Gótikus metropolisz

01/28/2020

A Batman: The Animated Series a valaha készült egyik legjobb és legmélyebb animációs sorozat, ami valaha készült. Még gyerek voltam, mikor a tévében adták, és én rendszeresen néztem, és már akkor megfogott zseniális történeteivel, karaktereivel, látványvilágával. Az art deco stílus, mely a kedvenc építészeti stílusom lett, mind a Batman rajzfilmsorozatnak köszönhető.

Ahhoz, hogy egy világ nagyon megfogjon, csupán két nagyon fontos (ugyanakkor nagyon nehéz) követelményeknek kell megfelelnie: hiteles karakterek, akikke együtt tudok érezni, különleges látványvilág.

A Batman TAS mai napig óriási inspirációt jelent a számomra. Egyszerűen imádom a karaktereket, a helyszíneket, az epizódok történeteit, melyek olyanok, mint megannyi, rövid (kimondva rövid, pedig mennyi minden történik bennük), húsz perces, saját tanulsággal rendelkező fabulák lennének. Imádom a különböző epizódok cselekménye mögött húzódó gondolati, filozófiai hátteret, mely minden egyes részt összeköt: az óriási, gótikus metropolisz, mely mint egy gigászi méretű gyerekszoba, ahol minden egyes polgár éli mindennapi életét, és ahol mindeközben ezek a felturbózott Tom & Jerry párharcok játszódnak e maskarás, kívülálló hősök képében. Ugyanis itt nincsenek se jók, se rosszak, és a Batman TAS inkább ebben a köztes, izgalmas árnyékzónában mozog. 

Mindennapi életünk komor szintere e hősök élet-halál harcának játszóterévé változik.

A késő esti órákban, mely időszak számomra is a kedvenc része a napnak, amikor egyedül lehetek, amikor az egész világ alszik, amikor senki sem zavar, e komor, beláthatatlan, fullasztó metropolisz kívülálló főhősei vívják fogócskájukat. Mint mondtam, nincsenek igazi hősök, a "negatív" karakterekkel éppúgy együttérzünk, mint a "pozitív" hősökkel, és mindkét félnek megvannak a maga defektusai, fóbiái, rémálmai.

Az igazi nagy rémálom azonban maga Gotham City, ez a fullasztó nagyváros, mely aztán a defektusos hősöket is összehozza, hogy egy amolyan "összesodródott" családot alkossanak: Tim Drake, mint Robin, Barbara Gordon, mint Batgirl, illetve Alfred, a hűséges komornyik, aki talán valóban az egyetlen, tényleg pozitív hős a meggyötört, megvesztegethetetlen Gordon főfelügyelő mellett.

Ez az, ami annyira vonzó és átléhető ebben a Batman TAS-Univerzumban és ezért olyan egyedülálló ez a világ. A "negatív" karakterek legalább annyira a hőseim, mint a "pozitív" hősök, hiszen rendkívül sok kedvencem van közöttük, például a Joker, a Clock King, a Killer Crock, a Pingvinember, a Macskanő, és még sorolhatnám. Ezek azok a karakterek, akik nélkül Batman sem érne semmit, és a két oldal úgy eégszíti ki egymást, mint nappal és éjszaka, öröm és bánat, vagy ying és yang... de defektusaikat tekintve mind kívülállók, és mind ugyanabban a csónakban eveznek az őrület viharos, háborgó tengerén.

A Batman TAS a mai napig nagy kedvencem, és olykor-olykor újranézek néhány részt (a kedvenc évadom az utolsó, negyedik évad, de az előzőek közül is vannak kedvenc részeim). Nagy szerencse, hogy ebay-en sikerült egy albumot megvásárolnom nagyon jó áron (ráadásul az egyik legutolsó példányt), mely remek betekintést nyújt a sorozat alkotófolyamatiba.

Néhány kép a zseniális albumból:

A kedvenc Batman: The Animated Series részeim:

1. Batman: A rém álarca (egész estés animációs film, nem akármilyen, erős és tragikus szerelmi szállal)
2. The New Batman Adventures 17. rész: Old Wounds
3. The New Batman Adventures 02. rész: Sins Of The Father
4. The New Batman Adventures 05. rész: You Scratch My Back
5. Batman The Animated Series: Season 1, 32. rész: Beware The Gray Ghost
6. Batman The Animated Series: Season 1, 6. rész: It's never too late
7. The New Batman Adventures 06. rész: Never fear
...és még sorolhatnám.

A Batman: The Animated Series sikerén felbuzdulva az alkotók elkészítették egy másik szuperhős, Superman animációs sorozatát is, ami szintén nagyon jól sikerült, hiszen ez az alkotói gárda (Paul Dini és csapata) szinte képtelen hibázni)... az már a Superman-univerzum "hibája" és defektusa, hogy ebben a világban nem szerepelnek annyira mély karakterek és az ehhez köthető konfliktusok, hogy olyan mély történetek és epizódok szülessenek, mint a Batman sorozat esetében. Nem csoda tehát, hogy a Superman-sorozat legjobb része többek között azok az epizódok, amelyben crossover-ként megjelennek a BTAS széria karakterei, mint például természetesen Batman vagy Tim Drake, azaz Robin, aki az egyik kedvenc karakterem a sorozatban.

Remek egész estét animációs film egyébként a World's Finest, ahol egy különleges szerelmi háromszög alakul ki Bruce Wayne-Lois Lane és Clark Kent között, ellenfélként pedig az egymással "szövetséget" kötött Joker és Lex Luthor lép fel hőseink ellen.

Az újabb Batman szériák, például a Batman Beyond már valahogy nem vált a kedvencemmé, viszont a Return of the Joker című egész estés animációs film egész jól sikerült.

Paul Dini és Bruce Timm csapata volt az első, akik komolyan vették Batman világát, és valós problémákat ábrázoltak történeteikben, melyek mind a mai napig megállják a helyüket. Sőt, új karaktereket is kitaláltak, például sokak kedvencét, Harley Quinn-t is nekik köszönhetjük.

Író

 • Paul Dini
 • Michael Reaves
 • Randy Rogel
 • Steve Perry
 • Brynne Stephens
 • Sean Catherine Derek
 • Alan Burnett
 • Laren Bright


Rendező

 • Bruce W. Timm
 • Eric Radomski


Hang

 • Kevin Conroy
 • Efrem Zimbalist, Jr.
 • Bob Hastings
 • Robert Costanzo
 • Loren Lester
 • Mark Hamill
 • Arleen Sorkin


Főcímzene

Danny Elfman 

Zeneszerző

 • Kristopher Carter
 • Harvey Cohen
 • Todd Hayen
 • Michael McCuistion
 • Shirley Walker
 • Danny Elfman


Nem szeretnék ugyanakkor megfeledkezni egy másik zseniális alkotásról, a Batman: Vengeance című PC játékról, mely a BTAS stílusában készült. A mai napig emlékszem arra a nem mindennapi élményre, amikor az egyik éjszaka elkezdtem a játékot, és már a redőnyön beszűrődött a reggeli nap fénye, és én még mindig a játékot bújtam, annyira megragadott az egész világ, hogy végre én magam is Gotham City óriási metropoliszának részévé válhatok. 

Remek játék, minden Batman-rajongónak csak ajánlani tudom. Egyetlen hibája, hogy itt-ott túl nehézre sikeredett, a logikai feladatok és egy-két túl nehezen legyőzhető ellenfél igencsak dühítő tudott lenni, de ez mit sem vont le a Batman-Gotham-élményből.

Képkockák a játék egyedi képvilágából:

Talán három ilyen játék volt még, amivel éjszakából nappalba menően játszottam, az egyik a Broken Sword: The Shadow of the Templars, a Terminator: Future Shock (és annak folytatása-kiegészítője, a Terminator: SkyNet) a másik pedig a StarCraft első része, de a Mortal Kombat első két részével is rengteget játszottam (a harmadik rész valamiért nem futott a gépemen, a negyedik rész pedig valahogy nem annyira tetszett, de lehet hogy csak amiatt, hogy a régi 2D-s játékok rajongója vagyok, kivéve az olyan játékokat, mint például a Return to Castle Wolfenstein, vagy az Evil Dead Regeneration).

Magányos hősök a végtelen kiterjedésű, fullasztó, éjszakai metropoliszban.
____________________________________________


Érdekesség, hogy a legelső regény, amit valaha írtam a Batman Visszatér volt, melyet még saját készítésű rajzokkal is illusztráltam. Annyira megragadott a Tim Burton-filmek hangulata és története, hogy (ahogy azt a Könyv Guru interjúmban is elmondtam), ha láttam egy olyan filmet, ami nagyon megfogott, muszáj volt a saját szavaimmal írásba foglalnom. 

A másik "regényem" a Broken Sword: The Shadow of the Templars volt, ami szintén óriási kedvencem volt, és mind a mai napig annak számít. Hihetetlen stílusa van a játéknak, remek a design, a történet, köszönhetően a zseniális animációs rendezőnek, Don Bluth-nak). Ebben a játékban minden remekül összeáll: a képi világ, a karakterek, a zene... egyszerűen (egy-két túlságosan nehéz logikai feladvány kivételével) nem tudok negatívumot mondani róla. A játék során én magam lehettem a szépséges Párizsban bolyongó, a szerelmet kereső amerikai túrista, George Stobbart, akivel számtalan helyszínt bejárhattam (a misztikus Írországtól a történelmi rejtélyekkel teli Szíriáig), és közben Nicole Collard személyében az igaz szerelemet is megtalálhattam.

A játék során sokszor nem teljesen világos (és ez adja a történet egyik varázsát), hogy a rejtélyek megoldására George vajon saját maga, vagy Nico iránt érzett szerelme miatt válalkozik. A játék kézzel rajzolt látványvilága egyszerűen magával ragadó, és szinte minden apró részletben találni valami elrejtett érdekességet... melyet George remekül megírt  narrációja tesz még érdekesebbé.

Egy olyan remekmű született ezzel a játékkal, amit sosem sikerült megismételnie egyetlen kalandjátéknak sem, még ha több kedvencem is készült e műfajban (The Legend of Kyrandia például. vagy a Beneath the Steel Sky, vagy a Monkey Island), de egyik sem éri el a BS szintjét.

Anton Furst Gotham-grafikái

Az első két Batman-film, melyeket Tim Burton rendezett, Anton Furst volt a látványtervezője, akit a rendező zseniális érzékkel választott ki. Nagyon szeretem Tim Burton filmjeit (a Batman-filmeken túl a Nagy hal és az Ed Wood a két legnagyobb kedvencem), de szerintem egyik filmjének sem sikerült annyira erős és annyira sötét látványvilágot és design-t összehozni, mint a Batman-nel és a Batman Visszatér-rel.

Néhány kép Anton Furst terveiből, melyeknek a nagy része végül aztán nem kerültek be a filmekbe:

Batman & Batman Visszatér 

különleges képi- és látványvilága

Részlet a Batman & Superman 1994/1 január, 10. szám (az egyik legjobb szám, különleges látványvilággal, melyet Chris Sprouse és BrucePatterson készített, és a háromrésze A pusztító második részében szerepel). Ebben a számban több Anton Furst által készített Gotham-grafika is szerepel, és Gotham City történelméről is sok mindent megtudhatunk. Még kiskoromban, mikor még kaphatók voltak a Batman-Superman képregények, megvolt ez a szám, de aztán sajnos valahogy elvesztettem.

Azonban nem hagytam annyiban, és az egyik budapesti, Múzeum körúton lévő antikváriumban sikerült is rábukkanom, nem kis örömömre.

Ciki vagy nem ciki, számomra az óriási bukást jelentő két Batman-folytatás, a Mindörökké Batman és a Batman és Robin is a kedvenceim közé tartozik. Persze messze nem a legjobb Batman-filmek, és lehet, hogy részben a nosztalgia is beszél belőlem (gyermekkorom nagy filmjei voltak, a Batman és Robin-t még moziban is láttam annak idején), de el kell ismerni, hogy néhol igenis nagyszerűen sikerült Gotham látványvilága és designja, még akkor is, ha ezekért már nem a zseniális Anton Furst volt a felelős. Joel Schumacher Batman-filmjeiért azért is nagyon hálás vagyok, mert nélkülük talán nem jött volna létre a Batman: The Animated Series zseniális, megújult látványvilággal és design-nal elkészült negyedik évada (The New Batman Adventures), mely talán a legjobb évad (és sajnos az utolsó is) volt a sorozatban.

Csak ne lett volna sok helyen annyira csilicsáré babaház-szerű, szinte parodisztikus jellegű, amit Tim Burton remek érzéssel el tudott kerülni. De több helyen igenis zseniális képeket láthatunk, és ironikus módon a zseniális Batman Animated Series látványvilágára inkább a Joel Schumacher-féle Batman-filmek voltak nagyobb hatással, mint Tim Burton nagy sikerű filmjei.

Csak néhány kép a Schumacher filmek helyenként látható remek látványilágából bizonyításképpen:

...és végül, egy remek, mély és lényegre törő elemzés, még nagyon régről, amelyet sajnos már sehol sem lehet megtalálni a neten, ezért lefotózva most közzé teszem. Itt-ott szokásomhoz híven belefirkantottam, kiemelve a számomra fontosabb részeket.

Everyone would prefer to live in Metropolis, but we look around us and know in our bones that we live in Gotham City.


További érdekességek:

Haláltánc

Néhány gondolat a zseniális Joker című filmről.

ATLAS Bar, avagy az igazi Gotham City-feeling

Szingapúrban járván volt szerencsém eljutni a híres ATLAS bárba, ahol olyan érzés fogott el, mintha valóban Gotham City-ben járnék, és már csak Batman vagy a Joker felbukkanása hiányzott, hogy teljessé tegye az összképet.

Az épület az általam imádott art deco stílusban épült.