Yippee-Ki-Yay, Motherf*cker!

04/04/2022

AMIKOR ELJUTOTT HOZZÁM A HÍR, hogy gyermekkorom egyik legnagyobb hőse szögre akasztja a fegyverét, nagyon szomorú lettem. Ő számomra mindig is John McClane marad, a Die Hard lezser hőse, aki ott van Indiana Jones, Martin Riggs, John Rambo, és a többi ikonikus alak között, akiken felnőttem. Mindig szomorú látni és tapasztalni, hogy e hősök többsége a mai fiatalságnak már nem sokat mond, ahogyan az is, hogy e hősök megformálói is emberek, és ők is öregszenek, sérülnek, és előbb vagy utóbb, elmennek. De a hősök, akiket megformáltak, örökké a hőseim maradnak. Szerencsés vagyok, hogy olyan ikonikus alakokon nőhettem fel, mint Bruce Willis, Sylvester Stallone, vagy Arnold Schwarzenegger, Harrison Ford, Mel Gibson. Olyan idők voltak ezek, amikor ezek a karakterek nem csak színészek és hírességek voltak, hanem jóval többek. Tényleg hősök voltak, egy generáció hősei. Ezt sajnos az ez után felnövő generáció már nem értheti meg, ami szintén szomorú. Ezek a hősök olyan értékrendet közvetítettek, ami szintén kiveszett a mai fiatalságból. Hogy vasakarattal minden elérhető, hogy sosem szabad feladni, hogy Rocky vagy a Terminator módjára kell menni előre minden áron, hogy Indiana Jones-ként nincs olyan kaland, amit ne élhetnénk túl, ha helyén van a szívünk és az eszünk.

Valahol az is szomorú, hogy ezeket a belénk ivódott értékeket ma már nem sokra lehet használni, hiszen sajnos változtak az idők, új világ jött el, új értékrendekkel, de igazi hősök nélkül.

Amikor túlságosan is erőt vesz rajtam a nosztalgia, és eléggé pihentagyú vagyok, képes vagyok olyanokon elmélkedni, hogy vajon mi lehet manapság kedvenc filmjeim hőseivel. Vajon hogy élhet most Martin Riggs a Halálos fegyverből? Vajon mi lett John Connor-ból? Mi lehet Ramboval? Mi lehet John Matrix-szal a Kommandóból? Hogy van vajon John McClane? És most hagyjuk, hogy ezeknek a filmeknek készültek folytatásai a 2000-es években is, azoknak már nincs meg az a varázsa, amiért VALÓDI folytatásoknak lehetne tekinteni őket (kivéve talán a Rocky-filmeket, amelyek a Creed-del együtt egész hitelesek és jók lettek). Ha még ennél is pihentebb agyú vagyok, a mesehősökön is elgondolkodom: mi lehet Balu kapitánnyal? Vajon még mindig jó haverok Kittel? Tartják a kapcsolatot Rebecca-val és Lajcsival? Rebecca kislánya biztosan felnőtt, vajon mit dolgozhat most? Hol kapott állást Dexter? Vajon mi lehet a Gumimacikkal? Még mindig együtt élnek, vagy szétváltak útjaik? Mi lett Benjaminnal A pálya ördögeiből? Együtt van még Catherine-nel? Tartja a kapcsolatot a régi csapattársakkal? Mi lehet A suli diákjaival? A kaliforniai álom csapatával?

Mi lett a Vasakarat (egy teljesen sajnálatos módon elfeledett film) főhősével? Mi lett Kevin McCallisterből a Reszkessetek betörőkből? Családja van azóta? Hát Dennis, a komiszból? Felesége lett, gyermekei, és egy unalmas munkája? Mit dolgozhat ma Marty McFly? Mi lett Arnolddal a Hé, Arnold!-ból?

És így tovább...

Viszlát Bruce, remélem egyszer még visszatérsz, de ha mégsem, remélem tudod, hogy velem és még sokakkal együtt egy egész generáció meghatározó hőse voltál, és az is maradsz mindörökre! 

Yippee-Ki-Yay, Motherf*cker!

"AZOK A RÉGI SZÉP IDŐK..." (Sosem gondoltam volna, hogy egyszer én is ezt fogom mondani...)

https://www.beronis.hu/l/azok-a-regi-szep-idok/