Az anyanyelv nemzetközi napja – Február 21.

02/21/2021

Február 21-e van, az anyanyelv nemzetközi napja, melyet 1999 óta "ünneplünk". 

A Földön több mint 6000 nyelvet beszélnek, ezeknek körülbelül a felét fenyegeti a kihalás, a megszűnés veszélye. A nyelvek kihalásának folyamata megállíthatatlannak tűnik, az UNESCO ezért tartotta feladatának, hogy ráirányítsa a világ figyelmét erre a jelenségre. 1999-ben az UNESCO közgyűlése a február 21-et az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította.

A Földön körülbelül 6000 nyelvet beszélnek, ezek közül a legősibb és a legszebb pedig nem más, mint a magyar. 

A nemrégiben sajnálatos módon elhunyt Géczy Gábor ebben a zseniális előadásában próbál emlékeztetni minket nyelvünk fontosságára, melyben a Világegyetem minden lényeges attribútuma benne foglaltatik. Egy rendkívüli nyelv, melynek hihetetlen erejét és varázsát sajnálatos módon mára már teljesen elfelejtettünk.

"Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az érzelmek titkos rezdüléseit." 

George Bernard Shaw
(irodalmi Nobel-díjas ír drámaíró)

Géczy Gábor teljes előadása megtalálható az alábbi link alatt:
https://www.youtube.com/watch?v=f6-jsw1GE-I&t=1666s

___________________________________________________


A különböző nemzeti nyelvek (melyek egyformán fontosak természeten) sorsa a BERONIS-trilógiának is fontos témája. 

Vajon mi lesz a nemzetek, a nemzeti nyelvek sorsa a jövőre kivetítve?

A trilógia első kötete, a Megapoliszi álmok sajnos nem túl pozitív képet jósol.

"...Ginen kinyitotta a terasz kicsi faajtaját, és még egy utolsó pillantást vetett a mamájára, aki továbbra is ott állt, és hosszú otthonkájában, rendetlen, kócos, ősz hajával Ginen felé nézett, és várta a választ.

A fiú azonban nem mondott semmit.

Ginen elfordult, és elindult a homokos, köves udvaron a kapu felé. Biztos volt benne, hogy a mamája már fel se fogja a körülötte lévő világot, még a józan pillanataiban sem. Nem is beszélgetett már senkivel rajtuk kívül. Régebben olykor társalgott a szomszédokkal, az elhaladó idős nénikkel, akiket ismert, valamilyen furcsa nyelven, amelyet még a Régi Földről hoztak el az emberek, és amelyeket már csak nagyon kevesen beszéltek..."

BERONIS - Megapoliszi álmok

Ha minden a folyamatok szerint halad, ez a "Hosszú-hosszú álom" tényleg valósággá válik majd a jövőben.

És ez most nem fikció.

Már csak azért sem, mert ezeket a sorokat tényleg a valóság alkotta, méghozzá a gyermekkorom. 

A kis faluban szerzett  élmények, ahol felnőttem.

A Megapoliszi álmokban olvashatjuk, hogy Ginen Beronis többször hallotta a nagymamáját valamilyen idegen nyelven beszélni, a többi idősebb asszonnyal... valami régi nyelv lehetett ez, amely a Régi Földön még megvolt... német, francia, spanyol... ki tudja azt már? Idővel eltűntek ezek a nagyobb nációk is, és beleolvadtak a nagy egészbe. Ezt részben a saját életemből is vettem, egy apró kis faluból jövök, ahol egy időben a szlovák volt az egyik nagyon elterjedt nyelv, és én még hallottam a nagymamámat szlovákul beszélgetni a többi, hasonló korú, vagy idősebb nénivel. A szlovák nyelv egyébként választható tantárgy volt még általános iskola első osztályában, és már nem emlékszem ki döntött így, én vagy a szüleim, de én jártam is azokra az órákra. Ha jól emlékszem nem voltunk sokan, és talán fél év telt el, és ez az óra teljesen meg is szűnt... maradt a német és az angol.

Ami kicsiben, az nagyban. 

További érdekességek:

"Ahogy Ginen Beronis fellépkedett a szintközi tér széles lépcsőin, még hallotta az utcai énekes ismeretlen nyelven szóló, borongós dalának rövid részletét.

- Álmaim végtelen csillagfelhőin át, az utam ide vezetett most hozzád..."

BERONIS - Megapoliszi álmok

"Éjszakai kirakatok. Éttermek. Pubokban nevető, a teraszokon kiabáló emberek. Különböző nyelvek különböző szavai. A város nyüzsgött az élettől éjjel és nappal egyaránt. Valahol egy utcai zenész hegedűjátékát hallotta. AcremCity sosem aludt."

BERONIS - Megapoliszi álmok