Hogyan lettem megszállott 3D-rajongó... hogy aztán az egész üzletág eltűnjön a semmiben...

09/23/2020

Talán nincs nagyobb őrültje a 3D-és filmnézésnek ma Magyarországon, mint én. Teljes szkepticizmussal indult, egyszerű parasztvakításnak gondoltam, semmi többnek, majd egy kis idővel később már én is úgy éreztem, hogy ez tényleg egy remek megoldás lehet arra, hogy a mozitermek tényleg a régi idők fénykorához hasonlóan teljenek meg.

Mint sok üzletember és rendező (köztük főleg James Cameron), én is úgy gondoltam, a 3D (és azon belül is a JÓ 3D) megmenthette volna a mozi intézményét.

Annak idején, mikor bejött a 3D-őrület az Avatar-ral, még nem nagyon érdekelt a dolog, sőt, kifejezetten ellenszenves voltam ezzel kapcsolatban, arra gondoltam csak egy újabb trükk, amivel a régóta haldokló mozibizniszt próbálják feléleszteni.

A legelső 3D-s film, amit életemben láttam, természetesen (mint sokan mások) az Avatar volt. Bár nem tartom egy jó filmnek, a 3D-élmény, a vizuális hatás rendkívül megfogott, valóban egy újfajta, sokkal életszerűbb filmélményt adott. Ami az érdekes, hogy a rajongás mégsem akkor indult el. Sok-sok évvel később történt meg, mikor kiköltöztem Indiába.

Az akkori barátnőm 3D-s tévét vásárolt, amelyet kivittünk. Ez csak mellékesen volt megjegyezve, és nem is igazán érdekelt a dolog engem se, és a barátnőmet sem. Egy technikai dolgokban igencsak jártas ismerős tanácsolta, hogy ezt a fajta tévét vigyük ki, mert jó, mert megbízható... és ennyi. A 3D csak egy plusz tulajdonság, amelyre egyikünk se igazán figyelt fel.

Eltelt egy kis idő, majd nagyon sok idő, körülbelül egy év, mire elkezdett foglalkoztatni ez a 3D dolog. Amikor moziba mentünk, mindig 3D-sen néztük meg a filmeket, ha volt ilyen lehetőség, és akkoriban szinte minden filmnek volt 3D-s verziója is. De még akkor sem igazán érdekelt a dolog.

Aztán az ár ott kezdett talán megfordulni, mikor hírt kaptam, hogy James Cameron a kedvenc gyermekkori filmem, a Terminator 2: Az Ítélet Napja átkonvertálásán dolgozik. Azelőtt már Cameron egy másik nagy kedvencemet, a Titanic-ot is átkonvertálta, és adták is a hazai mozik, még 2012-13-ban, de valahogy mégsem érdekelt annyira a dolog. Aztán gondoltam teszek egy próbát, mivel nagy Titanic-rajongó vagyok, szerintem ez volt Cameron utolsó jó filmje.

Leszedtem a filmet, majd megnéztem a 3D-s tévénken, és eszméletlenül tetszett. A térbeli hatás, a tér érzete szinte beszippantott a filmbe. Az Avatar lenyűgöző trükkjei ellenére a Titanic volt az első igazi 3D-s élmény, amikor valóban leesett az állam. 

A kedvenc jelenetem az, amikor Jack és Rose a felszarvazott rosszfiú, Cal Hockley elől menekül. A férfi pisztollyal a kezében egészen a legalsó, elárasztott szintekig üldözi a szerelmespárt, majd azoknak sikerül egérutat nyerniük a hajó mélységeiben.

Amikor Cal Hockley utánuk kiáltja a híres szövegét, hogy "Remélem élvezitek az együttlétet!", vágás következik, és a kamera oldalról mutatja, majdnem vízszintből, ahogy a derékig érő víz egyre jobban emelkedik. A 3D-s hatásnak hála ebből a zseniális szögből valóban úgy látszik, mintha a víz ott lenne a közvetlen közelünkben, és csak ki kellene nyújtani a kezünket, hogy megérintsük.

Ez az egyetlen pillanat, ez az egyetlen kép volt az, ahonnan az én 3D-rajongásom elindult.

Ki gondolta volna, még 2D-s állapotban, hogy ez az egyetlen kép ekkora hatást tud elérni? Ráadásul így a film "monumentalizmusa" is sokkal jobban érződik, hiszen e beállítás által már érzékelhető, mekkora óriási díszletet építettek fel ehhez a gigászi (és drága) filmhez.

Az is sokat elmond a mozifilmek jelenlegi minőségéről, hogy egy relatíve új technológia iránti rajongásomat (igaz, a 3D-s technológia már évtizedek óta létezik) nem egy mai, hanem egy régebbi, 90-es években készült film váltja ki. Erre majd később is utalni fogok, a 3D-re átkonvertált 94-es Jurassic Park klasszikus jeleneténél, mikor először látjuk a T-Rex-et, még ma is ugyanúgy üt, 3D-ben pedig még zseniálisabb.

Aztán innentől kezdve egymás után szedtem le szinte minden 3D-s filmet, amihez csak hozzájutottam.

Mikor a T2 kijött, természetesen meg is néztük a moziban, akkoriban még Indiában. 

A hatás mondanom sem kell, felejthetetlen volt. Nem sokkal később eredeti dobozában is megrendeltem a filmet, mivel nem voltam biztos benne, hogy Magyarországon is kapni lehet majd. Igazából ma sem tudom, hogy kapni lehet e, a Titanic-ról tudom, hogy megjelent DVD-n otthon is.

Aztán teltek az idők, nekem haza kellett jönnöm a szakítás után, és így 3D nélkül is maradtam. Csak nemrég jutottam el oda (anyagilag), hogy utánanézzek, hogyan tudnék én is ilyen tévéhez jutni. Már ez is fura, hogy pont én, aki egyáltalán nem néz tévét, utálom is nagyon (ellentétben a gyerekkorommal, mikor még voltak benne értékelhető tartalmak), pont én indulok el tévét vásárolni. De nekem csak a 3D-hez kellett, semmi máshoz.

És akkor jött az első pofon: először az interneten néztem utána, és sehol se találtam egyetlen darab 3D-s tévét sem. De ez lehetetlen. Tovább kutakodtam, majd egy cikkre bukkantam (de arra is nagy nehezen), hogy a 3D teljesen megbukott Magyarországon, az emberek nem veszik a 3D tévéket, és rövid időn belül teljesen megszüntetik a 3D tévék forgalmazását Magyarországon.

Ez volt az a cikk:

Végleg eltűnnek a piacról a 3D tévék

https://www.origo.hu/techbazis/20181008-meghalt-a-3d-tv.html

Nem hittem a szememnek. Megint mi magyarok...? De nem, mert angolul és utánanéztem, és kiderült, hogy a 3D az Avatar-ral bejövő óriási hype után teljesen kifújt, és külföldön is leáldozóban van a csillaga. Egyébként furcsa is volt, mert nem sokkal korábban a moziban néztem meg a James Cameron produceri közreműködése alatt készült borzasztó Terminator: Sötét végzetet (amihez szomorú hangévtelű kritikát is írtam), és ennek a filmnek sem volt valamiért 3D-s változata a mozikban, pedig Cameron neve (aki máig a 3D elkötelezett híve, és az Avatar folytatásait is 3D-ben forgatja) ezt garantálná.

Na de mindegy, gondoltam elmegyek a boltba, és ott csak akad még 1-2 ilyen tévé a raktárban, amelyet még meg tudnék vásárolni. Azonban ott is (Media Markt) is csalódás ért, az eladó jó hogy ki nem nevetett: régóta nem forgalmaznak már 3D-s tévéket Magyarországon, már több éve, és nem is fognak. Maximum használtan juthatok hozzá, de úgy nem érdemes, mert a tervezett avulás ha "bejön a képbe" (hogy stílusosak legyünk), akkor utána sehogy sem fogom tudni megjavíttatni.

Szomorúan ballagtam el, de tudtam, hogy nem fogom feladni. Ha valamit a fejembe veszek, akkor sosem teszek le róla, és addig üldözöm, amíg el nem érem a célomat.

És most is így volt.

A neten találtam egy használt műszaki cikkeket árusító üzletet, ahol sikerrel jártam, és egy óriási Samsung Smart Tv-t vettem. Ehhez speciális, elemmel működő szemüvegek kellenek, melyeket szintén kaptam hozzá.

Eleinte úgy tűnt, a beüzemelése után, hogy a Media Markt-os eladónak lesz igaza, ugyanis a külső vinyókat rádugva a tévére (melyeken a filmek vannak), a készülék folyamatosan lekapcsolt, pár másodperc után. Teljesen le voltam törve. Az interneten, YouTube-on futó 3D-s filmek gond nélkül mentek, de a vinyókat valamiért nem bírta. Elsőnek 2 terás külső meghajtót dugtam rá, és az eladó, akitől vettem a tévét azt mondta, inkább 1 terással próbálkozzak, azzal tuti, hogy menni fog. Az üzletbe, próbáláskor is 2 terásat vittem, de hittem neki, és megvettem a tévét.

Aztán 1 terával se működött, és kész lettem volna visszavinni a cuccot, amikor egy mentő-ötletem támadt: a tévét rákötöm a laptopra, és meglátjuk mi lesz.

Az eredménytől szinte a levegőbe ugrottam, mert a tévé nem kapcsolt ki, és a laptopról játszva a filmet hibátlanul működött. 

Nem hittem a szememnek.

Nagyon boldog voltam.

Azóta ha van egy kis időm, mindig elmerülök a 3D-ben... és ha tényleg bedurvul majd ez a koronavírus-karantén, lehet ez a készülék lesz majd az egyetlen ablakom a világra. 

Így olyan filmeket is megnézek, melyeket 3D nélkül nagyon kevés esélye van, hogy hozzákezdjek...

Kicsit kezdtem újra ugyanannak a kisgyermeknek a bőrében érezni, mint aki a annak idején a '90-enes években voltak, hasonló reflexek kezdtek előjönni, mikor egy filmet nézve arra vártam, mi lesz a következő nagyszerű jelenet, beállítás vagy speciális effekt... itt azt vártam, hogy egy jelenet olyasmi ámulattal töltsön el, mint az a bizonyos jelenet a Titanic-ban, vagy egy olyan rész egy vízalatti természetfilmben, mikor a hal szinte ott úszik el az orrom előtt.

A régi nagy eseményfilmek varázsa újra megfoghatóvá vált.
____________________________

Kapcsolódó cikk:

"Azok a régi szép idők..."

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer én is ezt fogom mondani, de mégis így van.


"Azok a régi szép idők...", avagy: miért is vagyok szerencsés?


Avagy: egy kis nosztalgiázás a mesés múlton.

Különösen imádom a 3D-s természetfilmeket, azokat amelyek az óceánok mélyén játszanak. Az óceán-mélyi világ és a 3D egymásnak teremtettek. Ahogy a halak elúsznak a képernyő előtt, szinte érezni lehet a mélységet-távolságot, sokszor valóban az a hatás érződik, mintha egy adott lény, hal, polip, cápa, rája ott lenne a közvetlen közelben, és szinte csak ki kell nyújtózni érte.

Számtalan remek 3D-s film van, de nagy örömmel vettem, hogy rengeteg régi klasszikust is átkonvertáltak. A Titanic-on és a T2-őn túl például így járt az eredeti 1993-as Jurassic Park is, mely óriási élmény 3D-ben. Továbbá átkonvertálták a Schwarzenegger-es eredeti Predator-t is. Ez már szerintem annyira nem lett nagy konvertáció, a film továbbra is remek, de a 3D nem sok mindent ad hozzá az élményhez. 3D-s lett továbbá Az oroszlánkirály is, illetve A kis hableány. Mindkettő nagyon jó, és csak amiatt vagyok szomorú, hogy nem folytatták a sort további címekkel, például nagyon megnézném az egyik nagy kedvencemet, az Aladdin-t 3D-ben... abban biztos vagyok, hogy nagyon nagy élmény lenne. A Fel!, mely szintén nagy kedvenc, szintén megvan, de az az Avatar-ral készült egy évben, mikor az egész 3D-őrület elindult, így természetes volt, hogy belőle is készül egy ilyen verzió. 

Ami szintén kiemelendő, a G. I. Joe második részének hegyek között zajlódó híres akciójelenete 3D-ben még lenyűgözőbb, a tériszony remekül átjön a "képernyőn", hasonlóan egy másik Dwayne Johnson-film, a Skyscraper hasonló jeleneteihez, mely szintén sokkal jobb 3D-ben. Szívesen megnézném Casino Royale James Bond-film film eleji híres darus akciójelenetét is ilyen módon.

Bár várom az újabb 3D-s élményeket, de sajnos egyre kevesebb filmet adnak ilyen formátumban, jelenleg a Mulan filmváltozata fut így, melyen gondolkodom, hogy elmenjek e rá. Igazából a múlt nagy kedvenceiből tudnék mondani olyan címeket, melyeket nagyon várnék, ha azokat is áthelyeznék 3D-s verzióba: el sem tudom képzelni, mekkora élmény lenne például a Gladiátor, vagy a Mátrix első része... ez a két film van a TOP-listám tetején, illetve A Gyűrűk Ura legelső része. Bár Peter Jackson ígéretet tett annak idején (még a James Cameron-nal való közös Comic-Con előadásán, mely fenn van Tube-on is), hogy átkonvertálja majd A Gyűrűk Ura-trilógiát illetve a King Kong-ot 3D-be, de azóta sem történt semmi, és talán már nem is fog. A Hobbit-filmekből viszont készült 3D-s verzió, és ez a három film az egyetlen referenciapont arra nézve, hogy milyen is lehetne A Gyűrűk Ura, ha így is meg lehetne nézni.

Egy másik nagy kedvencemet, az 1996-os Twister-t is nagy élmény lenne 3D-ben látni, szinte beleborzongok, ha arra gondolok, hogy az óriási tornádó által repített tárgyakat 3D-ben láthatnám...

De valószínűleg ezekből már semmi sem lesz.

Az Avatar 2 még készülőfélben van, és valószínűleg mikor a film a mozikba kerül, megint nagy hype fog épülni a 3D körül, mint az első rész esetében. Kíváncsi vagyok nagyon, Cameron hogy fogja ezt felépíteni, mert annak idején Megváltóként beszélt a 3D-ről, egy formátumról, mely majd megmenti a mozifilmeket, és később majd minden háztartásban ott lesznek a 3D-s tévék. Nos, ebből aztán semmi sem lett, a tévéket sem gyártják már, és mozifilmekből is egyre kevesebb 3D-s jön ki.

Én mindenesetre továbbra is nagy rajongó leszek, és remélem a tévém is kibírja még jó sokáig. Egyszerűen nem értem, az embereknek ez miért nem jött be. Ha tehetném, innentől kezdve minden filmet 3D-s verzióban néznék meg. De úgy tűnik, be kell érnem azzal, amelyek eddig megjelentek, de nem baj... mert az sem kevés, és azok közül is vannak megunhatatlan darabok.

Ennyit röviden a nagy 3D-mániámról.