Építs világot!

09/28/2019

Egy kis részlet a Könyv Guru postájából...

_______________

Egyik olvasóm hozzászólt a múlt heti levelemhez. Volt olyan kedves, és megengedte, hogy közzétegyem a válaszlevelét. 

Íme: 

Kedves Könyv Guru!

Biztosan bennem van a hiba, hogy olyan sokszor nem értek egyet azzal, amit olvasok, de ez a levél most jólesett.
Az írás részben a legváratlanabb, másfelől sokszor a legalkalmatlanabb pillanatokban jön rám. Vezetés közben, a zuhany alatt, munkaidőben, amikor a munka a lehető legnagyobb figyelmet igényelné, fűnyírás közben, társaságban, utazás, kirándulás közben. A lényeg, hogy soha nem olyankor, ha néha kipróbálom, hogy odaülök a gép elé írni. A gép elé csak olyankor ülök, ha a közelemben van éppen, vagy ha a lejegyzetelt anyagot akarom a papírról word-be menteni.
Szóval csak úgy leülni írni, hogy majd jön az ihlet, nem megy. Szinte soha nincs előjele sem, egyszer csak jön a gondolat. Ha erőltetem, soha nem jön.
Amikor viszont jön, azonnal le kell írni, mert ha nem, örökre elvész.
És igen. Jó a sok ötlet, mert nem lehet előre tudni, hogy melyik lesz fontos része a könyvnek. És persze nehéz dolog a korábban kihagyhatatlannak vélt részt kihagyni, félretenni.

Köszönöm.

Üdvözlettel,

Horváth György

__________________________________________________________

A gondolataim továbbra is a regényírás körül forognak. (Végül is miért hívnak Könyv Gurunak?)

A könyvesboltokban is. Sok időt töltök ott.

Hogy miért?

A válasz egyszerű.

Szeretek naprakész lenni az éppen aktuális trendekkel, szerzőkkel, műfajokkal, borítókkal és gyakran lesem azt is, hogy más nézelődők milyen könyveket vesznek a kezükbe.

Ez is sokat elárul számomra.

Például azt, hogy mi érdekli nagy általánosságban mostanság az olvasókat.

Furcsa, kettős érzéssel távoztam a minap az egyik ilyen boltból.
Bár magam nem vagyok kifejezett fogyasztója a műfajnak, megemelem a kalapom mindenki előtt, aki tudományos-fantasztikus vagy fantasy regényt ír.
És az sem véletlen, hogy manapság rengeteg könyv születik ebben a rendhagyó műfajban.
Az olvasók szeretik az ilyen típusú műveket, ráadásul a fiatalabb generációs is szívesen kezébe vesz egy-egy ilyen könyvet, ami csak ráadás... Egy tudományos-fantasztikus (sci-fi) regényhez kell spiritusz!
Szerintem sokkal nagyobb fantáziára, kreativitásra van ehhez szükség, mint mondjuk egy szerelmes regényhez.
Több tervezést, átgondolást némely esetben pedig nagyobb tehetséget is igényel egy ilyen könyv, mint bármely más, ami valami általános témát dolgoz fel.
Persze ezt a műfajt is lehet jól s kevésbé jól csinálni, ám ha igazán jó akar lenni benne az író - úgy képzelem - hogy a fantasy és sci-fi elemek mellett a szerzőnek kutyakötelessége valós szereplőkkel és egyéb realitásokkal is megtűzdelnie a könyvét.
Ettől lehet az egész hiteles, megkapó és nem csak egy elrugaszkodott fantáziavilág papírra való kivetülése.
Ha ezek az elemek is benne vannak egy tudományos-fantasztikus regényben, nagyobb valószínűséggel tud majd az olvasó is belehelyezkedni a sztoriba.
Örömmel nyugtáztam, hogy a Quinn H. Lennox álnéven író Volentics András a tudományos-fantasztikus műfaj képviselőjeként egy ilyen szerző.
Olyan, aki már elsőkönyvesként is tudja, hogy a fantáziavilág mellett igenis megférnek a való élet eseményei is.
A vele készült interjút itt olvashatjátok!
Egyébként a Beronis - Megapoliszi álmok című könyvét most jelentettük meg, ami egy trilógia első része...
Mi kell egy tudományos-fantasztikus regényhez? Sokat morfondíroztam azon, hogy ha ilyen típusú regény írásába kezdenék, hogyan csinálnám.
Biztos, hogy még mielőtt leülnék a gép mellé, szánnék arra időt, hogy alaposan végiggondoljam, hogy mennyire szeretném, hogy hiteles, logikus legyen a sztori.
Mert minden regény megköveteli a maga logikusságát is.
Miért történnek úgy a dolgok ahogy?
Milyen ok-okozati összefüggőségek vannak a háttérben?
Még a legcsodálatosabb varázselemeknek is szükségük van bizonyos szabályokra.
Az a véleményem - mint más regény esetében is -, hogy rengeteg vesződéstől, szenvedéstől mentjük meg magunkat, ha a fontosabb felmerülő kérdésekre még az elején megpróbálunk válaszokat adni.
A kezdeni tervezés jobb, mint a menet közbeni újratervezés. Építs világot!
A világépítés fontos része egy jó sci-finek, fantasynek, mert ez határozza meg magát a műfajt is. Időt kell erre is szánni!
Viszont nem szabad hagyni, hogy a csodálatosan kiépített háttérvilág a történet és a szereplők rovására, elhanyagoltságára menjen.Mert egy jól kitalált story és az egyedi szereplők gárdája elviszi a hátán az egész történetet. Ez még mindig jobb, mintha a világ kifogástalan lenne, de minden más kidolgozatlan.
A hitelességre való törekvés!
A történelem, régi hiedelmek és ősi legendák felkutatása vagy kitalálása, azért szükséges, hogy az olvasó ne érezze azt, hogy a regény "világa" egyik napról a másikra született.
Legyen mélysége, több dimenziója a történetnek, így válik hitelessé és élvezhetővé a könyv.

A történetnek úgy varázsolhatunk igazi hangulatot, ha leírjuk röviden a környezetet, nem csak azt éppen hol van a karakter, hanem azt is mit lát, érez vagy hall.

Ezáltal az olvasó nem egy fekete hátteret lát majd a főszereplő háta mögött, hanem egy tájképet, egy színes vásznat, amitől még izgalmasabbá válik az egész.
Ha van jó történetetek és a fantáziátok is csak úgy szárnyal, írjatok bátran ilyen vagy ehhez hasonló műfajban. A Sztorimondó program keretében szívesen foglalkozunk ilyen témájú kéziratokkal is.

Üdvözöl,
Könyv Guru