonjainkon... ahol megint nem szabadulunk meg semmitől. Az továbbra is benn tart minket a korlátok között.

Az államok vállalkozások, ugyanúgy, mint egy cég vagy egy egyszerű cukrászda. Ha ebből a talajból nőnek ki az újabb generációk, miért ne változna meg az emberek közötti kapcsolatrendszer is? Így lettek a barátságokból érdekkapcsolatok, a házasságokból pedig érdekházasságok. Minden ide silányult, és gazdasági alapon működik.

A művészet, a tudomány, a törvények, a politika, nincs már semmi sem, ami az embert szolgálná, minden a rendszerért és a rendszer fennmaradásának érdekében van.

Az ember szerepe itt már lényegtelen, régen kikerült már a képből. 

Megapolisz nem más, mint Acremcorp gigászi méretűre nőtt piactere.

Minden tudást, minden eszközt magába szívott és birtokba vett ahhoz, hogy egyre tökéletesebben és hatékonyabban működhessen

Az "állampolgárokat", az akremitákat, mint minden más terméküket, a "rendszergazdák" termelték ki, ők birtokolnak mindent és mindenkit, még ha nem is tudnak róla (vagy nem akarnak tudni róla) az egyszerű emberek. Egyszerű tulajdonok mindannyian. Az irányítók nem életet akarnak teremteni, ők csak megélni akarnak, megélni az embereken. Nélkülünk ők sincsenek. Ma már azért ezt viszonylag sokan tudják, csak nem lehet mit tenni ellene. És végül is miért is kellene? Lehet, hogy így van, de azért viszonylagos béke van. Vannak bizonyos fejlesztések, tárgyak, amelyek könnyebbé teszik az életünket. Van mosógép, van tévé, van telefon. Vannak ruháink. Nem feltétlen jelent behódolást az, hogy valaki csak egy normális, egyszerű életet akar élni. A háttérben húzódó erőknek, a "Mechanonnak" már csak a rendszer fenntartása a célja, hiszen már minden mást elértek.

Egyszerűen csak el kell fogadni, hogy ez így van, és így is marad.

Barlow szerint, ha valami ellen küzdünk, akkor biztos a bukásunk. Ha azzal foglalkozunk, mit művelnek a bankok, meg a többi korrupt cég, akkor máris elbuktunk, mert oda irányítottuk a figyelmünket, és ők ebből a figyelemből élnek, ezzel tartjuk őket életben. Ha viszont szépen csendben elkezdjük az életet szolgálni, akkor egyszerűen legyőzhetetlenek leszünk. Barlow a peremi, önellátó rendszer mellett tette le a voksát, és egészen a haláláig a peremet megillető jogokért küzdött. "Szabadságot a Peremnek!", ezt hirdette, a mai napig a különböző megmozdulásokon és tüntetéseken megjelennek az arcképével és az idézeteivel, annak ellenére, hogy élete nagy részét a rendszer és Acrem szolgálatával töltötte. Ő azt vallotta, hogy minél közelebb vagy a természethez, annál jobb modelleket látsz, annál hasznosabb tudást használsz a mindennapokban, amely tudás az életet szolgálja. Annak idején a természet meghatározta, mennyi életet tud megtűrni magán egy területen. Akkoriban nem volt túlszaporodás, és hasonló fogalmak. Ma már annyi ember érkezik naponta Acrem-be, hogy Megapolisz létszáma egyre nő. Senki sem látja még, mi lesz ennek a vége. Bizonyára tervek biztosan vannak a fiókban erre is, de még egyelőre nem húztak elő semmilyen megoldást erre a problémára. A kivonulók száma miatt a peremkörzetek népessége is megnőtt. Szakértők szerint akár a centrumkörzetek népességszámát is beérheti, és így egész Megapoliszt bedöntheti, ugyanis a peremiek, egy megfelelő létszámmal a hátuk mögött, biztosan nem fogják hagyni a kolonizációs törekvéseket, melyek egyelőre többé-kevésbé simán mentek eddig.

Eddig.

Ma már a rendszert nem kellett irányítania senkinek. Minden ment magától, automatikusan. Folyamatosan fejlődött, tanult az idők folyamán, és csak annyiban változott, amennyiben feltétlenül muszáj volt, és szép lassan mindenki mást is hozzáigazítottak. Fajokat, vallásokat, kultúrákat, embereket. Valaha az ember kreálta ezt a rendszert, de ez már átfordult azóta és fordítva működik, és hosszú idő kellene, míg az emberek átkonvertálódnak egy másik állapotra. Ha mindez erőből történne, Barlow szerint akkor az viszont már megint diktatúra lenne, és nem a szabad akaraton és döntésen alapulna, ami a leglényegesebb momentuma lenne egy Új Kezdetnek.

Ez egy rendkívül bonyolult dolog, Ginen tisztában volt vele. Egy közösségi élet megszervezése sokkal több cécóval jár, mint egy egyéni élet megszervezése. Jól látta ezt a saját életén is, pedig az sem volt egyszerű, és persze minden embernek a saját gondjai tűnnek a legborzasztóbbnak. Egy másik, mondjuk szereteten alapuló társasalomhoz ez a jelenlegi emberanyag alkalmatlan. Hosszú-hosszú évek konvertációs folyamata kellett ehhez.

Talán az ember, ez a sehova sem illő, természetből kilökődött faj nem is érdemel ennyit.

Mert hiszen konvertálni kellett, hogyan máshogy győzhették volna meg az akkori törzseket, népeket, hogy kimásszanak a barlangokból, otthagyják a sztyeppéket, önellátó életmódjukat, és rácsatlakozzanak a fogyasztói életmódra? Acrem már akkor is létezett, csak még nem így hívták. El kellett érniük, hogy az emberek őket szolgálják, az ő céljaik szerint éljenek, az általuk diktált életmód szerint. A számtalan hazugságok, ferdítések, mindenféle reklámszövegek mellett a legjobb konvertáló erő a judeo-keresztény vallás volt (nem összekeverendő a valódi, őskeresztény vallással), amit szegény Jézus nevében, az ő tanai alapján hoztak létre, építettek és fordítottak ki a későbbiekben. Ezzel egy újabb fogást találtak az embereken, és minden korábbit elpusztítottak, eltiportak, megsemmisítettek.

Azért volt ez egy "nagyszerű" és hatásos folyamat, mert melyik egyszerű földi halandó merne megkérdőjelezni egy olyan fontos fogalmat, mint a hit? Az ősök szép lassan kipusztultak, végül senki sem emlékezett már rá, hogy mi volt azelőtt. Pogányságnak nevezték. Az elődök természetkultuszon alapuló nézőpontjából meg pont ez a kreált kereszténység számított pogánynak. Később már ez az új hit, a kereszténység meg sem kérdőjeleződött az emberek többségében. Ők lettek az úgynevezett Nyugati Civilizáció, és a rendszeren belül ők töltötték be a Régi Föld vezető szerepét. Technológiai értelemben is ők voltak a legfejlettebbek. Fellegváruk az Amerikai Egyesült Államok, az USA volt, ami a legelején még csak egy apró gyarmatokból álló kis közösség volt csupán. Később aztán már a Régi Föld minden más országát és államát az USA képmására konvertáltak át. A gyarmatosított kezdett gyarmatosítani. Az emberek persze ebből ugyanúgy mit sem sejtettek, mint korábban. Azt hitték, maguknak építenek fel egy új országot. Kulturálisan is hatalmas befolyása volt az akkori világra, ez kulturális imperializmusnak nevezték.

A kereszténység az egyik legnyitottabb, legbefogadóbb vallás mind közül, így ezek a tanok remekül szolgálták a háttérben megbújó családok céljait, hiszen mindenen uralkodni akartak és mindenkin. Jézus mindenkit befogadott. Szegényt és gazdagot, minden nációt, minden nemzetet, így könnyen terjedt anélkül is, hogy terjeszteni kellett volna. A kereszténység nem ismer rasszokat, mindenki gyakorolhatja, így ráhúzták mindenkire, kötelezővé tették, tűzzel-vassal terjesztették, kiforgatva Jézus szavait, hiszen mikor mondta ő, hogy a nevében gyilkolni is lehet? Egyetlen egyszer ragadott fegyvert, mikor a kufárokat kiűzte a templomból, hiszen nekik már akkor sem volt semmi sem szent.

Jézus kiűzi a kufárokat, a korai kapitalistákat a templomból

Maga Jézus szerepe igazából nem is lényeges, sokkal inkább az a metódus, ahogy a tanai alapján kialakították az új vallást. Kezdték kinőni magukat, és egy mindent átfogó vallásra volt már akkor szükség. A vallás kulcskérdés volt még akkoriban, így nem engedhették kicsúszni a kezeik közül. Nem Jézus személye az, ami lényeges, hiszen abban az időben azon a területen megszámlálhatatlan mennyiségű hasonló prédikátor és messiás halt már kereszthalált, ahogy utána is. A "rendszergazdák" tudták, hogy előbb vagy utóbb váltani kell, hiszen a kor nagy birodalma, Róma bukása már a levegőben lógott, így elő kellett készíteni a terepet valami újnak. Jézus jókor volt jó helyen, jó kapcsolatokkal. Rengeteg más messiás története terjedt ezzel párhuzamosan, amelyek viszont elhaltak az idők során.

Jézus tanait kiforgatták, felülről szerveződve terjesztették el, ami teljes ellentétben állt a jézusi hozzáállással, aki a nép egyszerű gyerekeként járta a világot, és semmit sem kényszerített soha senkire. Később persze, ahogy fejlődött a világ, a vallás háttérbe szorult, és átvette a helyét a technika, ami megtartotta a helyét a későbbiekben is.

Ezért halt meg annyi ember a vallás nevében? A keresztes háborúk által, az inkvizítorok által, szörnyű kivégzések által, máglyahalált halva?

Halálunk szükségszerű volt a rendszer elterjedéséhez.

Ez lett később a szuverén államokkal is, többé már az országhatároknak sem volt jelentősége, hiszen ugyanaz a rendszer uralkodott már mindenhol. Kinőtték magukat, és az egész boygó az övék volt már.

Nagyon sokáig a rendszert nem érdekelte komolyabban az űrutazás, a kolóniák létrehozása. Túl költséges, túl komplikált feladat volt, és óriási távolságokat kellett legyőzni a sötét, hideg térben. A rendszer minden lépésre csak azzal a feltétellel motivált, hogy az előrébb lendítheti a helyzetét, ha a korábbi állapota már tarthatatlan, vagy elavult. A Régi Földet már globálisan ők uralták, nem voltak motiváltak a terjeszkedésre. Egy rosszul megtervezett terjeszkedés simán okozhatja a vesztüket is. Csak akkor kezdtek a földi emberek az űrbe vándorolni, mikor már előrelátható volt a naprendszerük pusztulása, mikor a Nap elkezdi magába nyelni a többi bolygót. Valamikor akkortájt kezdte átvenni az uralmat az új szuper-állam, az Acrem Űrkolonizációs Társaság, mely akkoriban még csak emberi kolóniák kiépítésével foglalkozó multinacionális óriásvállalat volt.

Na de honnan indultak! Egyszerű áruházláncként kezdték, mint amilyenben most Ginen is dolgozott, amely aztán szép lassan a Régi Föld minden pontjára kiterjedt. A fogyasztók csak jöttek és jöttek, vásároltak, költöttek, letaroltak, fogyasztottak. Aztán Acrem már saját márkákat dobott piacra. Aztán saját benzinkutakat nyitott. Saját autókat kezdett gyártani. Végül következett az űr meghódítása, űrhajók gyártása, megjelentek az Acrem feliratú űrkolóniák és űrállomások, természetesen bennük Acrem márkájú tárgyakkal, és Acrem boltokkal.

Aztán jött a Szerán, és természetesen mint mindent, a bolygót is bekebelezték.

Volt magyarországi szabadkőműves központ épületének díszei (Budapest, Podmaniczky utca 45.)
Volt magyarországi szabadkőműves központ épületének díszei (Budapest, Podmaniczky utca 45.)

A Szeránon létrehozott kolóniájának, Megapolisznak a központját is magáról nevezte el AcremCity-nek.

Sok-sok évvel, évezredekkel később így került most ő, Ginen Beronis is ide, a Szerán nevű bolygóra, a társaságról elnevezett AcremCity-be, minden megmaradt náció összeterelve ebbe a gigászi, szörnyű, gyönyörű, csábító karámba. A történelem végül visszatért önmagába, mint egy saját farkába harapó óriáskígyó, egy kicsi, földi családokból álló társaság kinőtte magát egy gigászi városkolóniává. Talán egyre többen ismerik fel a tényeket, talán ezért lett ennyire divatos újra világvégét kiáltani?

Valamilyen tüntetés minden napra kijutott a kolónia több ezer éves történelme során. Mitől van joga bármilyen nagyvállalatnak, hogy mindent a saját tulajdonának tekintsen, ami csak az útjába kerül?

Nincsen semmi joga. Ugyanannyi joga van ehhez, mint ahogy minden emberi lényt is a saját tulajdonuknak tekintik.

De megtették.

És ezen már nem lehet változtatni. Akinek ez nem tetszik, menjen nyugodtan a peremre, és éljen ott a saját normái és a természet törvényei szerint. Megszoksz, vagy megszöksz.

A jelen nézőpontjából teljesen lényegtelen már, hogy miért és hogyan alakult így ez az egész. Néhány nagyratörő, kapzsi család múltbéli sötét húzásai miatt nem nekünk kell rosszul éreznünk magunkat. Ha csak ennyit felismerünk, akkor már nincs is hatalmuk fölöttünk. Ha már így alakult, így alakult.

Akkor már használjuk ki mi is Acrem előnyeit.

Persze pont ez a gondolkodásmód az, ami ebben a rendszerben tart minket.

Ginen hitt benne, hogy semmi olyat nem ad a rendszer, amit az ember ne tudna önmagának megteremteni. Ott voltak azok a hajléktalanok például, akiket a vonat ablakából látott a zöldövezetben. Az ember tud magának otthont teremteni, ételt, családot, és biztos volt benne, hogy képes békében is élni a többi emberrel, a természettel összhangban. Ha a természet az, ami diktál, nem pedig Acrem. Lehet, hogy sok olyan eszköz hiányozna, ami nélkül jelenleg sokan úgy érzik, nem tudnának élni, de ez csak azért van, mert már tudnak ezeknek az eszközöknek a létezéséről. Ha nem tudnának, nem lenne megkreált igényük sem rá, és nem is hiányozna.

De hát ki dönti ezt el? Nyilván, akit Acrem kinevelt, és függ tőle, az Acrem-et fogja pártolni. Aki meg nem, az elmegy innen, a peremekre, és ott próbál új életet kezdeni, és a maga ura lenni.

Mindenki azt tesz, amit akar.

A Hálózat (1972) című film egyik klasszikus jelenete.

___________________________________________

Acrem nem tűr meg versenytársat maga mellett.

Vagy ő létezik, vagy semmi más.

Akár a faterrendszer.

Ahogy nagyban, úgy megy kicsiben is. Mindkettő mutat azonos mintákat. Amit a rendszer nagyban gyakorol, ugyanaz megy kicsiben is, például a családokban, akik lemásolják ezt a mintát, mivel ők is részei a nagy egésznek. Acremből nőtt ki minden, mindannyian Acrem gyerekei vagyunk, ugyanabból a sodró erejű folyóból szerteágazó kis patakocskák és apró vízfolyások. Acrem előírja, mit együnk, hogyan öltözködjünk, mit gondoljunk, hogyan viselkedjünk, ugyanakkor enged is, de csak annyira, amennyire feltétlenül szükséges, és amennyitől még az egyeduralkodása nem kerül veszélybe.

Ha nem is mindenhol alakul ugyanúgy, de ugyanúgy minden család átvette az acremi mintákat, hiszen mindegyik Acremből nőtt ki, mitől lennének másmilyenek?"

Részlet a Beronis: Megapoliszi álmok című kötetből

Ginen már a lépcsőknél járt, és elindult felfelé, a beáramló napfény felé. Az ásványvizes üvegét visszatette a táskájába. Már nem is érdekelte, mi van körülötte, csak egy-egy inger, egy-egy arc, egy-egy benyomás jutott el az agyáig. Egy óriási kivetítő éppen a legújabb Miscren Vándormotor modelljét hirdette. A legújabb GarivenWar játék már a boltokban lesz nemsokára. Elena Berkant újra koncertet ad, ezúttal Arnens Hills-ben.

Persze, persze, vannak bajok, mindig is voltak, mindig is lesznek. A kivonulók áradata, mely évről évre egyre nagyobb, a szeranista bandák, gazdasági válságok, a munkanélküliség, de szép lassan majd ezek is meg fognak minden bizonnyal oldódni.

Az már nem az ő gondja lesz.

Jelenleg sokkal fontosabb a ma esti buli."

____________________________
További érdekes olvasnivalók, linkek:

A Beronis.hu oldalon:
Beronispedia Adatgyűjtemény: https://www.beronis.hu/beronispedia/
Egy új vallás születése: a szeranizmus
(Részletek Irvin Barlow: Acrem Empire című nagy vihart kavart művéből) LINK :  https://www.beronis.hu/uj-vallas-szeranizmus/
Jegyzetek a Megapoliszi álmokhoz: AcremCity
https://www.beronis.hu/l/jegyzetek-a-beronis-megapoliszi-almokhoz/
Jegyzetek a Megapoliszi álmokhoz: A Szerán
https://www.beronis.hu/l/jegyzetek-a-megapoliszi-almokhoz-a-szeran/
Beronispedia Adatgyűjtemény: https://www.beronis.hu/beronispedia/ 

Könyvek:
Bart D. Ehrman: A keresztényszég diadala
Börcsök Mária: Égszakadás
Fehér Mátyás Jenő: Középkori magyar inkvizíció
Matolcsy György: Amerikai birodalom
Moses Hess: Róma és Jeruzsálem
Abafi Lajos: A szabadkőművesség története Magyarországon
Rezla Aslan: A zelóta - A názáreti Jézus élete és kora
A Játék Neve: Föld blog (https://jatekneve.blog.hu/)

Előadások:
Géczy Gábor: Mert az élet él és élni akar (https://youtu.be/MljkxIrMgZQ)
Géczy Gábor: Új Szövetség (https://youtu.be/vHj78Q4-j80)
Drábik János - A háttérhatalom világstratégiája (https://youtu.be/psfVa02Cixs)
Drábik János Új Honfoglalás-előadások (Lejátszási lista: LINK)
Pap Gábor: Az emberiség felszámolása (https://www.youtube.com/watch?v=8eW1Z4KVpp4)
Pap Gábor: Kitalált középkor (https://youtu.be/6Pc_-YR-nLs)
Pap Gábor: Általános iskola másképpen (https://youtu.be/xl8ZwnkOeEI)

Filmek:
Hálózat (Network, 1976, rendező: Sidney Lumet)
Kapitalizmus: szeretem! (Capitalism: A Love Story, 2010, rendező: Michael Moore)
Mennyei királyság (Kingdom of Heaven, 2005, rendező: Ridley Scott, SZIGORÚAN CSAK A RENDEZŐI VÁLTOZAT!!!)
The Edukators (Die fetten Jahre sind vorbei, 2004, rendező: Hans Weingartner)
Zeitgeist: The Movie (2007, rendező: Peter Joseph)
Zeitgeist: Addendum (2008, rendező: Peter Joseph) 
Zeitgest: Moving Forward (2011, rendező: Peter Joseph)

Cikkek a netről:
Tízmilliós nagyvárosok lepik majd el a Földet: 
https://piacesprofit.hu/tarsadalom/tizmillios-megavarosok-lepik-majd-el-a-foldet/
Óriási megapoliszok alakulhatnak ki a jövőben:
https://24.hu/tudomany/2016/02/21/oriasi-megapoliszok-alakulhatnak-ki-a-jovoben/
Amit a multik tettek a helyi kisvállalkozásokkal kicsiben, azt teszik az óriásira duzzadt megavárosok most nagyban... Minden mindennel összefügg:
https://budapest.24.hu/2016/04/22/az-oriasvarosok-felzabaljak-az-orszagokat-es-a-birodalmakat/?fbclid=IwAR1fUL7HPS1YFgxKjAULnIHSxHXGAgrNwhbr1JSbWQqYH8k5baEHZt3HL4U
A közeljövő megavárosaihoz új technológiák kellenek:
https://piacesprofit.hu/tarsadalom/tizmillios-megavarosok-lepik-majd-el-a-foldet/
Hamarosan óriásvárosokban lakik a világ 70 százaléka:
https://www.origo.hu/gazdasag/20170324-oriasvarosokban-lakik-a-lakossag-70-szazaleka.html
Ez a jövő: elnéptelenedhet a magyar vidék:
https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/varos-megapolisz-ensz-nepesedes.676139.html?fbclid=IwAR3U-A1fokAdIQVKgnxReUR_-ex7cAl0K3pFNoMG72U--Erra3qGisM6wCEHÍRFAL RENDSZERHIBA!

KÉRJÜK HALADJON TOVÁBB!

A HIBA KIJAVÍTÁSA FOLYAMATBAN VAN!