Géczy Gábor emlékére

01/12/2021

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Géczy Gábor, fizikus, előadó, Magfalva alapítója. Elképesztő módon lesújtott ez a hír, melyet még mindig nem tudtam feldolgozni. Gábor életerős ember volt, egyszerűen nem fér a fejembe, hogy ez hogy történhetett. Számtalan előadását meghallgattam (néhányat a BERONIS YouTube csatornájára is feltettem, hogy ott is biztosan meglegyenek), nagyon sok gondolata mind a mai napig inspirál engem az írás során is, és ez mindig így lesz.

Ezt a most látható videót két éve töltöttem fel a BERONIS YouTube csatornájára, de most e bejegyzésbe is beszúrom. A videó eleje egy Mátrix-idézettel indul, a filmnek Gábor is nagyrajongója volt, és egy zseniális előadást is tartott róla, mely megtekinthető az alábbi linken:

Mátrix-előadás
https://www.youtube.com/watch?v=XBxAIMF0_5I

A videó második felében Géczy Gábor egyik előadásából látható egy kis részlet, mely számomra az egyik kedvenc előadása volt.

Részlet a Magyar Nemzet tegnapi cikkéből:

Géczy Gábor legfontosabb "életműve a magyar nép természeti hagyományainak, kultúrájának és gyógyászati megoldásainak újrafelfedezése és népszerűsítése volt, amelyről így nyilatkozott: 

"A MAG-ot barátaimmal hoztuk létre 1997-ben. Ekkorra már világosan látszott, hogy az a fajta fogyasztói civilizáció, amelyben élünk, még a mi életünkben összedől. Elsődleges célunk az volt, hogy a katasztrófa előtt minél több ember függetleníthesse magát a nagy ellátórendszerektől (gáz-, víz-, villanyhálózatok, nagyüzemi mezőgazdaság és élelmiszeripar, egészségügy stb.), esélyt adva magának és családjának a túlélésre. Erre a legkézenfekvőbb megoldást a hagyományos, önellátó paraszti gazdálkodás nyújtja, amely évezredeken keresztül bizonyított, amelyben még nagyszüleink is éltek. Ez az életmód nemcsak egészséges, tiszta élelmiszert, kényelmes, otthont adó házat és emberhez méltó életet jelentett, hanem - mivel a házépítéstől a mezőgazdasági munkákig mindent kalákában végeztek - közösséget is. Ez a közösségi lét és az általa nyújtott védelem és biztonság hiányzik ma mindnyájunknak. Ezt próbálja a MAG visszaadni az embereknek."

A MAG szó a Mintaként Alkalmazott Gondviselés elnevezést rövidíti, de ahogy Géczy Gábor fogalmazott,benne van a névben az a stratégia, amit a természet használ a túléléshez.

"Ha közelít a sötétség, jön a tél, a teremtés összegyűjti az élet továbbviteléhez szükséges legfontosabb anyagokat, tudást, energiát, és magokat alkot. Ezek a magok hosszú ideig - néha évezredeken keresztül - őrzik az élet mintáját, majd ha újra kedvezővé válnak a körülmények, kicsíráznak és újjáteremtik az életet. A magyar nép nevében (azaz feladatában) is benne van a mag" - fogalmazott a MAG alapítója."

Forrás:

Elhunyt Géczy Gábor, Magfalva alapítója
https://magyarnemzet.hu/.../elhunyt-geczy-gabor-magfalva.../

Ég veled, Gábor, emléked szívünkben (és tetteinkben) örökké élni fog!