Nagyváros-tanulmányok összegző lap

10/02/2020

A város az egyik legfigyelemreméltóbb, legtartósabb emberi alkotás és intézmény... Tanulmányozása egyszerre kötelesség és megtiszteltetés.

Spiro Kostoff
(amerikai építészettörténész)

E bejegyzésben szeretném összegyűjteni az oldalon eddig megjelent (és folyamatosan bővülő), összes nagyvárosokról szóló esszéket, tanulmányokat, hogy ezzel segítsem a könnyebb kiigazodást, illetve hogy minden egy helyen, könnyen megtalálható legyen.

Ezek a tanulmányok remek hátteret biztosítanak a BERONIS-trilógia történelmi hátterének megértéséhez, hogy átlássuk azt a folyamatot, mely véleményem szerint a jövő emberiségére várni fog. Számomra rendkívül inspiráló hatásúak voltak e nagy gondolkodók művei, és rengeteg ötletet adtak az írás során.

Ez a lista és címjegyzék folyamatosan bővülni fog majd a későbbiekben felkerülő munkák elérhetőségeivel, ezáltal minden mű egyszerűen hozzáférhetővé válik.

A tanulmányok segítenek megérteni a folyamatokat, melyek a városok, nagyvárosok, megapoliszok kialakulásához vezettek, segít rálátni a falu-nagyváros konfliktusára, illetve a segítségükkel a jövő forgatókönyveibe is belepillanthatunk.

Jó barangolást kívánok minden útitársnak a nagyvárosok útvesztőiben, illetve a  jövő pusztaságában!

Épületek kísérik az emberiséget őstörténetétől fogva. Számos művészi forma keletkezett és tűnt le. A tragédia a görögökkel keletkezik, hogy velük együtt hunyjon ki, és évszázdok múltán csak az ő "szabályaik" szerint éledjen fel. Az eposz, amelynek eredete a népek ifjúságában gyökerezik, Európában a reneszánsz végén hunyt ki. A táblaképfestészet a középkor találmánya, és semmi sem biztosítja megszakítás nélküli fennmaradását. Az ember hajlék iránti igénye azonban örök. Az építőművészet sohasem hevert parlagon. Története hosszabb, mint bármely más művészeté, és az a hatása, hogy felhívja magára a figyelmet, nagy jelentőségű minden olyan kísérlet számára, amely számot akar adni a tömegkenek a műalkotáshoz való viszonyáról. Az épületeket kétféleképpen fogadják be: használják és észlelik őket.

Walter Benjamin: A műalkotás a technikai sokszorosíthatóság korában

NAGYVÁROS TANULMÁNYOK:

A tanulmányok között szerepelnek saját írások is. A felsorolt tanulmányok kiegészítésként szolgálnak a Jegyzetek-szekcióban megtalálható jegyzeteimhez is, melyek a Trilógia menüpont alatt találhatók meg!


Egy kis extra...

Walt Disney-klasszikus:
A kicsike ház (1952)

MAGYAR FELIRATTAL! 

A rövid filmecske gyermeki bájjal meséli el egy magányos kis vidéki házikó mindennapjait, miközben maró kritikával illeti a nagyvárosi, túltechnicizált világ határokat nem ismerő fejlődését... mely egy napon a BERONIS-trilógiából megismert MEGAPOLISZhoz vezethet. 


Rendszer tanulmányok: