Vonatozzunk együtt!

05/06/2021

"...ahogyan sokan a posztmodern kort értelmezik, miszerint az egyszerre karnevál és haláltánc..."

Varga Zoltán: Az inváziós sci-fi szerzői változatai

Nem is a BERONIS-trilógia a science fiction, a valóság minden képzeletet felülmúl. Van is ok az örömre: nálunk a legmagasabb a halálozás a járvány egészét nézve. Mehet tehát a vonatozás a Deák téren, a végállomás sincs már olyan messze! 

Egyre inkább úgy gondolom, ennek a primitív országnak nemhogy Európában, de a Föld bolygón sincsen többé helye.

Ez a jelenet egy rengeteg történetben megjelenő motívumra emlékeztetett engem, melyet csak "Haláltáncnak" neveztem el, és a sötét középkorban gyakran ábrázolták különböző festményeken.


Tömegek buliztak alternatív távolságtartással és vonatozással a Deák téren szombat este


https://telex.hu/koronavirus/2021/05/02/deak-ter-vonatozas-tomeg-szombat-este


VIDEÓ:

Részlet a készülőfélben lévő BERONIS - Garivenháború című kötetből. Amikor ezeket írtam, míg sci-finek gondoltam az egészet. A világvége peremén bulizó emberiség rengeteg film és könyv témája... és sose gondoltam volna, hogy a valóságban is átélek majd valami hasonlót.

A zene hirtelen megszakadt, mintha mindent kihúztak volna a falból, hogy aztán átvegye a helyét a pánikoló tömeg hangos sikolya. Egymást félrelökve mindenki elindult a lejáratok felé, ugyanis senki sem akarta megvárni, hogy valamelyik eltévedt tűzgolyó a teljesen védtelen tetőtérbe csapódjon. Néhányan a földre kerültek, de ez mit sem hatotta meg a fejvesztve menekülőket, egymást agyontaposva haladtak a lépcsők felé.

Ginen kézen fogta a lányt, elléptek a korláttól, és becsatlakoztak ők is a tömegbe. Mindenki sikoltozott, mindenki belekapaszkodva az előtte állóba próbált egyre előrébb és előrébb jutni. Valaki a közelükben felsikoltott, ahogy a hatalmas tömeg kezdte összepréselni a testét. Közben a tűzlabdák folyamatosan keringtek körülöttük az égben, amely minden másodpercben azt a veszélyt hordozta magában, hogy ők lesznek a következők.

Ginen erősen megragadta a lány karját, és maga elé tolta. A tömeg mindkettejüket sodorta magával, és lassan már a lépcsőknél jártak. Közben igyekeztek nem rálépni a földön heverő mozdulatlan testekre. Ginen felnézett: egy kiürült, korlátokkal szegélyezett emelvényen a feje felett, amely általában a táncosoknak volt fenntartva, néhány ember most a kezüket a tűzeső felé nyújtva újongva ugrált.

- Ezaaaz! - kiáltották - Eljött a Megtisztulás ideje!

Ginent elfogta a hányinger, ahogy a testek minden irányból hozzá préselődtek. Nem emlékezett már rá, mennyit ivott mióta bejött a klubba, de ahogy a körülötte lévő eltorzult fejekre pillantott, melyeket csak elmosódottan látott, rögtön sejtette, hogy elég sokat. Ahogy a sötét lépcsőkön zötykölődtek, a talpa alatt hirtelen imbolyogni kezdett a talaj.

...ajjaj...

Szerencsére nem sok esély volt rá, hogy részegségében elzuhanjon, mivel a szorosan körülötte nyomuló tömeg a lábán tartotta. Aztán hirtelen észrevette, hogy újra kemény talajt ér a lába. Akkor döbbent rá, hogy egy összenyomott testen haladt éppen keresztül. Megborzongott, a leszűkült térben kezdett klausztrofóbiája lenni, összenyomták a tüdejét, a gyomra émelygett, alig kapott levegőt. Kezdett ő is komolyan pánikba esni.

Így nincs sok esélye, hogy élve kikászálódjanak innen. Az ismeretlen lány előtte felsikoltott. Ginen próbálta minél jobban ellökni a lány körül az embereket, de esélytelen próbálkozás volt. A karját is alig tudta megmozdítani a szűk helyen. Az emberi prés minden irányból körbevette, minden irányból hozzányomódtak."

Joker (2020)

A ragyogás (1980)

Gratulálok Magyarország!
További jó ünneplést!

További érdekességek:

ÉLD ÁT A JÖVŐT! VIZUÁLIS ÚTMUTATÓ A BERONIS-TRILÓGIÁHOZ!

A gondosan összeválogatott képanyagok vizuális életet ad a szövegnek, életre keltve a cselekményt és az eseményeket. Röviden, két szóban összefoglalva: vizuális segédlet.

Haladjunk időrend szerint, ismerjük meg (jelen korunkból kiindulva) a ránk (nagy valószínűséggel) váró történelmet, a jövőnket, a karaktereket, a hőseinket, az ő nagyon is árnyalt életüket és színes érzelemvilágukat...

Az utazás kezdetét veszi az alábbi linken:
Éld át a jövőt! Vizuális ÚTMUTATÓ!