Újra az Avatar a világ legsikeresebb filmje

04/26/2021

Az Avatar és James Cameron.

Utóbbi, mint ez több bejegyzésemből is kiderült, az egyik legkedvesebb rendezőm, már gyermekkorom óta, akinek a munkái nap mint nap inspirálnak, hogy én is hasonlóan nagy hatású műveket tegyek le az asztalra. James Cameron filmjeiről és annak hatásairól már többször is írtam (a linkeket, ha még valaki nem olvasta volna őket, lásd lejjebb).

Az előbbi pedig az a film, ami az újra nyíló kínai mozikban ismét vetítésre került, és ezáltal újra átvette a vezetést a legtöbb bevételt hozó filmek listáján, megelőzve a Bosszúállók legutolsó részét, amely eddig sem vezetett olyan számottevő előnnyel.

A sci-fi műfaj tehát továbbra is legyőzhetetlen a filmes világban, legalábbis a bevételeket tekintve, és (mint ebben a műfajban íróként tevékenykedő valaki) ezt mindenképp meg szerettem volna jegyezni.

A többi már nem annyira pozitív.

Cameron, miután a trónfosztás megtörtént, rá jellemző hideg önbizalommal nyilatkozta, hogy hadd örüljenek csak egy kicsit most a Bosszúálló-rajongók, hiszen csak nagy kicsi előnyük van az Avatar-ral szemben. Valószínűleg ő már akkor tudta, hogy újra megjelenik majd az Avatar, amelynek már ez ha jól számolom a második megjelenése: először egy hosszabb, rendezői változat került a mozikba még évekkel ezelőtt, az első megjelenés után, másodszor pedig most. Aztán ki tudja, még a folytatás előtt lehet még egyszer a mozikba kerül valamikor, egyáltalán nem kizárt.

És ki tudja, meg fog e jelenni újra? Az első Avatar-film még 2009-ben jelent meg, amely akárhogy is számolom, már 12 éve. Tehát Cameron ugyanazt csinálja, mint a Titanic után, amely az Avatarig szintén a világ legsikeresebb filmje volt, elmegy egy évtizednyi pihenőre, aztán újra megjelenik, hogy megdöntse a saját rekordját, amire csak ő képes.

Az Avatar folytatásainak megjelenési dátuma már ki tudja hányszor változott meg, most a legújabb időpont a jövő év karácsonya. A titkolózás óriási, se a történetszál nem tudott, se egy teaser, se egy trailer nem jelent még meg. Csak annyi a biztos, hogy Pandora bolygó vízi világában fog játszódni a történet, ami már eleve fura, hiszen maga az egész bolygó is egy víz alatti világot imitál, akkor most miért kell még itt is víz alatti felfedezést tennünk, de mindegy is. Ez év vége felé talán már kapunk is egy trailert, hiszen a hype-ot fel kell építeni jövő év végére.

Egy ciki eset már történt, méghozzá a Terminator: Sötét Végzet promotálása közben. Cameron az Avatar forgatásának színhelyéről jelentkezett be a San Diego-ban megtartott ComiCon-ra, ahol beszélt az új Terminator-filmről, de előtte nem hagyhatta ki, hogy megemlítse, itt van mögötte a díszlet. Tartott egy kis hatásszünetet, azt remélve, nagy ováció jön majd erre, de síri csend volt. Erre megkérdezte: "Hallotok, van ott valaki?", amire már jött az üdvrivalgás. A vicces esetet a kommentszekcióban is szépen kitárgyalták. 

Itt is van a videó:

Nem akarok gonoszkodni, de a nagy időhúzásban szép lassan a stáb is "kihalhat" Cameron körül, mindenki nagy sajnálatára a zseniális zeneszerző (nekem is nagyon nagy kedvencem Hans Zimmer mellett), aki az első rész filmzenéjét is komponálta (James Cameron jó barátja, akivel az Aliens-nél és a Titanic-nál is együtt dolgoztak), az Oscar-díjas James Horner elhunyt 2015-ben, aki kijelenthetjük, óriási vesztesége lesz a projektnek.

Nem csak hogy az Avatar tűnt el a semmibe, de a Cameron által ígért 3D-forradalom is szép lassan meghalt, egyre kevesebb 3D-s film jön ki a mozikban, és a 3D-s eszközök, tévék forgalmazása is teljesen meghalt, Magyarországon mindenképp. Ennek mondjuk én nagyon nem örülök, mert (mint korábban erről is írtam) a kezdeti fanyalgásom után igen nagy rajongója lettem a formátumnak, és nagy szerencse, hogy még utólag tudtam egy 3D-s tévét vásárolni, és gyakran is nézek rajta filmeket (sokszor például az Avatar-t is, vagy a Titanic-ot, vagy a T2-őt is, hogy a Cameron-filmeknél maradjunk).

Az sem kizárt, hogy ha nyílni fog egyre több mozi, az Avatar-t szinte minden országban vetíteni fogják, ugyanis fel kell tartani az izgalmat a folytatások előtt. Akármennyire is sikeres volt Cameron filmje, szerintem kijelenthetjük, hogy már senki sem emlékszik rá, nem lett belőle kultfilm, egy sablonos, közepes sztori, amelyre maximum csak a látványa miatt emlékszünk. Akármennyire is vagyok Cameron rajongó, azt is vállalom, hogy nekem csak a Titanic-ig bezárólag tevékenykedő Cameron az az alkotó, akiért a mai napig rajongok. Aki utána lett, ez a sima beszédű, felfuvalkodott pojáca, ez már nem ugyanaz az ember.

A rendező a Titanic promotálása idején a Howard Stern Show-ban is elmondta, hogy teljesen kiégett e hatalmas költségvetésű, két filmstudió bukását ígérő film forgatása után, amely végül mégiscsak a legtöbb bevételt hozó mozgókép tudott lenni. Ezután elment egy egész évtizedre, saját bevallása szerint a mélybúvár kedvtelésének hódolva, és dokumentumfilmeket készített. Merthogy ő előbb volt felfedező és búvár, mint filmkészítő, és gyermekkora óta hódol ennek a szenvedélyének.

De szerintem ez csak kamu.

Azért hagyta abba a filmkészítést, mert már nem volt mit mondania... és mert már annyi pénze volt, hogy nem volt már fontos neki, hogy filmeket rendezzen. Én, aki szinte minden interjúját megnézem, ami kijön vele, a híres amerikai Charlie Rose Show-ban, még az Avatar promotálása idején képes volt nagyképűen azt nyilatkozni, hogy "Igazából nem volt szükség arra, hogy egy újabb filmet rendezzek, ha nem akarom..." 

Hogy ilyen mentalitással is képes volt egy olyan filmet rendezni, ami megelőzve a Titanic-ot number one lett a mozipénztáraknál, az már tényleg nem semmi. Azt sem szabadna elfelejteni, hogy attól még hogy valami sikeres, még nem feltétlenül JÓ is, egyszerűen csak jó lett eladva, jó időben, számtalan oka lehet a sikernek... ahogy a bukásnak is persze.

A Bosszúálló-fanok persze őrjöngenek, minden a hírről beszámoló kommentszekcióban csalást emlegetnek, hiszen ez már a sokadik Avatar-megjelenés, így persze könnyű első helyezettnek lenni. "Ettől csak még jobban utálom James Cameron-t. Egyszerűen nem bír második lenni", írják egy helyen. 

Annak idején a Bosszúállók is kétszer ment a mozikban, annak reményében, hogy elérhetik az első helyet... ennek persze harmadik félként csak a Disney örül, hiszen mindkét film franchise az ő birtokában van... amíg tehát az oldalak egymásnak esnek, addig ők szépen számolják a bevételeket. Innentől kezdve ez már csak egy számháború. Ha az Avatar-t 23-szor jelentették volna meg, és így is csak a 237-edik lenne a bevételi listákon, senkit sem érdekelne ez a dolog, bár szerintem a mérges Marvel-fanokat kivéve így sem sokan kapták fel a fejüket erre a hírre.

Én egyik fél oldalán sem vagyok, bár talán a Marvel-filmek nagyobb kult-státuszt értek el, mint az Avatar. Ha a két első helyezett közül kellene választani, az Avatar mindenképp jobb és látványosabb film, mint az Avengers befejező része, ami rém unalmas volt, és a film végi nagy csatán kívül semmire sem emlékszem belőle... talán az összes Marvel-film közül ez lett a leggyengébb. És mondom ezt úgy, hogy én az Avatart sem szeretem, de legalább az elejétől a végig sodró rendületű a cselekménye (az indián-fehér ember sablonok ellenére, plusz a film eleji mesterkélt történet erőltetése, Jake Sully csak azért jut be az Avatar-programba, mert van egy ikertestvére, könyörgöm...), és szinte nem is érezzük az idő múlását, ha valamihez, James Cameron ehhez nagyon ért, jobban, mint sokan mások.

A másik ok, hogy inkább az Avatar legyen az első helyen (bár ki vagyok én, hogy ezt eldöntsem, itt a marketing dönt semmi más), hogy mégiscsak egy ismert rendező filmje legyen az első helyen, mint egy bábúé, akit csak oda raktak egy franchise-film élére. Fogalmam sincs, ki rendezte a legutolsó Avengers filmet, arra emlékszem, hogy egy Kevin valaki... és erre is csak azért, mert ahogy ilyenkor szokás (George Lucas is megtette ezt, mikor a Titanic átvette a helyet a Csillagok háborújától) Cameron készített egy festményt, amelyben elismerte az Avengers sikerét, mikor az megelőzte az ő filmjét.

Szóval a milliomos filmkészítők is el tudják foglalni magukat egy pusztító járvány közepén is, és ezzel saját rajongóikat is lázban tartják.

Hogy az Avatar folytatásai sikeresek lesznek e, legalább annyira, mint az elődje, az már más kérdés.

Cameron azt ígéri, nem is egy, hanem négy folytatás jön, és majd évenkénti szünettel kerülnek a moziba, ami elsülhet jól is, vagy rosszul is, ha nem sikerülnek eléggé izgalmasra a folytatások, az embereknek könnyen elegük is lehet majd a na'vikból. Az sincs olyan távol, amikor James Cameron produceri (és társírói) felügyelete mellett kijött a legutóbbi Terminator-film, a Sötét Végzet, ami hatalmasat bukott a mozipénztáraknál, valószínűleg örökre véget vetve az amúgy is régóta haldokló szériának. Tim Miller eleinte még a hype építésének idején az egekig ajnározta Cameron-t (még el is sírta magát egy forgatás megkezdése előtt tartott sajtótájékoztatón a hatalmas lehetőség örömére), majd mikor már látható volt a bukás, kerek perec kijelentette, soha többet nem dolgozna vele együtt.

Óriási rejtély, miért lehet az, hogy amennyire sikeres Cameron író-rendezőként, olyannyira borzalmas eredményeket szállít producerként, ebben a szerepben "tündökölve" ugyanis szinte minden filmje óriási bukás volt (Solaris, Alita, Sanctum, hogy csak egy-kettőt említsünk), erről egy külön cikk is van az interneten (link lejjebb).

Ha kijön majd az új Avatar-film, biztosan meg fogom én is nézni a moziban, sokan másokkal együtt, hiszen biztosra vehetjük, hogy a marketing-gépezet be fog indulni, és hatalmas siker lesz. Cameron ráadásul jó érzékkel már nem is annyira a "nyugati világnak" készíti a filmjeit, hanem a bevételek igen nagy részét hozó ázsiai, kínai, indiai piacra, ahol aztán nagyon eszik az Avatar-franchise-t. Ha pedig Ázsiában kasszasiker tud lenni a film (ami valószínűleg így is lesz), akkor az már elég, hogy az Avatar 2 az első helyen landoljon, átvéve a stafétát az előző résztől.

A "Világ Ura" pozíció tehát egyáltalán nem forog veszélyben, sőt...

Meglátjuk két év múlva!


_______________________________________
További érdekességek:

A gyermekkori kedvencek sötét végzete (Terminator: Sötét Végzet kritikám)
https://www.beronis.hu/l/a-gyermekkori-kedvencek-sotet-vegzete/

James Cameron borzalmas pályafutása, mint producer (angolul):
https://filmschoolrejects.com/james-camerons-producer-box-office/

James Cameron: A science-fiction története
https://www.beronis.hu/l/james-cameron-a-science-fiction-tortenete/

Nincs végzet!
https://www.beronis.hu/l/nincs-vegzet/

A Teljesítmény Akadémiája
https://www.beronis.hu/l/a-teljesitmeny-akademiaja/