Rocky vs Drago: Rendezői változat!

11/12/2021

FELKÉSZÜLTÉL AZ ÚJABB MENETRE? 

Nem az számít, hogy mekkorát ütsz, hanem az, hogy mennyi ütést állsz ki, amikor talpon kell maradni, hogy mennyit bírsz, amikor folytatni kell.

Rocky Balboa

Bár művészileg magasan a legelső, Oscar-díjat nyert (és Stallone-t világsztárrá tevő) 1976-os ROCKY az etalon, a legszórakoztatóbb és az anyagilag legsikeresebb rész a negyedik epizód a szériában. Az olasz csődör és az orosz óriás csatája 1985-ben két világhatalom, az USA és a Szovjetunió összecsapása is volt egyben. Gyermekkorom egyik nagyon nagy filmje most, 36 évvel később újra a filmvászonra kerül: Stallone ugyanis a koronavírus alatt, míg karanténban volt, előszedett egy csomó fel nem használt képanyagot, felvételt, jelenetet, így a legújabb Rocky-film, mely a Rocky IV: Rocky vs. Drago: A rendezői változat címet fogja viselni, hosszabb játékidővel tér újra a ringbe. A megjelenési idő (mintha csak nekem szánta volna Stallone) november 11-e lesz, azaz pont a születésnapom.

Emlékszem, gyermekkoromban a ROCKY 4 volt az egyetlen rész a sorozatban (bár természetesen a többi is megvolt, és sokat beszéltünk róla, Stallone nagy családi kedvenc volt Arnold mellett), amelyet együtt néztünk meg a családdal, a szokásos hétvégi közös családi VHS-moziestünkön. Mint ahogy ezt leírtam már többször, sok motivációt nem kaptam a családomtól, és ők sem adtak, de ezt ehelyett megkaptuk a filmekből, melyeket közösen megnéztünk. Mai napig emlékszem arra a feszültségre, amit az utolsó nagy bunyókor éreztem, hogy már fel akartam menni és elmenni, mert láttam, hogy Rocky itt bizony veszíteni fog, de apám megállította a kazettát (gondolom ő már akkor látta a filmet), hogy maradjak és nézzem csak végig.

Elképesztő élmény volt, ebben a csatában tényleg nem csak két ember, hanem két világ csapott össze, talán ezért is lett a legsikeresebb rész, mert sokkal monumentálisabb lett, mint az összes többi (bár szerintem az első rész is az, a maga emberi módján... de itt sokkal nagyobb a SHOW, van itt Living in America, pergős, ütős slágerek, vegyük például a Hearts on fire című hatalmas szintipop nótát).

Istenem, de hiányoznak ezek a filmek, melyekbe még volt férfiasság, volt nevelő célzatú erő. Ha nem kaphattad meg a szüleidtől, megkaphattad ezektől a filmektől, ezektől a hősöktől az oktatást: Arnold, Stallone, Gibson, Gonosz halott-filmek... Indiana Jones... és még lehetne sorolni. Talán az én, 86-os generációm az egyik utolsó, amely még része lehetett ennek a csodának. Nagyon sajnálom a mai fiatalokat, mert ők még annyira sem kapnak semmit a szülőktől (mentálisan), mint én, de ők ma már a filmekhez sem tudnak fordulni, a régebbi alkotások pedig már túl lassú és eseménytelen nekik. Talán a BERONIS-trilógiával át tudok én is adni valamit a régi tanításokból, mai nyelvezetre lefordítva... legalábbis ez az egyik célom.

Egyik szemem sír, a másik nevet. Egyrészről nagy ROCKY-fanként alig várom már, hogy láthassam ezt a remekművet (mert igenis az), másrészt haragszom is Sly-ra, hogy egy ilyen kincs megjelenéséhez 36 év várakozás + egy világjárvány volt szükséges (Stallone ugyanis elmondása szerint a ROCKY IV újravágásával foglalta el magát a karantén idején). 

Nem siette el, az biztos.

Na mindegy, mivel a véremben is Rocky folyik, biztos, hogy ott fogok ülni az első sorban, amikor a két góliát újra nekilendül az évszázad mérkőzésén...

Az újravágott Rocky 4 trailere, elképesztően jó zenével:
(már azóta rengetegszer meghallgattam külön a zenét)