Kérdések és válaszok: Minden, amit a Megapoliszi álmokról és a Beronisverzumról  tudni kell

05/29/2019

A Beronis facebook oldalán (illetve itt a honlapon is) számtalan kérdés szokott érkezni hozzám a frissen megjelenő Megapoliszi álmok kapcsán, de összességében a várható részek és a trilógia világát illetően is sok érdeklődő üzenetet kapok, melyeknek természetesen nagyon örülök. Remélem ez továbbra is így fog maradni, és a regények lapjai által egyre több képzeletbeli csillagközi vándor fedezi majd fel magának a Beronisverzum világát, hogy egy darabig elidőzhessen a távoli Szerán bolygó megannyi titkot rejtő felszínén.

Nemrég készült egy interjú velem a Könyv Guru kiadó által (LINK: https://konyv.guru/az-iras-megszabadit-a-belso-demonoktol/), ahol sikerült megválaszolnom néhány felmerülő kérdést, de úgy érzem, maradt még néhány gondolat bennem, amit szívesen megosztanék veletek.

Éppen ezért összegyűjtöttem azokat a témákat, amelyek még kibeszéletlenül maradtak, és ezeket a kérdéseitekkel összevonva egy részletes összegzést készítettem. A kérdezz-felelek meghagytam, hogy a szöveg így még átláthatóbb legyen.

Remélem tetszeni fog nektek, és sikerül kielégítő válaszokat adnom mindenkinek!

Miről szól a könyv, és mitől számít különlegesnek?

A történet egy rendkívül komplex világban játszódik, melynek megvan a mából kiinduló, saját története. A tudományos-fantasztikus műfaj egyik nagyon nagy előnye, hogy képes bizonyos dolgokat felnagyítani, és görbe tükröt tartani a jelen korunkban zajló események elé. A könyvben számtalan ilyenre van példa, kezdve a modernitás, a technológiai fejlődés társdalomra gyakorolt káros hatásaitól az átvett, hibás családmodelleken át a modern világunkra jellemző fiú-lány párkapcsolati problémákig. Számtalan velem valóban megtörtént esetet dolgoztam fel és tettem át ebbe a fiktív világba, amitől nagyon valóságosnak hat a történet, de természetesen vannak bizonyos pontok, ahol a tudományos-fantasztikum és a fantasy elemek dominálnak, mivel egy regény elsődleges célja mégiscsak a szórakoztatás, de véleményem szerint fontos, hogy ezen túl is átadjunk valamit.

Hogy mitől releváns ez a történet a mai kor embere számára? Hogy rólunk szól. Mindannyiunkról. Minden esemény, melyek a könyvben bemutatásra kerülnek, valóban megtörtént, ha nem is mind velem, de másokkal, így egyfajta összegzést biztosít az olvasóknak, mely tovább folytatódik majd a többi kötetekben is. Mindezt a tudományos-fantasztikum köntösébe öltöztöettem, hogy még inkább felnagyítsam és láthatóvá tegyem ezeket a mindannapok során elsilányuló, elszürkülő személyes, privát eseményeket. A Beronis-trilógiában így tehát mindenki magára ismerhet... és  akkor ott vannak még emellett a sci-fi mellett a fantasy elemek is, hogy mindenki ki legyen szolgálva, és senkinek se legyen hiányérzete, főként azoknak akik a fantaszy nagy rajongói. Azonban akkor is vannak szabályok, és ezek a szálak nem ész nélkül indulnak el, hanem mind a cselekményből következnek, aszerint fejlődnek, és ez így megy oda és vissza... ez a későbbi kötetekben még inkább érthetővé válik majd.

Hogy sikerült e ezt a sok műfajt mind összahangolni... azt majd döntsék el az olvasók...

Rengeteg munkám van ennek a trilógiának a kigondolásában, elkészítésében, és nem rettegek a konstruktív kritikáktól, így mindenki véleményét nagy szerettel várok, az oldal Kapcsolat menüpontja alatt bárki megtalál, és minden észrevételre válaszolni is fogok.

A Megapoliszi álmok főhőse Ginen Beronis, egy egyszerű, hétköznapi fiú, aki saját gondjaival, bánataival, álmaival, vágyaival tökéletesen alkalmas bárki számára az azonosulásra. A fiú a távoli Szerán bolygó egyetlen, de óriási méretű városkolóniájának, Megapolisz egyik peremkörzetének aprócska, poros falujában tengeti mindennapjait. A történet tele van élettel: nem csak a fiú magánéleti, családi gondjaiba nyerünk bepillantást, hanem Ginenen keresztül megismerkedhetünk Megapolisz társadalmával, illetve a hatalmas városállammá duzzadt városkolónia számtalan egyre fokozódó, belső problémájára is fény vetül.

Mik ezek a problémák?

Megapolisz vezetőire három igen komoly feladat megoldása hárul. Ezek közül az egyik a vész-kórság, ez a semmiből előbukkanó, szörnyű betegség, mely egyre-másra szedi áldozatait Megapoliszban, főleg a centrumkörzetekben élők között. Az orvosok tehetetlenek, sokan, akik egy magasabb, spirituális erő létezésében hisznek, ezt egyenesen Isten csapásának tartják, hogy ezzel tanítsa móresre a saját útjáról letért, az Univerzumban pusztító vírusként terjedő emberi fajt. Ez ugyanakkor egy vészjósló előjel is, a régi görög drámákhoz hasonlóan mindig a betegségek megjelenése jelezte azt, ha egy társadalom már annyira lesüllyedt erkölcsileg és minden tekintetben, hogy megérett a pusztulásra.

A másik nagyon fontos negatív társadalmi jelenség (legalábbis Megapoliszt létrehozó Acremcorp szemszögéből nézve) az úgynevezett kivonulók megjelenése. Ez egyfajta modern népvándorlás, melynek során a Szerán bolygóra érkező telepesek ahelyett, hogy besorolódnak a már kialakított megapoliszi rendszerbe, inkább otthagyva mindent a peremkörzetekre vonulnak, hogy itt a természettel összhangban, kisközösségekben egy külső erő irányítása helyett a saját maguk urai lehessenek. Ez a vész-kórsághoz hasonlóan egy szintén nem várt jelenség, melyből a múltból már számtalan nagy összecsapás származott, még a Nagy Szeranista Mozgalmak idején, mikor még csak AcremCity városkolónia létezett, és nem volt olyan csillagokból jövő tömeges bevándorlás, melynek során végül ez a városkolónia Megapolisszá duzzadt, külön részekre, körzetekre tagolódva, mint amilyen a belső centrumkörzetek, a kissé kijjebb elhelyezkedő külső körzetek, és a leges legszélső falusias peremkörzetek.

Tehát magának Megapolisznak is megvan a saját történelme.

Pontosan, és erről a történelemről természetesen a könyvben is szót ejtek, persze csak nagy vonalakban, mert a központban a karakterek és főképpen Ginen Beronis áll, ez a könyv az ő története, de fontosnak tartottam, hogy az őt körülvevő környezet is kellőképpen valós és hiteles legyen, hiszen az olvasók figyelmét csak úgy tudjuk megragadni, ha lefektetünk bizonyos szabályokat. Kérdezett arról, mitől különleges a Beronis: Megapoliszi álmok, és itt például látok egy különlegességet, melyet nem igazán láttam más történetekben, de ettől persze még lehetséges, hogy ez az elem máshol is szerepel.

Megapoliszban a centrumkörzetekben van a városállam központja, főként AcremCity-ben, és ezekben a körzetekben (ellentétben a külső körzetekkel és még inkább a peremkörzetekkel) gigászi méretű, monumentális épületek épültek, melyeknek az árnyékban az esendő ember még inkább aprónak érezheti magát. Ez rendkívül hangsúlyos mondanivalója a könyvnek: ezek a centrumkörzetek nem egyszerű látványelemként ilyen monumentálisak, mint ahogy azt egy tudományos-fantasztikus történettől elvárjuk, hanem mert a hatalom ezzel próbálja jelezni a saját felsőbbrendűségét, és ezzel akarja közölni azt az épületek árnyékában szaladgáló emberekkel: "esélyetek sincsen ellenünk. Még csak ne is gondoljatok a lázadásra, az ellenállásra, a másképp gondolkodásra." A monumentális jelleg tehát nem más, mint egy elnyomó rendszer ideológiájának vizuális manifesztációja. Nem pusztán üres látványelem tehát, a műfajból adódó kötelező "díszletelem", hanem mélyebb mondanivalója is van. Persze az ott élő emberek többsége ezt nem elnyomásként élik meg, hanem maguk is csodálattal tekintenek erre a rendkívüli "kreációra", melyet ember és gép közösen felépített egy idegen bolygón.

Mik a további belső, társadalmi problémák Megapoliszban?

A harmadik és a vész-kórság mellett talán a legpusztítóbb jelenség a szeranista terrorcsoportok megjelenése. A szeranizmus szintén a korporációs oldal által kitalált fogalom, mely a Szerán bolygó nevéből találtak ki, és azokat a telepeseket, polgárokat, "akremitákat" foglalja egybe, akik a planétát egyfajta isteni lényként tisztelik. A szeranizmus szintén egy semmiből felbukkanó, új jelenség, akárcsak a vész-kór és a kivonulók tömege. A kivonulók azért számítanak veszélyforrásnak Megapolisz üzemeltetői számára, mert nem tudhatják, ez az ideológia mennyire lehet ragályos a többi fogyasztó körében, és mint hatalmas multinacionális cég, aki a fogyasztásból él, nem engedheti meg magának, hogy a fogyasztói kivonulgassanak, hogy aztán a peremen, ahol mindent ingyen ad a természet, egy másik rendszer szerint éljenek. Ez is egyfajta szeranizmus, mely Acremcorp, Megapolisz működtetője szemszögéből minden olyan ember, aki a Szeránt választja a kolonizációs társaság helyett.

A szeranista terrorcsoportok is ennek az ideológiai álláspontnak adnak hangot amikor robbantgatásokkal, tömegbe lövésekkel és egyéb sajnos manapság is ismerős cselekedetekkel adnak hangot magukról. A leghíresebb csoport ezek közül a Szerán Fiai, akiknek a későbbi részekben még nagy jelentősége lesz. Ez a három főbb problémakör van, melyek Megapolisz városkolónia betonbiztos rendszerében a repedezés vonalait jelképezik.

Ezeknek a folyamatoknak milyen szerepe lesz még a későbbiekben?

Ezek azok a főbb feszültségi gócpontok, melyek mentén megkezdődik majd a megtisztulás elindul, azaz a Megtisztító Háború, szeranista fogalommal élve. Az egész, három kötetet magába foglaló történet célja és értelme a megtisztulás, az emberiség felszabadítása és felszabadulása felé tartó utat ismerhetjük meg... de ehhez meg kell járni a pokol legmélyebb bugyrait is.

Mennyire van tisztában Ginen Beronis e feszültségi gócpontok fontosságával? Mennyire látja át ezeket a folyamatokat, melyek körülötte zajlanak?

Ginen Beronis egy érdekes karakter. Nem tagadom, hogy számtalan velem, vagy a környezetemmel valóban megtörtént, személyes élményeimet is beleírtam, de ez a történet pont ettől erős, ez ad súlyt a cselekménynek, különben az olvasókat abszolút nem érdekelnék a karakterek, és csak üres szórakozás lenne az egész. Persze nem mintha ezzel bármi baj lenne, de mint mondtam, én szeretnék ennél jóval többet adni az embereknek. Ugyanakkor Ginen Beronis történetével szeretném érzekeltetni, hogy bizonyos dolgok sosem fognak megváltozni, mindaddig, amíg az ember ember marad. Ugyanúgy lesznek ármánykodások, családi veszekedések, féltékenység, minden, ami az emberi élettel együtt jár. Hiába teszünk meg embertelen távolságokat a csillagtengereken keresztül, hiába telepedünk meg egy idegen bolygón, ezeket a tulajdonságainkat, minden nyavalyánkkal együtt ugyanúgy visszük magunkkal - magunkban - mint egy hátizsákot.

Ginen Beronis csak homályosan érzékeli a tágabb környezetben zajló eseményeket, társadalmi folyamatokat, hiszen túlságosan lefoglalják őt saját, közvetlen környezetének problémái, illetve az a fantáziavilág, melybe e problémák elől menekül. A szülei elváltak, igencsak viharos körülmények között, és az eddig szentnek hitt otthon képe is elkezd szétfesleni: egyre inkább idegennek érzi magát egy idegen házban, idegen emberek között. Valahogy mégis meg kell birkóznia az akadályokkal, hiszen a nagybetűs élet küszöbén állva ki kell lépnie lassan a nagybetűs életbe... mely életet számára csak a centrumkörzetek és ezen belül is AcremCity jelképezi. A hatalmas város óriási ingerbombát jelent egy olyan ember számára, aki a peremi falvak csöndes, eseménytelen mindennapjaihoz van szokva, és Ginen Beronis is ilyen. De egyre jobban ki akar szakadni a múltból, és be akar lépni a jövőbe, AcremCity-hez akar tartozni. A regény során azonban kiderül, hogy ez egyáltalán nem olyan egyszerű... eleve hátrányként indul, hiszen a centrumkörzetiek igencsak lenézik a peremieket.

De bármilyen kudarc is éri, a fantázia végtelen világának kapui örökké nyitva állnak előtte, ahová mindig el tud menekülni a kegyetlen élet elől. E világok mindegyike valamilyen ponton Ginen Beronis életére vagy élethelyzetére reflektálnak. Ilyen például a Glarkenlegenda képregénysorozat világa, melyben a sorozat (egyik)főhőse, Mortimasz jelenti az azonosulási pontot a számára (és ezáltal számunkra is). A képregénysorozat egy fiatal fiúról szól, aki sosem akar felnőni, de végül egy személyes tragédia folytán mégis elindul a felnőtté válás rögös ösvényén... ahogy Ginen Beronis is végül így jár.

A második fantáziavilág, melyben kedve szerint elveszhet egy önálló életre kelt játékmackó, Blú maci világa. Blú egy híres és nagy sikerű könyv, a Blú maci kalandjai főhőse, aki gazdája, egy fiatal, de beteg fiúcska halála után önálló életre kel, és a közös játékok színhelyéül szolgáló gyerekszobából végül elindul a környező erdők és vadonok felé, ahol aztán új barátokra talál, és élettelen plüssmackóból egyre inkább valódi élőlénnyé változik... mely aztán újabb bonyodalmakat eredményez.

A harmadik fantáziavilág még ezeknél is jóval személyesebb, hiszen Ginen Beronis saját maga által kitalált történetéről szól: az írói ambíciókat dédelgető fiú kitalál magának egy fiktív karaktert, a hajléktalan, a saját nevére már réges-rég nem emlékező Vakembert, aki a centrumkörzeti utcákon bolyongva véletlenszerűen emberi áldozatokat szed. Ginen egy nagyobb regény szereplőjévé kívánja tenni, melynek címe: Vak halál. Ebből egyenlőre semmi sem történt, és a karakter csakis az ő saját fantáziájában létezik, de néha (ahogy a könyvből megtudjuk) nagyon is valóságossá válik. Vakember karaktere valahol Ginen jövőtől való félelméből is táplálkozik. Vajon ő is erre a sorsra fog jutni? Vajon belőle is egy saját nevére nem emlékező hajléktalan lesz, vagy képes lesz valahogy gyökeret fognia az életben? Az eddigi élete teljesen gallyra ment, nem találja a helyét, így ezek a kérdések teljesen jogosan merülnek fel benne.

Ezek szerint akkor a könyvben a tudományos-fantasztikum mellett a fantasy elemekből sem lesz hiány.

A valóságon alapuló tudományos-fantasztikus elemek, illetve a személyes történetek adják meg a cselekmény súlyát, melyre aztán egy-egy fantasy-történet reflektál, attól függően, Ginen Beronis éppen hol tart az életében. Mikor eluralkodik a fiún a magány, vagy csak menekülni szeretne a kegyetlen valóságból, képzelete színpadán mindig megjelenik Mortimasz, Blú vagy Vakember, főként azért, hogy valamelyest enyhítsék a feszültséget.

Ezek a fantasy-szálak is tartanak valamerre, vagy csak szimplán feszültségoldás a céljuk?

Mindkettő igaz. Feszültségoldás a céljuk, de tartanak is valamerre, sőt, a későbbi kötetekből majd ki fog derülni, ezek a szálak talán mégsem annyira csak a képzelet szüleményei, mint ahogyan azt addig hittük...de erről most még többet nem mondhatok.

Tehát várhatók a későbbiekben is érdekes fordulatok.

Természetesen. Ahol a képzelet és a valóság szinte már összeolvadnak, mikor már nem is látjuk a különbséget a fantázia és a realitás között, ott természetes helye van a fordulatoknak. És ha ez még nem lenne elég, ott van Megapolisz, a háttérvilág izgalmas kérdései, az a rengeteg társadalmi probléma, melyekről már beszéltünk. Lesz tehát mi miatt (és kik miatt) izgulni.

Emellett szeretném felhívni a figyelmet a könyv hivatalos weboldalára, melyet saját magam készítettem, és elérhető a www.beronis.hu címen. Itt a könyvből származó idézetek, illetve többségükben saját készítésű fényképek várják a látogatókat, melyekkel egy fiktív, de egy nagyon is élő és működő, hiteles világ érzetét szerettem volna még jobban létrehozni, mintha a Szerán bolygó és Megapolisz városállam valahol tényleg létezne, és bármikor elutazhatnánk oda. A "MySphere" menüpont alatt (mely fogalmat szintén a könyvből vettem, a jövőbeli legelterjedtebb közösségi portált hívják így a regényben) saját blogom található meg, itt szeretném közzétenni a "Beronisverzum"-ban történő legfrissebb híreket, eseményeket, illetve a saját gondolataimat, a regénnyel kapcsolatos jegyzeteimet.

A "Beronisverzum" menüpontot a közösségi szellem kiépítésének reménye céljából hoztam létre, ugyanis semmiképp se szeretném ezt a világot csak magamnak kisajátítani. Az oldalon feltüntetett emailcímre, az info@beronis.hu-ra bárki elküldheti nekem saját novelláit, egyetlen kikötés, hogy a "Beronisverzum" világában kell játszódnia, hogy így együtt szélesíthessük ki e képzeletbeli világ határait. A beküldők amellett, hogy művük felkerülhet az oldalra, ajándék Beronis-pólókat is nyerhetnek, melyeket az "Ajándékbolt" menüpont alatti választékból választhatnak ki. Remélem, hogy egyre többeknek megtetszik majd ez a világ, és egyre többen csatlakoznak majd.

________________________________

Beronis: Megapoliszi álmok előzetes szpot