Egy kísérteties fotó: 75 éve dobták le az első atombombát

08/06/2020

EGY KÍSÉRTETIES FOTÓ: betonba égett, névtelen áldozat árnyéka Hirosimában. 75 évvel ezelőtt, 1945. augusztus 6-án dobták le az első atombombát. 

1945. augusztus 6-án délelőtt 8 óra 15 perckor bebizonyosodott, hogy van egy fegyver, amely képes elpusztítani akár az egész emberiséget. Az emlékek (szó szerint) örökre beégtek: a képen egy hirosimai áldozat árnyéka látható, ami a radioaktív sugárzás embertelen ragyogásában örök mementóként emlékeztet mindenkit e szörnyű napra. 

75 éve dobták le az első atombombát (Little Boyt) Hirosimára, Japánra. A támadás Hirosimában 80 ezer, Nagaszakiban pedig 40 ezer ember azonnali halálához vezetett. A robbanásban szerzett sérülések és a sugárzás hosszú távú hatásai azonban tovább tizedelték Japán lakosságát az elkövetkező években. 

Hirosimában és Nagaszakiban szörnyű pusztítást okoztak a bombák, a lerombolt városokban pedig több helyen emberi alakok hátborzongató árnyékai jelentek meg, amelyek örökre a földre és a falakra vésődtek. 

Néhány nappal az atomtámadás után a japánok kapituláltak, és az amerikai erők békésen bevonulva szállták meg az országot.


Forrás:

Hátborzongató árnyak emlékeztetnek Hirosimában a Little Boy pusztítására
https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hatborzongato-arnyak-emlekeztetnek-hirosimaban-a-little-boy-pusztitasara/