Zászlót kapott a nemrég megalakult United States Space Force. Csak nem olvasták ők is a BERONIS-t?

05/16/2020

Friss, csupán néhány órás hír, hogy az amerikai hadsereg hatodik ágának számító űrparancsnokság, a United States Space Force hivatalos zászlóját bemutatták egy Fehér Házban, megtartott ceremónia keretében Donald Trump világelnök, az Amerikai Egyesült Államok/Acremcorp nevű cégbirodalom elnökének vezényletével. 

Szándékosan írtam így, ugyanis mintha az eredetileg fikcióként megálmodott BERONIS-trilógia cselekményét, háttértörténetét látnám megelevenedni a valóságban is. Vajon ők is olvasták volna a Megapoliszi álmokat? Tudtommal nem készült fordítás belőle... Vagy én éreztem meg valamit?

Remélem mindenki érzékeli az iróniát mindenesetre a hasonlóság valóban szembetűnő, és roppant különös élmény is a számomra.

Az űr lesz a jövő, mind védelmi, mind támadási, mind sok más szempontból is. És, ahogy a különböző jelentésekből megtudtam, máris vezetők vagyunk ezen a fronton.

- jelentette ki Trump elnök.

Rendkívül biztató, hogy azonnal háborús hasonlatokat kell használni, mintha ez kötelező lenne minden esetben. A USSF, azaz az Amerikai Űrhaderő 2019. dececember 20-án alakult meg hivatalosan (a BERONIS - Megapoliszi álmok 2019. április 25-én jelent meg), és bármennyire igyekszem szemmel tartani a világ fontosabb eseményeit, ez valahogy teljesen elkerülte a figyelmemet. Az egész szervezet létezése csak most, a hivatalos zászló bemutatása alkalmával jutott el hozzám, pedig főként a külföldi hírportálokat szoktam figyelemmel kísérni a magyar helyett.

Persze azzal tisztában voltam, hogy hasonló szervezetek létrehozása már nagyon régóta tervbe volt véve, de hogy ténylegesen is létre hoztak egyet, az csak néhány hónapja lett hivatalos. Minden bizonnyal a háttérben már jóval korábban felállították őket.

Így utólag a neten utánanézve magyar portálokon is jelentek meg cikkek erről a valószínűleg fontos célokra létrehozott szervezetről.

Ki tudja, talán a távoli jövőben majd tényleg belőlük fog kialakulni a GSF, a Gariven Security Force?

Elég szomorú a számomra, hogy egy ilyen jelentőségű ügyet egyből elbagatellizálja az (egyébként nemzetközi) internet népe, és azonnal arról folyik a diszkurzus, hogy a USSF logója mennyire hasonlít a Star Trek-ből ismert Csillagflotta logójára, és ez nem csak azért dühít, mert nem vagyok egy nagy Star Trek rajongó. Persze az is igaz, hogy a USSF-nek majd csak a jövőben fog nagyobb szerep jutni, mikor az űrutazás és a csillagközi kolóniák létesítése valóban megindul majd.

A USSR szervezetében jelenleg 16 ezer fő dolgozik, 40 millió dolláros rekordösszegű állami költségvetéssel, mely egy Trump által tavaly decemberben aláírt védelmi törvény keretében került elfogadásra, melyet mind a két nagy párt elfogadott.

Na lám, valamiben ők is egyet tudnak érteni.

Ez azt a (természetesen sokak szerint egyértelműen elfogadott) teóriámat erősíti, hogy ez az egész előtérben, a kirakatban zajló politikai csatározás, civakodás csak játék a publikumnak a "Cirkuszt és kenyeret!" jól bevált receptje alapján), és a háttérben minden egy egységes, jó előre meghatározott rendszer szerint működik.

Ahogy azt a Jegyzetek a Megapoliszi álmokhoz: Megapolisz című bejegyzésemben is megírtam, ha az űrutazás valóban a jövő (márpedig az kell hogy legyen, ha ez a faj fenn akar maradni), akkor az egységesítés létfontosságú. Az egységesítés sokkal fontosabb az űrutazásban, mint hogy itt a Földön egy egységes rendszer alakuljon ki.

Hogy saját magamat idézzem,

"...egy olyan rendkívül bonyolult és nagy figyelmet igénylő, fejlett technikát igénylő operációt, mint az űrutazás csak egy erős, központosított hatalommal a háttérben lehet véghezvinni, itt már nincs helye az idejétmúlt államok közötti idejétmúlt ellentéteknek."

Szeretnék idézni egy korábbi cikkemből is, melyet egy zseniális könyvről írtam, amelyet most is olvasok, és ez nem más, mint Niall Ferguson A tér és a torony című műve.

Ez már a második olyan kor, amikor a kivénhedt hierarchikus intézményeket [államszervezeteket] megkérdőjelezik a modern technológiával felvértezett újszerű hálózatok [cégek, társaságok]. A történelmi analógia alapján valószínűleg arra számíthatunk, hogy a megújulni képtelen hierarchiákat egyre jobban szétzilálják a hálózatok, de a hierarchikus rend restaurációjára is van esély, amennyiben világossá válik, hogy a hálózatok önmagukban képtelenek kiküszöbölni az anarchiába süllyedés kockázatát.

Teljes cikk:

A US Space Force tehát már hivatalosan is létezik, az ember megkezdheti lassan a Föld bolygó totális birtokba vétele után a csillagközi tér gyarmatosítását is, mely egy újabb evolúciós lépcsőfokot jelenthet fajunk számára. Egy bolygó tönkretétele és kiszipolyozása túl kevés a számunkra.

Mindezt számtalan nagy tudományos-fantasztikus könyv és film vizionálta előre, és többek között a BERONIS-ban a szórakoztató jellegen túl számomra is fontos, hogy lényeges társadalmi, politikai, filozófiai kérdéseket is feszegessek, melyek elvesznek napjaink közösségi média által agy-mosott, fészbuk, tiktok, instagram világában.

Az általam nagyra tartott Schreiber András filmkritikus kitűnően fogalmazta meg a science-fiction és a valóság kapcsolatára vonatkozó nagyon fontos tételt:

A science-fiction nem csupán a meglévő technológiákból következtet a jövőre, hanem - általában - az aktuális társdalmi folyamatokból kiindulva vizionál. A technolóigai fejlődés az embert emeli Isten helyére - a mennyország a kozmoszban van, és gyarmatosítható. A hitünket vagy hitetlenségünket önmagunkban visszük magunkkal a világűrbe - Gagarin azért nem látta Istent a sztratoszférában, mert rossz helyen kereste.

A képen a USSF szervezetének első parancsnokai láthatók. A kép csak nem olyan régen lett publikus, én például csak a mai napon láttam, és azonnal az agyamba villant egy idézet a BERONIS - Megapoliszi álmok könyv elejéről, mely a GSF járőreinek viseletét írja le:

"Sötétkék színű öltözetük hátán jól láthatóan ott virított az elmaradhatatlan GARIVN felirat. Nehéz, kétcsövű harci karabélyaik ott lógtak a vállaikon.

Egyszerű járőrök is akadtak köztük, jóval könnyebb, testi páncélt nélkülöző fekete járőr-egyenruháikban, mindenféle mechanikus felszerelés nélkül, felsőtestüket széles, fénylő fémcsatos öv keresztezte."

Akár én éreztem meg valamit, akár mindez puszta véletlen, az biztos, mostantól kiemelt figyelemmel fogom követni az Űrhaderő tevékenységét, noha tisztában vagyok vele, jelentősebb  (a csillagközi térben megtett) lépések az én életemben valószínűleg még nem fognak megtörténni. A megalakulásuk mindenesetre már egy fontos igazolópont a számomra, hogy a BERONIS története egyszer tényleg valóban valósággá válhat.

Talán az élő bolygók kolonizációja során megjelenő szeranizmus ideológiájának kialakulása sem lehetetlen.

Ha én nem is, talán az irodalmi alkotások akkor is élni fognak, és talán lesz majd valaki, aki csodálkozva fogja mindezt viszont látni egy valamikor a távoli, ködbe vesző múltban megírt tudományos-fantasztikus-fantasy író könyveiben.

Frissítés:

A SPACEX TÖRTÉNELMI JELENTŐSÉGŰ MISSZIÓJA.

Szombaton, magyar idő szerint 21 óra 22 perckor elindult a SpaceX Crew Dragon űrhajó. Két utasával a Nemzetközi Űrállomásra tart. A SpeceX ezzel az első olyan privát cég lett, mely embereket szállít a világűrbe.

A NASA az egyelőre 2024-re kitűzött új holdra-szállási kalandjának, az Artemis-programnak egy részét is magáncégekhez szervezné ki. Most úgy néz ki, hogy a holdkompok - az űrhajó és az égitest között ingázó járművek - egy része működhetne kereskedelmi szolgáltatásként. Ennél valószínűleg fontosabb lehet az az általános piaci fejlemény, hogy akik a világűrben szeretnének kutatómunkát végezni, azok (illetve nyilván az intézeteik) hamarosan államközi együttműködés helyett magáncégtől is vásárolhatnának helyeket odafent.


Forrás:
https://hvg.hu/tudomany/20200530_spacex_demo2_indulas_crew_dragon_iss_nemzetkozi_urallomas

_______________________________________
További cikkek:

Létrejött az Űrhaderő
https://www.urvilag.hu/a_nemzetbiztonsagert/20200109_letrejott_az_urhadero


Bemutatták az amerikai űrhaderő történetének első fegyverét
https://qubit.hu/2020/04/24/bemutattak-az-amerikai-urhadero-tortenelmenek-elso-fegyveret

Trump bemutatta az amerikai űrhaderő logóját, azonnal felbolydult az internet
https://hvg.hu/tudomany/20200127_donald_trump_urhadero_urparancsnoksag_logo_space_force_amerikai_hadsereg_star_trek_csillagflotta

Bemutatták az amerikai űrhaderő egyenruháját, a fél internet ezen nevet
https://hvg.hu/tudomany/20200120_amerika_urhadero_space_force_egyenruha_terepminta