"Paranormális vlog" videóanyag

11/06/2019


"Korán lefeküdni, korán felkelni, dolgozni mint az állat és PROMOTÁLNI!"

Ted Turner

"Úgy érzem, hogy hiába van a legjobb termék a birtokodban, ha nem tudod, hogy add el, ha nincs valakid, aki majd el tudja adni neked a közönségnek, akkor csak időpazarlás az egész dolog."

Arnold Schwarzenegger
"...a tűzfolyó és a Styx ágai összekeverednek, és a sötétben látomásszerű lények nyüzsögnek (...) Bírák és hóhérok jelennek meg, a tátongó mélység és legalsó bugyrai pedig csordultig telnek gonosz lények sokaságával."

Plutarkhosz

Ha esetleg a YouTube-ról érkeztél, és ide kattintottál...

...minden bizonnyal érdekelnek a hasonló jellegű, paranormális, természetfeletti, misztikus jellegű témák.

Hidd el, jó helyen jársz!

Az oldalon található számtalan tartalom reményeim szerint meggyőz majd arról, hogy egyáltalán nem volt véletlen, hogy ide tévedtél!

Az alábbi, YouTube-on megtalálható "Paranormális vlog" (vagy RémálomVLOG) bemutatófilm jellegű videó promóciós (és illusztrációs, illetve egy hosszabb könyv-előzetesnek-kedvcsinálónak is felfogható) célokkal készült, és a BERONIS - Megapoliszi álmok "Mara Harris" fejezetét dolgozza fel, magyar környezetben. A történet természetesen végighúzódik mindhárom BERONIS-köteten, és rendkívül fontos szerepe lesz a későbbi eseményeknek is.

A rövidfilmnek egy hónap alatt (október 1-jén került fel) körülbelül 3 ezres megtekintés sikerült elérnie (ez minden bizonnyal a szándékosan figyelemfelkeltő címnek is köszönhető), és nagyon sok embernek tetszett a kreatív alaptörténet. Sajnos sokan nem értették meg a célomat, és emiatt kaptam is megjegyzéseket, kommenteket, de ez sajnos együtt jár a YouTube-léttel. Mivel az elsőkönyves íróknak nem adatik meg az a reklám és az a háttér, amit a befutott írok és a különböző hírességek élveznek, nekünk az ilyenfajta kreatív megoldások maradnak, hogy promotáljuk magunkat (de nem tenném, ha nem bíznék a jól kitalált és átgondolt alapsztori potenciáljában). Fájdalmas volt rádöbbennem, hogy lehet akármilyen jó egy regény vagy egy film, vagy bármilyen művészeti alkotás, ha senki sem hall felőle, akkor az olyan, mintha nem is létezne. Aki ezt megérti, megérti, aki nem, az nem. Többségében csak azokról a művekről hallunk, amit beharangoz a tévé, az internet, vagy az újság, ezek mellett érvényesülni pedig nagyon nehéz, szinte lehetetlen.

A BERONIS-trilógia megírásába szívemet-lelkemet, minden tudásomat, és rengeteg időmet (és persze pénzemet) beletettem, így természetes, ha azt szeretném, hogy minél több emberhez elérjen. De mivel imádok írni és történeteket mesélni (gyermekkorom óta), egyébként sem tudnám "nem csinálni". Ha nem hinnék benne, ezt a videót sem készítettem volna el.

Mindezeken túl ez a videó remek bemutatóanyag és illusztráció a cselekmény szempontjából rendkívül fontos Mara Harris-esethez is, mellyel a könyv és a történet kezdetét veszi. 

Aki még nem látta volna a videót, itt megtekintheti:

Mindannyiunk élete egy-egypatak, mely ugyanabba a folyóba ömlik, ami végül a vízesés ködén túl a mennybe ér. (...) Drága barátom, hunyd le a szemed és engedd, hogy a víz hazavigyen!

A bakancslista c. film (2007) 

A Mara Harris-rejtély alaptörténete röviden...

A peremkörzeti, elátkozott helyszín története érdekes módon nem a peremkörzeti faluban, hanem AcremCity centrumkörzetben veszi kezdetét, amikor a vész-kórt elkapó Brink Jones lemészárolja a szüleit (vérükkel a "SZABADSÁG"-szót írja a falra), majd a helyszínt elhagyva bolyongani kezd a városban. A nyomára bukkanó garivenek elől a centrumkörzeti Szabadság-hídról a hatalmas Iolwyn-folyóba veti magát, a holttestére pedig sosem bukkanak rá a hatóságok. A folyóba torkolló patakon keresztül "Brink Jones" eljut egy apró peremkörzeti faluba, Vronsy-ba, ahol az éppen a zuhogónál játszó, szintén különleges képességekkel rendelkező Mara Harris megérzi a jelenlétét. A kislány többször is visszajárár a helyszínre, mígnem egy nap a patak felszínén lebegő, brutálisan megcsonkított holttestére bukkannak. 

Az esemény mintha nyomott hagyott volna maga után, ugyanis ezek után több, különös esemény veszi kezdetét...

A Mara Harris-rejtély rendkívül lényeges szál, és végigkíséri a BERONIS-trilógia mindhárom kötetét.

V

Vész-kór (eredeti nyelvű elnevezése: Threat) Főként Megapolisz centrumkörzeteiben elterjedő ismeretlen, spirituális utakon terjedő betegség, melynek megelőzését és gyógymódját még mindig nem sikerült megtalálni. Egy időben "Zombi-kórnak" és "Veszettségnek" is nevezték, az ezt elkapó egyéneken az őrület és szinte állati szintű agresszió jelei mutatkoznak, bárkit megtámadnak. Többnyire az ismeretlen, láthatatlan csatornákon rájuk nehezedő természetfeletti erők okozzák a "megszálltak" végzetét is, miután egyszerűen képtelenek ezeket a földöntúli, "isteni eredetű" erőket kontrollálni...

BERONISPEDIA Adatgyűjtemény
(részlet)

...a sikolyok és kiáltások özöne továbbra is megállíthatatlanul zakatoltak az elméjében. Képözönök folyama robbant be a tudatába, most már rendezetlenül, különböző emberek különböző történetei, akik valahogy mind köthetők voltak ehhez a helyszínhez.  

A "Mara Harris-rejtély" története egy régebbi rövidfilm-ötletem volt (köszönhetően az olyan filmek iránti rajongásomnak, mint a Gonosz halott-trilógia, vagy a Ragyogás), jóval a BERONIS-trilógia előtt. A rövidfilmet el is készítettem, de sajnos az a verzió elveszett, így mindent újra kellett forgatnom. Annak idején egy egész estés film idejét kitevő, körülbelül 90-100, oldalas forgatókönyvet is írtam a történetből, mely persze sosem készült el (idealista, nagyravágyó projekt volt, meg kell hagyni, gondoltam én fogom majd elkészíteni az első igazi magyar horrorfilmet), viszont rengeteg motívum átkerült a BERONIS-trilógia köteteibe is, felhasználva néhány korábbi ötletet

- Mi az? - kérdezte fentről a fiú. 

- Azt hiszem... - suttogta Mara, kereste a szavakat, hogy megfogalmazzon valamit, amit még ő sem értett. A vizet vizsgálgatta, de nem látott semmit, csak a napfény játszott a csillogó felszínen.

- Azt hiszem, megérintettem valamit - bökte ki végül bizonytalanul.

A tömegtermelés korában, mikor naponta újabb és újabb könyvek, filmek, művészeti termékek  jönnek ki (egy elsőkönyves író ma már szinte halálra van ítélve ebben az országban, főleg ha nem állnak mecénások az ember mögött), szükség van az egyedi, kreatív megoldásokra, ami felkeltheti az emberek figyelmét - ez a bemutatófilm is ez okból készült el. 

A "vízi hulla" szerepét természetese én vállaltam magamra, és a videó elkészítéséért nagy köszönettel tartozom Szabó Attila barátomnak! 

A videót a Pest megyei Sződön forgattuk, ahol a Bolyongás című rövidfilmem legtöbb jelenete is ott játszódott.

Egy rövid részlet a BERONIS - Megapoliszi álmok című  kötetből:

Érzem, hogy még mindig mosolygok. Most már nem tök mindegy? Része lettem egy nagyobb világnak, ahol ezek a kis esendő lények csak apró hangyáknak számítanak, semmi többnek. 

Senkik vagytok. Üres lények, töltelékek. 

- A szemei! Anya, világítanak a szemei! - mondja egy kisfiú, de az anyja azon nyomban, erősen megragadva gyermeke karját elhúzza onnan, és félhangosan fohászkodni kezd. 

Hallom a gondolatait. 

Abban reménykedik, hogy nem fogom egyiküket sem bántani.


F E L T Á M A D U N K !
Bolyongás HORRORszpot:

Az alábbi előzetes a MEGA-jánló nagy könyvelőzetest kiegészítendő, a Facebook-on való 15 ezres megtekintés elérésének okán készült el. A Bolyongás-előzetes tökéletesen kiegészíti a MEGA-jánlót, és amíg az a BERONIS-trilógia monumentális elemeit emeli ki, az új trailer inkább a sztori rejtélyes, misztikus, horrorba hajló aspektusaira világít rá. Az előzetesben (mintegy kiegészítésként) megtalálhatók egy korábbi rövidfilmem, a Bolyongás bevágott képsorai, mely rövidfilm története természetesen bekerült a regény cselekményébe is, illetve az átírt változata a BeronisVerzum novellái között is megtalálható (lásd lejjebb, Mara címmel).

Remélem elnyeri a tetszéseteket az új előzetes is! 


A Mara Harris-rejtély a 
BeronisVerzumban:


E rövid történetek, novellák időrendben nagyrészt a BERONIS - Megapoliszi álmok című kötet cselekménye előtt játszódnak, és amolyan előzmény-történetekként szolgálnak. A könyv e novellák nélkül is élvezhető és megérthető, és inkább kedvcsinálónak, a BERONIS világának, háttértörténetének kedvelőinek készültek, további érdekességként.

Megátkozva

"Ő nem ide való, ő élni szeretne. Itt pedig rajta kívül minden más halott volt..."

Írta: Volentics András

Sodródó l e l k e k
(Drifting Souls)

"Hányszor volt ő már túl ezen... és ki tudja, hányszor lesz még..."

Írta: Volentics András

A sodrás csapdájában

"A patak vizének hűs érintése minden irányból körülölelte a testét. Minden elsötétült körülötte, amikor a könyörtelen kezek lehúzták a mélybe... "

Írta: Volentics András

M a r a

"Talán mégis van valami azoknak az erdőknek a mélyén..."

Írta: Volentics AndrásSzabadság

Szabadság

"SZABADSÁG... egy véres felirat volt a falon..."

Írta: Kemenes Péter

BOLYONGÁS


További érdekességek a rövidfilmről az alábbi link alatt: 

...hirtelen az a gondolat nyilat belé, hogy talán jobb lett volna meghalni a transzportban, ahogy a különböző tárgyak és hordalékok elzúgtak mellette, néhány csak egy hajszálnyival kerülte el őt. Egy fekete fémhordó töltötte be hirtelen a látóterét, és egyenesen nekicsapódott.

Azt hitte, elveszíti az eszméletét, de nem mert elájulni. A következő csapás a mellét érte, majd valami a fejének vágódott. Valami felsértette a combját, valami éles tárgy pedig az oldalának vágódott...

BERONIS - Garivenháború

HATÁSOK ÉS FEJHAJTÁSOK...

A képen: én vagyok egy jelenet közben, sajnos ez az egyetlen megmaradt képkocka a Rémálomvlog elveszett, eredeti verziójából. A képen látszik a sötétkék színű galléros póló, pont ugyanaz a viselet, amelye Ginen Beronist is jellemzi a Megapoliszi állom ugyanezen jelenetében, a könyv elején (a kék szín egyébként a Gonosz halott előtti tiszteletadás, melyben a főhős Ash Williams (Bruce Campbell) szintén kék felsőben van). 

Számtalan olyan filmalkotás volt, mely nagy hatást gyakorolt rám, köztük A kör, a Gonosz halott-trilógia, vagy a Blair Witch Project, és reményeim szerint ezt a hatást sikerül majd megőriznem és tovább vinnem a BERONIS-trilógia köteteiben is.

Rajongók figyelmébe ajánlom:

Részletes cikkek a MySphere-en!

HATÁSOK ÉS FEJHAJTÁSOK

Mely művek hatottak a leginkább a BERONIS-trilógia világára?


Hogyan inspirált a Gonosz halott-széria?

Sam Raimi klasszikussá vált horror-trilógiája és a BERONIS-ra gyakorolt hatása. Groovy!


A Gonosz halott-filmek (számomra) legnagyobb üzenete, hogy semmilyen körülmények között ne hagyjuk elveszni a józan eszünket, akármennyire is ez a céljuk "másoknak"... ugyanez a mondanivaló átültethető az Életre is, hiszen az Élet is hoz elég szívatást nap mint nap, percről-percre, nem kellenek ehhez se démonok és zombik, se megszállt faház és Holtak könyve. A Gonosz halott-filmek szándékosan túlozzák el ezt a mondanivalót, hogy ez mindenki számára megfoghatóvá, érthetővé és szembetűnővé váljon.

Hogyan inspirált a Gonosz halott-széria?
(Részlet)

Ahol a rémálom kezdetét veszi...
A
 
Brink Jones-ügy a képre kattintva érhető el:

__________________________________
További érdekességek:
A Mara Harris-rejtély
(https://www.beronis.hu/a-mara-harris-rejtely/)

Ginen Beronis és a Mara Harris-rejtély

(https://www.beronis.hu/ginen-beronis/)
Hogyan inspirált az Evil Dead: Gonosz halott-széria?
(https://www.beronis.hu/l/the-evil-dead-gonosz-halott/)
Ha valaki további inspirációra vágyik: Képköltészet
(https://www.beronis.hu/l/kepkolteszet/) 
Beronispedia Adatgyűjtemény
(https://www.beronis.hu/beronispedia/)