AUGUSZTUS 26. - NEMZETKÖZI KUTYANAP

08/26/2021

Igazi emberszeretet csak a kutyákban van. 

Lengyel Menyhért

A képen: körülbelül 26 ezer éves (!) megkövesedett lábnyomok a legrégibb bizonyítékai az ősi ember-kutya kapcsolatnak. A lenyűgöző leletekben és barlangrajzokban gazdag francia Chauvet barlangban egy gyermek lábnyomai mellett megkövesedett kutya tappancsnyomokra bukkantak a régészek.

Sosem fogjuk pontosan tudni, hogyan is lett a kutya az ember legjobb barátja, de az már általánosan ismert tény, hogy először a farkaskölyköket nevelték és tanították az akkori emberek.

A BERONIS-facebook oldalán is közzé tett bejegyzést azért szerettem volna mindenképp itt a MySphere-re is feltenni, hogy kiemeljem, a KUTYA, mint szereplőnek, mint motívumnak a BERONIS-trilógiában is fontos szerep jut. Ez már az első kötetben is megnyilvánul, Ginen Beronis emlékeiben fontos szerep jut a (az egyébként valós élményekből merített) kutyáinak, akikre nagy szeretettel emlékszik vissza, valamint Vakember, egy később még fontos karakterré váló szereplő egyetlen társa is Vakarcs, a kutya.

A későbbiekben ezek a szálak még inkább hangsúlyosabbá válnak, de egyelőre erről csak ennyit.

Visszatérve a barlangi leletekre.

A dél-franciaországi Vallon-Pont-d'Arc közelében lévő Ardéche-hasadékban található Chauvet-barlangot 1994-ben tárták fel. Az üreg falain több száz állatrajz látható, amelyek korát 30-32 ezer év közé tették eddig a kutatók geológiai minták és csontmaradványok szénizotópos kormeghatározása alapján.

További érdekességek a barlangról:
https://femina.hu/ezo/chauvet-barlang-rajzok/?token=b101ac1ab129b8c31d963f46aaf3382b&fbclid=IwAR1ZY3T_JMGI2sPjDyqlIdItxKJUURAg9rirnGB6pljrrG1zlk_MOPu1tZM