Terminator: A gépek diadala!

07/03/2021

Napra pontosan 30 éve (1991. július 3-án) volt a premierje annak a filmnek, amelynek témája és mondanivalója napjainkban még aktuálisabb, mint amikor megjelent. 

Ami egykor még sci-fi volt, mára valósággá vált.

A Terminator 2: Az Ítélet Napja talán az a film, amelyet a legtöbbször láttam életemben, és a mai napig inspirál. James Cameron mesterműve, a filmtörténet legjobb sci-fi akciófilmje előtt tisztelegve készítettem el ezt az összefoglaló előzetest, melynek a Terminator: A gépek diadala címet adtam, és amely amellett, hogy meghajol a nagy előd előtt, egy kicsit kedvcsináló is egyben, néhány rövid másodpercbe sűrítve a készülőfélben lévő második kötet, a BERONIS - Garivenháború hangulatát.

A Terminator: A gépek diadala című film (már ha létezne ilyen) már nem a mozikban zajlik, hanem körülöttünk, a mindennapjainkban.

Remélem sokaknak tetszeni fog ez a rövid videó, és abban is reménykedem, hogy legalább néhány másodpercre elgondolkodunk azon, hová is jutott ez az emberiség, és milyen jövő várhat még rá ilyen körülmények között... 

Már ha egyáltalán érdekel ez még valakit.

Ha nem, akkor egyszerűen csak jó szórakozást kívánok ehhez a kis szösszenethez!

Sarah Connor fényképe egy valódi filmes kellék másolata, mely a zseniális Terminator Vault-könyvhöz kapható egyik kiegészítő volt (a könyvről a Nincs végzet bejegyzésben láthatók képek, link lejjebb).

Sarah Connor fényképe, mely az első két Terminator-film egyik legfontosabb eleme, az igaz szerelmet szimbolizálja a Terminator-filmekben, egy olyan erőt, ami talán megmentheti még ezt a világot... ami miatt még talán van értelme harcolni. Ez a szerelem adott erőt Kyle Reese-nek, hogy az embertelen gépi túlerő ellen harcoljon, majd hogy vállaljon egy teljesen bizonytalan küldetést, hogy az időben visszamenve egy számára teljesen idegen világban megmentese az emberiség megmentőjének édesanyját (kicsit sem merész feladat).

Egy kiüresedett játszótéren ülve, néhány évtizeddel később már különös érzés erre a fényképre pillantani... egy olyan korban, mikor a szerelem már teljesen kiveszett a világból (az igazi szerelemről beszélem, nem arról az ál-szerelemről, ami a mai világunk jellemzője... e kifordult világé, amelyben már semmi sem az ami).

Hova jutottunk ezalatt a 30 év alatt? Hova tűnt a szerelem? Hova tűntek az emberi érzelmek?

Megöl mindnyájunkat!!!

Annyira természetessé vált számomra a telefon, hogy már észre se vettem természetellenességét: azt a feszültséget tompító vonását, amellyel a világ dolgait és a sajátunkét is bizonyos távolságban tarthatjuk magunktól. Száz méterről például egy gázolásos karambol vagy egy vadul csókolódzó pár látványa sem ugyanaz, mint félkarnyi közelségből. A telefon is közbeiktatott távolság, finom szigetelés. Absztrakttá halványít belőlünk sok mindent. Fásultabb kockázattal lehetünk gyávábbak, ha szembesülés nélkül, dróton át beszélhetünk.

Csoóri Sándor

A bejátszó végén a fénykép a könyvbe kerül... a könyv, mely egy más fajta szerelmet szimbolizál, amit én érzek e "küldetés" iránt, amit a BERONIS és az írás jelent a számomra... továbbá egy másik motívumra is utal, arra a szerelmi szálra, ami a BERONIS-trilógiában is megtalálható, és a Garivenháború című kötetben is fontos szerepe lesz!

Sok fajta szerelem létezhet, és muszáj hinnem benne, muszáj hinnünk benne, hogy a szerelem még nem veszett ki teljesen a világból... és hogy talán van még valami értelme mindennek.

A Terminator-filmeknek rengeteg jóslata bevált, de olyan rémképet nem mertek lefesteni, hogy a szerelem is kiveszik majd a világból.

De én még továbbra is hiszek benne, nézzenek bármennyire is hülyének.

Ahogy az előzetesben is szerepel: "A harcnak még nincs vége." 

Ha a könyveimen keresztül sikerül elérnem, hogy továbbadjak egy kis szerelmet, már megérte elkezdeni ezt az egészet... mert egy olyan küldetésbe vágtam a fejszét, mely egyre kilátástalanabbnak tűnik ebben az igénytelen, lehúzó, sötét magyar világban.

De akkor is hinni fogok benne, hogy van még esély... és hogy majd mások is felismerik a szerelem erejét. 

BERONIS vár rátok!

Asztalnál ülnek,
beszélgetnek, mindegyik
mással, mobilon.

Nagy Bandó András

____________________________________________
Terminator témájú cikkek a honlapon:
James Cameron: A science fiction története

"Út a Háború felé", a második BERONIS-kötet előtti felvezető bejegyzéssorozat első része!

https://www.beronis.hu/l/james-cameron-a-science-fiction-tortenete/


Nincs végzet 

James Cameron T2-esszéje + érdekességek!


https://www.beronis.hu/l/nincs-vegzet/


A gyermekkori kedvencek sötét végzete

Terminator:Sötét végzet kritika


https://www.beronis.hu/l/a-gyermekkori-kedvencek-sotet-vegzete/