Vettem egy akváriumot!

07/19/2022

Nem tudom, mi ez a nagy kötődésem a vízhez. Gyerekkoromban kezdődhetett talán, hiszen a házunk és a telkünk, ahol felnőttem, egy patakparton helyezkedett el, és akkoriban sokszor jártunk le a patakpartra játszani, néha egyedül, olykor a falusi gyerekekkel. Ha tágabb értelemben vesszük, a Dunakanyarban nőttem fel, és a Duna mindig ott volt valahol a háttérben, minden egyes nap láttam, ahogy utaztam a vonaton, a vagy buszon.

Valahogy mindig megtaláljuk egymást.

A BERONIS-trilógia is a Mara Harris-esettel kezdődik, ami erősen kötődik a vízhez, és a víz-hasonlatok, a vízre utaló szavak egy ilyen erős kezdés után folyamatosan jelen vannak a történetben, természetesen szándékosan (felmerült, sodródás, felbukkant, hullámzó kedély, örvénylő gondolatok, és hasonló jelzők és szavak formájában).

Olyan értelemben viszont nem kötődöm egyáltalán a vízhez, hogy minden nyáron kötelező elmennem strandolni és úszni valahova, ebben az évben se voltam, és az utóbbi években sem, mióta 2019-ben hazatértem Indiából. Szeretnék majd, egyszerűen csak most másnak van itt az ideje, rengeteget dolgozom, írok, filmet forgatok, és alig van valamennyi szabadidőm.

A 3D-mániámról már beszéltem egy korábbi bejegyzésemben, hogy mennyire szeretem az óceánok és tengerek varázslatos mélyén készült dokumentumfilmeket nézni, a 3D-formátom egyszerűen mintha erre lett volna kitalálva. Nagyon kíváncsi leszek (bár már írtam néhány bejegyzéssel korábban a negatív véleményemről is ezzel kapcsolatban) az új Avatar-filmre, mely 200 év után majd decemberben kerül a mozikba, "A víz útja" címen.

Most pedig az az újdonság történt, hogy vettem magamnak egy akváriumot. Furcsa, mert egyáltalán nem volt betervezve, ebben a hónapban egyszer csak felmerült bennem, hogy mi lenne, ha vennék egyet, és szépen berendezném, jó hangulati elem is lenne, lévén a víz alatti élővilág látványa, és maga a víz is lenyugtatja az embert. Ezért is nézek olykor 3D dokumentumfilmeket, és a lakásom előszobájában is van egy hangulatlámpa (a BERONIS facebook oldalán már posztoltam videót róla), ami a víz hullámzásának motívumát vetíti a falra, így olyan, mintha a víz  tényleg mindig a közelben lenne (tengerparti és óceáni hangeffektusok is bekapcsolhatók rajta, jó kis szerkezet).

Készítettem egy videót az akváriumról, íme:

Érdekesen tud alakulni az élet: amikor már úgy felötlött bennem, hogy veszek egy akváriumot, ettől teljesen függetlenül elmentem egy élelmiszerboltba, egy szokásos élelmiszer-bevásárlásra. A boltban azonban több mindent is lehet kapni, irodaszereket, gyermekjátékokat, konyhai felszereléseket, stb, amolyan "mindenes" bolt. És végigmenve a játéksoron, csak úgy bámészkodva, észrevettem a videóban is látható búvárkatonát. Akkor eszembe jutott az akvárium, és hogy milyen jó lesz majd bele, egy kis vicces, humoros kellék. És asszem több nem is volt belőle, csak ez az egy. Érdekes, hogy olykor az élet milyen lehetőségeket dob az ember elé, csak meg kell látni  azokat a kis apróságokat. És most nem valami nagyon nagy dologról beszéltem, de ez az eset egy jó példa erre.

Halak és élőlények még nem találhatók benne, majd lehet, hogy egy-két halat veszek bele. Majd ha több időm lesz, hiszen akkor már gondozni is kell az akváriumot, vizet cserélni, lesikálni, stb.

Majd talán később.

Ez az akvárium jó példa arra is, hogy igazából nem is kell sok pénz arra, hogy hangulatos és kreatív ötletekkel díszítsük fel az otthonunkat. Egy ideje már nagyon rákattantam erre, lehet erről csinálok majd később egy külön posztot, hátha más is ihletet kap, vagy valamilyen ötletet megfontolandónak tart majd más is.  

Egy magyar lakás kis akváriumától (egyébként 20 cm a vastagsága, és 40 cm a hosszúsága, számomra pont megfelelő méret, ami könnyedén elfér) pedig térjünk át egy még nagyobb "akváriumra": feltettem a Youtube-ra egy videót, amit a Maldív-szigeteken történt kiruccanásomat megörökítő Útifilmemből vágtam össze. Az előző, kedves Youtube által megmagyarázhatatlan okból törölt csatornámon is rajta volt, most újra föltettem. Nem valószínű, főleg ahogy most alakulnak a dolgok, hogy valaha is visszajutok oda, mennyit változott a világ 2017 óta, mióta ott jártam, te jó ég. És most nem is évtizedekről, évszázadokról, évezredekről beszélünk, csupán néhány évről. 

Rendkívül jó emlék volt ott járni, a Paradicsomban, a videó a repüléssel kezdődik a végtelen óceán felett, ahol szerteszét megannyi szigetvilág tárult a szemem elé. Majd következik a cápaetetés, végül pedig a delfinnézés.

...és ha már témánál vagyunk, a mai posztolásom a MySphere facebook oldalán: Egy kis humor a sok szomorúság közepette...

...a víz mint téma itt sem ér véget, ugyanis a Sodródó lelkek című BERONIS-rövidfilm hamarosan bemutatásra kerül!